Zupa soczewicowa z zielonej soczewicy – Grecki przepis
Przepis na zupę soczewicową z soczewicy zielonej z pomidorami. Zaskoczeniem z wakacji na którejś z greckich wysp, był dla mnie fakt, że ulubioną zupą Greków jest zupa z zielonej soczewicy.
Tam spróbowałam ją po raz pierwszy – nawet nieźle smakowała – ciepła i aromatyczna, gdy temperatura powietrza przewyższała 30°C. Zagościła i w mojej kuchni. Latem rozkoszujemy się smakiem pachnących słońcem pomidorów, a zimą jest … wspomnieniem lata.
Latem wiadomo, kupuję pomidory w ulubionym warzywniaku. Późnym latem staram się zamrozić pomidory z ekologicznych upraw – mam wtedy zapas na zimę. Jeśli mi zabraknie, to korzystam z gotowych pomidorów w zalewie. Dzięki takiemu rozwiązaniu zupa będzie jeszcze szybciej ugotowana – odpada obieranie ze skórki. Oczywiście, zalewę pomidorową także dodaję do zupy. Co kto lubi i preferuje.
A zielona soczewica będąca idealnym źródłem białka, powinna chociaż raz w tygodniu zagościć na naszym stole, jako pyszny zamiennik mięsa.
Więcej o soczewicy, jej odmianach i sposobie gotowania przeczytasz w artykule odkrywającym właściwości soczewicy.
A jak już ją polubisz, to zrób następny krok i zasmakuj w bardzo pysznej i zdrowej paście do pieczywa lub warzyw. Sprawdź przepis na pastę Humus.
Zupa z zielonej soczewicy: przepis
Zupa z zielonej soczewicy: składniki
- 250 gram zielonej soczewicy
- 1.5 litra wody
- 250 gram dojrzałych pomidorów lub pomidory w puszce
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 – 3 łyżki łyżki octu winnego
- oregano świeże lub suszone
- listek laurowy
- sól, pieprz
Zupa z zielonej soczewicy: przygotowanie krok po kroku
- Pomidory obrać ze skórki.
- Marchew, cebulę i pomidory pokroić w kostkę.
- Rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę i rozgnieciony czosnek.
- Dodać marchewkę, listek laurowy i opłukaną soczewicę.
- Zalać zimną wodą.
- Gotować około 20 minut, aż soczewica lekko zmięknie.
- Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Gotować jeszcze około 15 minut.
- Na koniec dodać ocet winny.
Uwagi:
- Ocet winny można zastąpić sokiem z cytryny, ale zmieni to trochę smak zupy.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem – wtedy skórka łatwo zejdzie.
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej
Jeżeli Grecka soczewicowa Ci smakowała – zostaw komentarz ze swoją opinią!
Masz pytania związane z przepisem? Napisz w komentarzu to będę mogła Ci odpowiedzieć 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
To prawda, również to zauważyłem będąc w Grecji 😉 Powiem więcej…od czasu wyjazdu wręcz zakochałem się w daniach z soczewicą.
Witaj, dziękuję za komentarz. W najbliższym czasie zamieszczę ba stronie kolejne przepisy w soczewicowym temacie. Może spodobają Ci się – zerknij w wolnej chwili, zapraszam. pozdrawiam dana