Zupa barszcz ukraiński – wegetariański
Zupa barszcz ukraiński wegetariański z fasolą i ziemniakami, będący bogatą odmianą zwykłego barszczu czerwonego, to potrawa, której nie może zabraknąć w kuchni w jesienno – zimowym okresie.
Zawsze przygotowuję ją w wersji wegetariańskiej, ale oczywiście można dorzucić jakąś wędzonkę lub kawałek mięsa rosołowego do wywaru – gdy ktoś ma taką potrzebę.
Papryka czerwona suszona – wędzona, w niewielkiej ilości dodana do zupy, mocno ją aromatyzuje i sprawia złudzenie zupy ugotowanej na wędzonce.
Barszcz ukraiński zakwaszony wykonanym własnoręcznie zakwasem, jest zdecydowanie najlepszy. W przypadku braku takowego, można barszcz doprawić sokiem z cytryny lub octem owocowym.
Jeżeli mamy buraki z kiszonego barszczu, to przed wyrzuceniem warto wyciągnąć resztę dobra, które w nich tkwi, i także wrzucić je do gotowanego barszczu.
Teraz, kiedy już wiesz jak zrobić barszcz ukraiński, zapraszam do gotowania.
Zupa barszcz ukraiński wegetariański: przepis
Barszcz ukraiński wegetariański: składniki
- 2 litry wody
- 1 kg buraków
- kilka buraków ukiszonych z zakwasu na barszcz
- włoszczyzna – 1 marchew, 1 mała pietruszka, kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- garść poszatkowanej kapusty – może być zwykła biała, ale znacznie lepiej smakuje włoska kapusta
- 3/4 szklanki fasolki Jaś – dla mnie koniecznie, chociaż znam entuzjastów fasolki szparagowej
- suszone grzyby – kilka sztuk – opcjonalnie
- zakwas na barszcz lub ocet winny lub ocet jabłkowy, ewentualnie cytryna – do zakwaszenia. Sprawdź przepis na ocet jabłkowy.
- 3 łyżki tłuszczu – masło klarowane lub olej rzepakowy lub słonecznikowy
- szczypta całego kminku
- listek laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego
- pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
- zielony koperek do posypania ( świeży, mrożony lub suszony)
- sól i pieprz do smaku
- po łyżce śmietany lub jogurtu naturalnego – opcjonalnie
Barszcz ukraiński wegetariański: przygotowanie krok po kroku
- Fasolę namoczyć na noc z odrobiną sody i następnego dnia ugotować. Jak ugotować fasole, aby była lekko strawna.
- Ugotować fasolę do miękkości.
- Grzyby suszone – jeśli chcemy dodać – namoczyć na kilka godzin, a może być nawet na całą noc. Ugotować.
- Połowę buraków zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w dość drobną kostkę.
- Drugą połowę pokroić na grube plastry lub kawałki.
- Warzywa także pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Ziemniaki pokroić w kostkę.
- Zagotować wodę, dodać warzywa i buraki, kminek listek laurowy, ziele angielskie, nieco soli i pieprzu. Gotować do miękkości warzyw – pod koniec gotowania dołożyć kilka kiszonych buraków (jeśli mamy z zakwasu).
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i zeszklić cebulę, aż zrobi się lekko brązowa.
- Wyjąć plastry buraków, dodać ugotowane grzyby, fasolę Jaś, przesmażoną cebulę, dokwasić zakwasem, octem lub cytryną. Doprawić solą i pieprzem.
- Czosnek rozetrzeć z solą lub zmiażdżyć, dodać do zupy. Zagotować.
- Wyłożyć na talerze, dodać koperek i (opcjonalnie) łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego.
Wskazówka
- Zupa barszcz ukraiński wegetariański zdecydowanie najlepszy jest z fasolą Jaś. Jednak w przypadku, gdy nie namoczyliśmy dzień wcześniej fasoli, a mamy ochotę na „treściwą” zupę, możemy dodać fasolkę szparagową – świeżą lub mrożoną.
Sprawdź też inne moje przepisy na pyszne zupy:
Zupa minestrone – wegetariańska zupa z warzyw
Udało się przygotować zupę? Podziel się opinią w komentarzu!
Ja uwielbiam barszcz z fasolą jaś! A ty którą wybrałaś? Napisz bo jestem bardzo ciekawa!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!