Grzybowa podana w zamykanym słoiku. Świerze leśne grzyby leżą na stole.

Przepisy Zupy

Grzybowa – zupa ze świeżych grzybów leśnych z ziemniakami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 października 2019

Najlepsza zupa grzybowa! Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych? Podpowiem Ci jak zupę grzybową ze świeżych grzybów gotują Słoweńcy.

W czasie tegorocznych wakacji pierwszy raz zwiedzałam Słowenię, którą do tej pory traktowałam jako kraj tranzytowy do Chorwacji.

I oprócz krajobrazów – o czym w części podróżniczej bloga – zachwyciłam się kuchnią. A dokładnie moje kubki smakowe. Oszalały na punkcie zupy grzybowej. Bo Słoweńcy zbierają grzyby i gotują znakomite zupy grzybowe. Prawdziwe leśne grzyby! Jeden z przepisów przywiozłam z wakacji.

Zrobiłam zupę grzybową według tego przepisu także z mrożonych grzybów – jest równie pyszna, dlatego w przepisie dodałam także tę wersję. Będzie dostępna przez cały rok!

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami

Składniki dania: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

  • 40 dkg świeżych, leśnych grzybów, najlepiej mieszanych – mogą być mrożone
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 – 4  suszone grzyby – opcjonalnie, ale świetnie aromatyzują zupę
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub 2 łyżki koncentratu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% lub 30%
  • przyprawy: szczypta całego kminku,3 sztuki ziela angielskiego, listek laurowy, mała łyżeczka majeranku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych

  1. Ugotować wywar z włoszczyzny z listami laurowymi i zielem angielskim i ząbkiem czosnku i suszonych grzybów lub przygotować wywar z koncentratu warzywnego z zielem angielskim, kminkiem, liściem laurowymi, ząbkiem czosnku i suszonych grzybów. Przecedzić.
  2. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki.
  3. Cebulę obrać, posiekać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić aż do lekkiego zbrązowienia cebuli.
  5. Dodać grzyby, podsmażyć chwilę.
  6. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  7. Do wrzącego wywaru warzywnego dodać ziemniaki, przesmażone grzyby, gotować do miękkości ziemniaków.
  8. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  9. Po ugotowaniu krótko zblendować. Tak, aby część grzybów i ziemniaków pozostała w całości.
  10. Zabielić zupę śmietaną.
  11. Posypać natką pietruszki.
Porada

Grzyby suszone dobrze jest wcześniej zamoczyć – najlepiej na klika godzin. Dzięki temu grzyby suszone oddają swój aromat wodzie.

Lubię także zupę grzybową z grzybów leśnych w nieco innym wydaniu – zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych. Sprawdź przepis na zupę grzybową krem.

Grzybowa zupa krem.

Odmiana zupy grzybowej w formie kremu.

Poznaj pozostałe przepisy na zupy:

Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami 

Zupa krem z cukinii wegetariańska

Zupa pomidorowa na rosole

Przepisy na zupy

Leśne grzyby to prawdziwy przysmak. Jestem ciekawa Twojej opinii!

Masz pytania do przepisu? Napisz w komentarzu jak mogę Ci pomóc!

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wanda
Wanda
3 lat temu

Też tak robię zupkę, ale z makaronem .