płaty śledzi na desce

Przepisy Przystawki

Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 5 grudnia 2021

Jedną z najstarszych metod zachowywania w świeżości śledzi jest ich solenie.

Jednak ilość soli, aby była skuteczna, musi być użyta w takiej ilości, że solone śledzie przed dalszą obróbka koniecznie musimy pozbawić śledzi soli.

Spis treści

Śledzie solone w całości czy w płatach?

Śledzie solone w całości są-moim zdaniem- znacznie lepsze, ale też znacznie więcej trzeba się z nimi napracować. Czyli obrać ze skóry, oczyścić z ości i dopiero wtedy można poddać je dalszej obróbce.

Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?

Pozbawione nadmiaru soli śledzie stają się doskonałą przekąską uwielbianą przez wielu z nas.

Podpowiem w jaki sposób pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi. Generalnie są dwie szkoły moczenia: w mleku i w wodzie.

Niezależnie czy moczymy śledzie w wodzie czy w mleko, przed zamoczeniem należy je opłukać, a podczas moczenia śledzie kilka razy zamieszać.

Moczenie śledzi w wodzie jest skuteczne, jednak trwa znacznie dłuższe niż moczenie śledzi w mleku.

Mocząc śledzie w wodzie można kapnąć do wody nieco octu owocowego, na przykład jabłkowego domowej roboty lub cytryny, a śledzie będą miały delikatny, bardziej szlachetny smak.

Woda lub mleko do moczenia muszą być zimne, a naczynie z moczonymi śledziami najlepiej umieścić w lodówce.

Śledzie moczyć w mleku czy w wodzie?

Natomiast mocząc śledzie w mleku znacznie szybciej pozbędziemy się nadmiaru soli ze śledzi, a śledzie namoczone w mleku będą bardziej delikatne. O subtelnym, mleczym aromacie.

Śledzie można moczyć w zwykłym mleku, ale można także w zsiadłym mleku, maślance lub naturalnym jogurcie. Ten ostatni trzeba nieco rozcieńczyć wodą.

Dzięki moczeniu w sfermentowanym mleku, śledzie staną się lekko kwaskowate, a mięso będzie bardziej kruche.

Jak długo moczyć śledzie?

Niestety, nie można podać precyzyjnie czasu moczenia śledzi. Zależy on bowiem od tego jak słone są śledzie oraz jaką słoność płatów śledziowych chcemy uzyskać.

Nie ma innej metody, niż próbowanie, czy śledzie są już dostatecznie wymoczone. Jak dla nie odpowiednie śledzie do dalszej obróbki muszą mieć wyczuwalny smak soli, ale bez- typowej dla mocno nasolonych śledzi- goryczki.

Nie należy jednak przesadzać z czasem moczenia płatów śledziowych, aż do zupełnego pozbawiania ich słonego smaku, bo wtedy oprócz soli stracą także wyrazisty smak.

Czyli jaki jest czas moczenia śledzi? Od dwóch godzin nawet do kilkunastu godzin. Zawsze krócej będą się moczyły płaty śledziowe matias lub a la matias, a dłużej płaty zrobione z całych solonych śledzi.

Podczas moczenia należy nie tylko przemieszać śledzie, ale i także wymienić (raz lub więcej razy, gdy śledzie są bardzo słone) wodę lub mleczne przetwory, w których moczone są śledzie, co przyspieszy odsalanie ryby.

Śledzie solone co z nich zrobić

W naszej rodzinie i wsród znajomych śledzie są uwielbiane. Zarówno te w najbardziej znanej postaci, jak śledzie śledzie z jabłkami, poprzez znakomita pastę z solonych śledzi Hekele aż po genialne śledzie w kiszonej kapuście, które serwuję z sosem z kaparów.

Jeszcze więcej odpowiedzi na pytanie: „śledzie solone co można zrobić” znajdziesz, gdy na stronie, gdy klikniesz w link śledzie solone przepis.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments