imbir i woda z imbirem

Natura dla zdrowia Przepisy Przetwory

Imbir z cytryną i miodem. Jak szybko przygotować zdrową pastę z imbirem

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 października 2020

Pasta przygotowana z połączenia imbiru z cytryną i miodem chroni nasz organizm przed przeziębieniem. Imbir rozgrzewa, działa przeciwzapalnie i rozgrzewająco.

Korzeń imbiru stosowany jest od stuleci – jak gdzieś przeczytałam – a w mojej rodzinie przynajmniej od dwóch pokoleń wstecz.

Moja babcia piekła ciasteczka z imbirem, którymi zawsze „atakowała” nas jesienią i zimą, co było dla nas – dla mnie i mojego brata – prawdziwą katorgą. Och, jak nie lubiliśmy tych szczypiących w język słodyczy!

Ale nie było wymówki – ciasteczka i owocowa herbata o „dziwnym smaku” była obowiązkowa. Szczególnie w czasie, gdy zmarznięci przychodziliśmy do domu.

Dopiero po latach dowiedziałam się, że ten nieulubiony smak to był imbir. Zarówno w ciastkach imbirowych, jak i dodany do malinowego syropu, który babcia zawsze przyrządzała z imbirem.

Lecznicze właściwości imbiru wykorzystuję w różny sposób. Przygotowuję napoje, herbaty i nalewki z imbirem, dodaję imbir do potraw: do rosołu, do zup wszelakich. Obowiązkowo plasterek w towarzystwie szczypty kurkumy i chilli zimową porą.

Poniższy przepis jest na najprostszą do zrobienia pastę z imbiru, miodu i cytryny, ale w artykule 12 przepisów z imbirem znajdziesz podpowiedzi na inne wykorzystanie imbiru.

Imbir najłatwiej obrać łyżeczką. A co do cytryny. Jeśli mamy ekologiczną cytrynę – na przykład z uprawy w donicy – to używamy całej cytryny, miksując także skórkę.

Przepis na: Imbir z cytryną i miodem 

Składniki na: Imbir z cytryną i miodem

  • korzeń imbiru
  • miód
  • cytryna

Przygotowanie imbiru z cytryną i miodem 

  • Kłącze imbiru (około 5 cm) obrać i zetrzeć na tarce na dość drobnych oczkach.
  • Wycisnąć sok z cytryny.
  • Do słoika dać imbir, dodać sok z cytryny, łyżkę miodu. Wymieszać. Zakręcić i zostawić „aż się przegryzą” na około 2 – 3 dni w lodówce.
  • Szybsza wersja (i moim zdaniem lepsza – ja tak właśnie przygotowuję imbir z miodem): zmiksować w blenderze wszystkie składniki.
  • Rada: najlepiej jest przygotować pastę z większej ilości – szybko znika ze słoika, a w lodówce może być przechowywana kilka dni.

Jak stosować tak przygotowany imbir? Dodać do letniej wody lub herbaty. Świetnie smakuje z owocową herbatą, najlepiej taką zaparzoną z ekologicznego suszu.

Jeśli lubisz zupy, to na pewno będzie smakował Ci krem dyniowy z imbirem, a zupa z marchwi i mango z dodatkiem chili i imbiru nie tylko rozprawi się z przykrymi dolegliwościami przeziębieniowymi, ale też przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.

Oceń artykuł
[Głosów: 8 Średnia: 3.9]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments