Zupa z zielonego ogórka posypana grzankami.

Przepisy Zupy

Zupa z zielonych ogórków

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 27 lipca 2017

Przepis na zupę z zielonych ogórków od pewnego czasu zagościł w mojej kuchni. Ogórki zielone są nie tylko składnikiem mizerii i dodatkiem do sałatek, ale i głównym „królem” dania.

Przygotowana z nich zupa – latem, gdy ogórki smakują najlepiej – jest pyszną alternatywą dla goszczących na naszych stołach rosołów, zupy pomidorowej lub zupy z kiszonych ogórków.

Wzorem Austriaczek, jeśli już dodaję śmietanę, to słodką 12 % – taką w kartoniku,  a nie kwaśną, jak dodawałam kiedyś. I stwierdzam, że zupa wtedy jest jest znacznie lepsza.Do zupy dodaję też czasem groszek ptysiowy – fajnie się komponuje. Ale nie bezpośrednio na zupę, tylko w miseczce obok – dodawany na bieżąco po kilka sztuk, zachowuje chrupkość.

Zupa z zielonych ogórków: przepis 

Zupa krem z zielonych ogórków: składniki

  • 1,5 litra wody
  • 4 duże ogórki zielone
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 kostki rosołowe lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego domowej roboty*
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • plasterek imbiru (ewentualnie łyżeczka mielonego)
  • kopiasta łyżka masła klarowanego
  • małe opakowanie śmietanki do zupy
  • 1 serek typu śmietankowy (100 gram)**
  • duży pęczek zielonego koperku

Zupa krem z zielonych ogórków: przygotowanie krok po kroku

  1. Ugotować wywar:cdo wrzącej wody dodać kurkumę, imbir, koncentrat warzywny (ostatecznie kostki rosołowe).
  2. Ogórki umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
  3. Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
  4. Masło rozgrzać na patelni.
  5. Na rozgrzane masło dać czosnek i cebulę, lekko zeszklić.
  6. Dodać pokrojone w plastry ogórki – poddusić kilka minut.
  7. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  8. Do wywaru dodać zeszklone warzywa i pokrojone ziemniaki gotować do miękkości ziemniaków.
  9. Wyjąć plasterek imbiru, dodać serek i jeszcze chwile pogotować.
  10. Zmiksować.
  11. Dodać śmietanę i pokrojony drobno zielony koperek.
  12. Doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki:
  • Zanim zaczęłam przygotowywać „koncentrat warzywny” czasem używałam gotowych kostek rosołowych.Teraz zupełnie zniknęły z mojej kuchni, a do produkcji swojego własnego koncentratu każdego zachęcam. Zrobienie go nie zajmuje dużo czasu, a włożony do lodówki może być przechowywany nawet kilka tygodni.
  • Najchętniej używam serka tylżyckiego z tyskiej mleczarni…Być może regionalny patriotyzm, ale mi najbardziej pasuje do tego dania.

Koniecznie sprawdź również te przepisy:

Zupa z pokrzywy – samo zdrowie  

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami

Zupa ogórkowa na rosole

Zupa ogórkowa na maśle lub oleju

Przepisy na zupy

Przygotowałaś zupę zgodnie z przepisem? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!

Staram się by każdy przepis był jak najbardziej szczegółowy i zarówno prosty. Jeżeli masz jednak jakieś pytania – bardzo chętnie odpowiem.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments