
Grzybowa zupa krem – ze świeżych grzybów
Grzybowa zupa krem z grzybów mrożonych (świeżych) jest jednym z dań kojarzących się z piękną, polską jesienią. Takę, kiedy słońce jeszcze daje nieco ciepła i stwarza dobre warunki dla rosnących grzybów.
Zupa krem z grzybów, której przepis zamieszczam poniżej, jest chyba najprostszą zupą jaką można sobie wyobrazić. Zupę grzybową możemy zrobić z mrożonych grzybów lub świeżo zebranych.
Dawno temu, oglądałyśmy z mamusią program z Robertem Makłowiczem, który powiedział, że grzybowa … musi pachnieć i smakować grzybami. Żadnych rosołów, ani aromatów warzyw.
Nie zapamiętałyśmy co prawda przepisu, ale zgodnie z jego intencją zaczęłyśmy gotować zupę grzybową nieco inaczej.
Zupę krem z grzybów najczęściej gotuję jesienią, ale nie tylko. Ponieważ staram się zamrozić na zimę nieco grzybów – obgotowawszy je uprzednio – zupa pojawia się na stole, gdy wokół szaro i deszczowo lub zimno i biało, a cały las śpi.
Oczywiście mrożone grzyby można także kupić po prostu w sklepie.
Zupa grzybowa w tym wydaniu najbardziej smakuje ugotowana z użyciem masła klarowanego, ale można także użyć oleju o delikatnym smaku. Zdecydowanie nie polecam oliwy z oliwek, chociaż do innych zup lubię jej nieco kapnąć.
I jeszcze jedna ważna uwaga do tego przepisu. Podają ją w trzech wersjach: każda inna, każda pyszna. Bez śmietany, z kwaśną śmietaną – tak po polski, i ze słodką śmietaną – jak robią Austriaczki.
Grzybowa zupa krem: przepis
Zupa krem z grzybów mrożonych / świeżych: składniki
- 0,5 kg grzybów świeżych lub mrożonych
- 700 ml wody
- 2 spore cebule
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia o delikatnym aromacie
- sól i pieprz
- zielona pietruszka – można dodać
- śmietana do zupy – opcjonalnie
Zupa krem z grzybów mrożonych / świeżych: przygotowanie krok po kroku
- Świeże grzyby obrać, odrzucić wszystkie uszkodzone i robaczywe.
- Opłukać i pokroić na kawałki.
- Zagotować nieco wody, wrzucić do niej grzyby, gotować około 15 minut.
- Cebule obrać, posiekać na kawałki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i smażyć, aż cebula lekko się zbrązowi.
- Cebulę dodać do grzybów, wlać pozostałą ilość wody – wrzącej – i zagotować.
- Gotować kilka minut, po czym zmiksować.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać śmietanę – jeśli chcemy mieć białą zupę grzybową. Pamiętać tylko trzeba, aby zahartować ją kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
- Podawać mocno ciepłą.
- Można posypać drobno posiekaną pietruszką.
Grzybową można przygotować na różne sposoby. Sprawdź pozostałe przepisy:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych
Grzybowa zupa smakowała? Podziel się swoją opinią!
Ja zbieram grzyby i sama mrożę do swoich zup. A jak to wygląda u Ciebie?
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!