Zupa z zielonych ogórków
Przepis na zupę z zielonych ogórków od pewnego czasu zagościł w mojej kuchni. Ogórki zielone są nie tylko składnikiem mizerii i dodatkiem do sałatek, ale i głównym „królem” dania.
Przygotowana z nich zupa – latem, gdy ogórki smakują najlepiej – jest pyszną alternatywą dla goszczących na naszych stołach rosołów, zupy pomidorowej lub zupy z kiszonych ogórków.
Wzorem Austriaczek, jeśli już dodaję śmietanę, to słodką 12 % – taką w kartoniku, a nie kwaśną, jak dodawałam kiedyś. I stwierdzam, że zupa wtedy jest jest znacznie lepsza.Do zupy dodaję też czasem groszek ptysiowy – fajnie się komponuje. Ale nie bezpośrednio na zupę, tylko w miseczce obok – dodawany na bieżąco po kilka sztuk, zachowuje chrupkość.
Zupa z zielonych ogórków: przepis
Zupa krem z zielonych ogórków: składniki
- 1,5 litra wody
- 4 duże ogórki zielone
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 2 kostki rosołowe lub 1 kopiasta łyżka koncentratu warzywnego domowej roboty*
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- plasterek imbiru (ewentualnie łyżeczka mielonego)
- kopiasta łyżka masła klarowanego
- małe opakowanie śmietanki do zupy
- 1 serek typu śmietankowy (100 gram)**
- duży pęczek zielonego koperku
Zupa krem z zielonych ogórków: przygotowanie krok po kroku
- Ugotować wywar:cdo wrzącej wody dodać kurkumę, imbir, koncentrat warzywny (ostatecznie kostki rosołowe).
- Ogórki umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
- Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę.
- Masło rozgrzać na patelni.
- Na rozgrzane masło dać czosnek i cebulę, lekko zeszklić.
- Dodać pokrojone w plastry ogórki – poddusić kilka minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Do wywaru dodać zeszklone warzywa i pokrojone ziemniaki gotować do miękkości ziemniaków.
- Wyjąć plasterek imbiru, dodać serek i jeszcze chwile pogotować.
- Zmiksować.
- Dodać śmietanę i pokrojony drobno zielony koperek.
- Doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Zanim zaczęłam przygotowywać „koncentrat warzywny” czasem używałam gotowych kostek rosołowych.Teraz zupełnie zniknęły z mojej kuchni, a do produkcji swojego własnego koncentratu każdego zachęcam. Zrobienie go nie zajmuje dużo czasu, a włożony do lodówki może być przechowywany nawet kilka tygodni.
- Najchętniej używam serka tylżyckiego z tyskiej mleczarni…Być może regionalny patriotyzm, ale mi najbardziej pasuje do tego dania.
Koniecznie sprawdź również te przepisy:
Zupa z pokrzywy – samo zdrowie
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa ogórkowa na maśle lub oleju
Przygotowałaś zupę zgodnie z przepisem? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!
Staram się by każdy przepis był jak najbardziej szczegółowy i zarówno prosty. Jeżeli masz jednak jakieś pytania – bardzo chętnie odpowiem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!