Wegetariańska pyszna zupa minestrone. Bukiet warzyw podany na talerzu w formie zupy.

Przepisy Zupy

Wegetariańska zupa warzywna – minestrone

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 9 lipca 2017

Wegetariańska zupa warzywna. Najzdrowsza zupa pod słońcem, emanująca kolorami i smakami. Bomba – nie kaloryczna, ale witaminowa!

Zupa minestrone, którą „poznałam” lata temu w czasie moich pierwszych wakacji we Włoszech, jest – obok pomidorowej – najczęściej gotowaną w moim domu. To taka trochę nasza zupa jarzynowa, którą pamiętam z dzieciństwa. Polska jarzynowa jest gotowana na rosole lub zaprawiona śmietaną, podczas gdy w minestrone tłuszczem jest oliwa z oliwek.

Nie ma jednego przepisu na minestrone. Jako, że jest to najbardziej popularna włoska zupa, jadłam już dziesiątki jej odmian.

Przepis, który kiedyś dostałam od Carli – poznanej na warsztatach Yogi na Pasmanie – wielokrotnie modyfikowałam (zgodnie zresztą z jej zaleceniami) dodając różne warzywa. Podstawy jednak zawsze przestrzegam: przesmażona cebula z czosnkiem i pozostałe warzywa lekko podsmażone. I właśnie taki sposób przygotowania minestrone daje jej  specyficzny smak.

Latem i jesienią przygotowuję ją ze świeżych warzyw; zimą i wczesną wiosną z mrożonek.

Mój syn Radek twierdzi, że jestem prawdziwą mistrzynią minestrone. I nieskromnie, muszę się z nim zgodzić!

Zupa minestrone przepis wegetariański:

Minestrone – zupa warzywna: 

  • 700 gram warzyw mieszanych – na przykład ziemniaki, marchewka, seler naciowy lub zwykłe, fasolka szparagowa, groszek zielony, pomidory, papryka, cukinia, kalafior, brokuł
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego lub kostka bulionowa – opcjonalnie, ale dodaje smaku zupie
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • nieco papryczki chili – jeśli lubisz ostre potrawy
  • szczypta kurkumy i plaster imbiru – wskazane, ale nie konieczne
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • skórka parmezanu – opcjonalnie
  • starty parmezan
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanych ziół świeżych lub mrożonych

Minestrone – zupa warzywna: przygotowanie krok po kroku 

  1. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
  2. Warzywa pokroić na dość grubą kostkę lub cienkie plasterki.
  3. Jeśli dodajemy pomidory, koniecznie należy zdjąć z nich skórkę – w tym celu należy je sparzyć.
  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
  5. Wrzucić cebulę chwilę podsmażyć.
  6. Dodać czosnek, chilli, kurkumę i imbir. Podsmażyć chwilkę, mieszając.
  7. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut.
  8. Powtórzyć te czynność z kolejnymi warzywami.
  9. Smażąc warzywa należy je mieszać.
  10. Do garnka wlać gorącą wodę, dodać koncentrat warzywny lub kostkę i skórkę parmezanu.
  11. Zupę doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny.
  12. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać wrzącej wody.
  13. Po ugotowaniu usunąć skórkę sera.
  14. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  15. Podawać zupę posypaną tartym parmezanem i ziołami.
  16. Na górę kapnąć kropelkę oliwy z oliwek.
  17. Rozkoszować się smakiem o zafundować sobie „dolewkę” :).
Wskazówki:
  • Niezależnie jakie warzywa dodaję, zawsze do mojej minestrone wrzucam nieco zielonego groszku.
  • W porze zimowej mogą być pomidory z puszki.
  • Zamiast fasolki szparagowej można użyć fasolki z puszki – uprzednio opłukać ją i odsączyć.
  • Dodatkowo do zupy można dorzucić ugotowany, drobny makaron, ryż. Lub podać ją z grzankami, bruschettą lub kromką chleba po prostu, najlepiej własnego wypieku.

Sprawdź też inne przepisy na zupy wegetariańskie:

Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów

Zupa krem z cukinii wegetariańska 

Zupa barszcz ukraiński – wegetariański

Grochówka wegetariańska 

Zupa pomidorowa wegetariańska

Przepisy na zupy

Udało się przygotować zupę zgodnie z przepisem? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!

Do zupy można dodać naprawdę różne warzywa. Jestem ciekawa czy eksperymentowałyście przy przepisie. Podzielcie się swoimi efektami.

Oceń artykuł
[Głosów: 7 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments