Kwaśnica na żeberkach lub golonce
Przepis na kwaśnicę z żeberkiem. W kwaśnicy rozsmakowałam się na będąc na studiach – więc wiele lat już trwa moja „kwaśnicowa fascynacja”. Niezastąpiona zimową porą.
A to dzięki mojej koleżance z grupy – Gabrysi, pochodzącej z Węgierskiej Górki. W jej rodzinnym domu poczęstowano mnie niesamowitą zupa – wygląd rosołu, a smak kapuśniaku. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas z kapusty. Nie można dodawać do niej marchewki ani innych warzyw, bo wtedy powstaje kapuśniak – a to już zupełnie inna bajka.
W domu mojej koleżanki był podawany na niedzielny obiad jako odmiana rosołu. Kwaśnica stała się bardzo popularna jakiś czas temu za sprawą braci Golców z pobliskiej Milówki. Ale to taki bardziej kapuśniak – bo z kapustą, marchewką i kiełbasą.
Zupa kwaśnica: przepis
Składniki dania: Zupa kwaśnica
- 0,5 kg mięsa wieprzowego – najlepiej żeberek (może być też karczek, czy mała golonka)
- 1,5 litra wody
- 100 – 300 ml kwasu z kapusty*
- 4 ziemniaki
- warzywa do wywaru: marchew, pietruszka, kawałek selera, cebula lub kawałek pora
- 4 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szczypta majeranku
- pół łyżeczki całego kminku
- sól i pieprz do smaku
Zupa kwaśnica: przygotowanie krok po kroku
- Zagotować wodę, dodać przyprawy: kminek, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, pokrojone lub zgniecione ząbki czosnku, listki laurowe, trochę posolić.
- Do wywaru włożyć opłukane mięso, zagotować.
- Dodać warzywa i gotować na wolnym ogniu około godziny. Na wolnym ogniu KONIECZNIE, żeby zupa nie zmętniała.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Zagotować wodę do ziemniaków – w osobnym garnku.
- Do gotującej się, osolonej wody wody wrzucić ziemniaki i ugotować do miękkości.
- Do wywaru mięsnego wlać zakwas z kapusty, wrzucić szczyptę majeranku i zagotować.
- Wywar przecedzić, ewentualnie dosolić.
- Warzywa usunąć, natomiast mięso może być podane jako dodatek do zupy.
- Ugotowane ziemniaki dodać do mięsno – kapuścianego wywaru.
- Kapuśniak powinien mieć wyraźny, kwaśny smak i być klarowny.
- A w talerzy mogą pływać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego.
Wskazówka
- Trudno dokładnie określić, ile powinno być kwasu z kapusty, bo różna jest jego kwasowość. Najlepszy kwas z kapusty jest z takiej ukiszonej w domu , ale ostatnio pojawił się także w sprzedaży kwas z kiszonej kapusty. Przygotowując bigos, czy kapustę kiszoną zasmażaną, odciskamy porządnie kiszoną kapustę (nigdy kwasu nie wylewamy) i wykorzystujemy to naturalne źródło witamin. Albo pijemy, albo gotujemy kwaśnicę. Sprawdź jak ukisić kapustę.
Kwaśno prawda? Może spróbujesz teraz przepisu na zupełnie inne smaki:
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej
Zupa krem z cukinii wegetariańska
Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną
Prawda ,że przygotowanie kwaśnicy nie jest takie trudne?
Jeżeli przygotowałaś zupę według przepisu to koniecznie podziel się ze mną swoją opinią w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
a gdzie kapusta???? ja robię podobnie jak w przepisie, z tą tylko różnicą, że dodaję również kiszoną kapustę, a nie tylko zakwas.
Witaj, tak jak napisałam ta zupa jest bez kapusty, tylko kwas. W moich przepisach z kapustą jest kapuśniak: https://jawagabunda.pl/przepisy/kapusniak/. pozdrawiam i dziękuję za zaglądanie na mój blog. dana