Wegetariańska zupa warzywna – minestrone
Wegetariańska zupa warzywna. Najzdrowsza zupa pod słońcem, emanująca kolorami i smakami. Bomba – nie kaloryczna, ale witaminowa!
Zupa minestrone, którą „poznałam” lata temu w czasie moich pierwszych wakacji we Włoszech, jest – obok pomidorowej – najczęściej gotowaną w moim domu. To taka trochę nasza zupa jarzynowa, którą pamiętam z dzieciństwa. Polska jarzynowa jest gotowana na rosole lub zaprawiona śmietaną, podczas gdy w minestrone tłuszczem jest oliwa z oliwek.
Nie ma jednego przepisu na minestrone. Jako, że jest to najbardziej popularna włoska zupa, jadłam już dziesiątki jej odmian.
Przepis, który kiedyś dostałam od Carli – poznanej na warsztatach Yogi na Pasmanie – wielokrotnie modyfikowałam (zgodnie zresztą z jej zaleceniami) dodając różne warzywa. Podstawy jednak zawsze przestrzegam: przesmażona cebula z czosnkiem i pozostałe warzywa lekko podsmażone. I właśnie taki sposób przygotowania minestrone daje jej specyficzny smak.
Latem i jesienią przygotowuję ją ze świeżych warzyw; zimą i wczesną wiosną z mrożonek.
Mój syn Radek twierdzi, że jestem prawdziwą mistrzynią minestrone. I nieskromnie, muszę się z nim zgodzić!
Zupa minestrone przepis wegetariański:
Minestrone – zupa warzywna:
- 700 gram warzyw mieszanych – na przykład ziemniaki, marchewka, seler naciowy lub zwykłe, fasolka szparagowa, groszek zielony, pomidory, papryka, cukinia, kalafior, brokuł
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego lub kostka bulionowa – opcjonalnie, ale dodaje smaku zupie
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- nieco papryczki chili – jeśli lubisz ostre potrawy
- szczypta kurkumy i plaster imbiru – wskazane, ale nie konieczne
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- skórka parmezanu – opcjonalnie
- starty parmezan
- sól i pieprz
- łyżka posiekanych ziół świeżych lub mrożonych
Minestrone – zupa warzywna: przygotowanie krok po kroku
- Cebulę pokroić w plasterki, czosnek posiekać.
- Warzywa pokroić na dość grubą kostkę lub cienkie plasterki.
- Jeśli dodajemy pomidory, koniecznie należy zdjąć z nich skórkę – w tym celu należy je sparzyć.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę.
- Wrzucić cebulę chwilę podsmażyć.
- Dodać czosnek, chilli, kurkumę i imbir. Podsmażyć chwilkę, mieszając.
- Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze kilka minut.
- Powtórzyć te czynność z kolejnymi warzywami.
- Smażąc warzywa należy je mieszać.
- Do garnka wlać gorącą wodę, dodać koncentrat warzywny lub kostkę i skórkę parmezanu.
- Zupę doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około pół godziny.
- Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodać wrzącej wody.
- Po ugotowaniu usunąć skórkę sera.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać zupę posypaną tartym parmezanem i ziołami.
- Na górę kapnąć kropelkę oliwy z oliwek.
- Rozkoszować się smakiem o zafundować sobie „dolewkę” :).
Wskazówki:
- Niezależnie jakie warzywa dodaję, zawsze do mojej minestrone wrzucam nieco zielonego groszku.
- W porze zimowej mogą być pomidory z puszki.
- Zamiast fasolki szparagowej można użyć fasolki z puszki – uprzednio opłukać ją i odsączyć.
- Dodatkowo do zupy można dorzucić ugotowany, drobny makaron, ryż. Lub podać ją z grzankami, bruschettą lub kromką chleba po prostu, najlepiej własnego wypieku.
Sprawdź też inne przepisy na zupy wegetariańskie:
Żurek wegetariański z dodatkiem ziemniaków i grzybów
Zupa krem z cukinii wegetariańska
Zupa barszcz ukraiński – wegetariański
Udało się przygotować zupę zgodnie z przepisem? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!
Do zupy można dodać naprawdę różne warzywa. Jestem ciekawa czy eksperymentowałyście przy przepisie. Podzielcie się swoimi efektami.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!