
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem – zielone lub białe szparagi
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem przygotowana w nieco innej wersji, niż robiłam do tej pory. Dzięki dodatkom chrzanu i białego wina, zyskuje zupełnie odmienny smak.
Nie mogłam się oprzeć urokowi pojedynczego szparaga i zamiast typowego talerza z zupą, niech główka zielonego szparaga zachęca do zasmakowania w tej właśnie zupie.
Polecam również zupę krem z białych szparagów, przygotowaną bez dodatków, które zmieniają ( urozmaicają) smak zupy. Sprawdź przepis na krem z białych szparagów.
A teraz poznajcie prosty przepis na zupę szparagową!
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem: przepis
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem: składniki
- szparagi białe lub zielone – pęczek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 litr bulionu warzywnego lub 1 litr wody i płaska łyżka – sprawdź przepis na koncentrat bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tartego chrzanu
- pół opakowania małej, słodkiej śmietany 30 %
- pół szklanki białego, wytrawnego wina
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem: przygotowanie krok po kroku
- Czosnek i cebulę drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Na rozgrzane masło wsypać cebulę – podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać na chwilkę czosnek.
- Do przesmażonej cebuli z czosnkiem dodać wino i chrzan. Pogotować przez chwilę.
- W wywarze warzywnym ugotować umyte i obrane szparagi ( tylko białe obieramy, zielone zostawiamy ze skórką) – gotować około 12 – 15 minut do miękkości szparagów.
- Szparagi wyjąć, odciąć kilka główek i odłożyć na talerzyk.
- Pozostałe szparagi wraz z wywarem połączyć z produktami z patelni. Dodać śmietankę i zmiksować.
- Podawać na talerzu, do każdej porcji włożyć główki szparagów.
Wskazówka
Zupa będzie jeszcze lepiej smakowała, jeśli kilka główek szparagów odetniemy przed gotowaniem i podsmażymy je – około 5 do 8 minut – osobno na masełku. Tak podpieczone dodamy do przygotowanej zupy.
Inne przepisy na dania obiadowe i kolacyjne ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:
Sałatka ze szparagów i karczochów
Sos biały do szparagów i kalafiora
Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku
Koniecznie sprawdź również inne przepisy na zupy:
Zupa ogórkowa na maśle lub oleju
Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną
Smakowały szparagi? Będzie mi miło jeżeli podzielisz się opinią w komentarzu.
Zupę szparagową można przygotować zarówno z zielonych i białych szparagów. Polecam wypróbowywać obie opcje.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!