
Grzybowa – zupa ze świeżych grzybów leśnych z ziemniakami
Najlepsza zupa grzybowa! Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów leśnych? Podpowiem Ci jak zupę grzybową ze świeżych grzybów gotują Słoweńcy.
W czasie tegorocznych wakacji pierwszy raz zwiedzałam Słowenię, którą do tej pory traktowałam jako kraj tranzytowy do Chorwacji.
I oprócz krajobrazów – o czym w części podróżniczej bloga – zachwyciłam się kuchnią. A dokładnie moje kubki smakowe. Oszalały na punkcie zupy grzybowej. Bo Słoweńcy zbierają grzyby i gotują znakomite zupy grzybowe. Prawdziwe leśne grzyby! Jeden z przepisów przywiozłam z wakacji.
Zrobiłam zupę grzybową według tego przepisu także z mrożonych grzybów – jest równie pyszna, dlatego w przepisie dodałam także tę wersję. Będzie dostępna przez cały rok!
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Składniki dania: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
- 40 dkg świeżych, leśnych grzybów, najlepiej mieszanych – mogą być mrożone
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże ziemniaki
- 3 – 4 suszone grzyby – opcjonalnie, ale świetnie aromatyzują zupę
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub 2 łyżki koncentratu warzywnego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/3 szklanki słodkiej śmietany 18% lub 30%
- przyprawy: szczypta całego kminku,3 sztuki ziela angielskiego, listek laurowy, mała łyżeczka majeranku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie dania: Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych
- Ugotować wywar z włoszczyzny z listami laurowymi i zielem angielskim i ząbkiem czosnku i suszonych grzybów lub przygotować wywar z koncentratu warzywnego z zielem angielskim, kminkiem, liściem laurowymi, ząbkiem czosnku i suszonych grzybów. Przecedzić.
- Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki.
- Cebulę obrać, posiekać i pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, zeszklić aż do lekkiego zbrązowienia cebuli.
- Dodać grzyby, podsmażyć chwilę.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Do wrzącego wywaru warzywnego dodać ziemniaki, przesmażone grzyby, gotować do miękkości ziemniaków.
- Pod koniec gotowania dodać majeranek.
- Po ugotowaniu krótko zblendować. Tak, aby część grzybów i ziemniaków pozostała w całości.
- Zabielić zupę śmietaną.
- Posypać natką pietruszki.
Porada
Grzyby suszone dobrze jest wcześniej zamoczyć – najlepiej na klika godzin. Dzięki temu grzyby suszone oddają swój aromat wodzie.
Lubię także zupę grzybową z grzybów leśnych w nieco innym wydaniu – zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych. Sprawdź przepis na zupę grzybową krem.

Odmiana zupy grzybowej w formie kremu.
Poznaj pozostałe przepisy na zupy:
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa krem z cukinii wegetariańska
Leśne grzyby to prawdziwy przysmak. Jestem ciekawa Twojej opinii!
Masz pytania do przepisu? Napisz w komentarzu jak mogę Ci pomóc!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Też tak robię zupkę, ale z makaronem .
Witaj 🙂 Muszę spróbować zrobić w ten sposób. A jaki rodzaj makaronu dajesz do swojej zupy grzybowej ze świeżych grzybów? pozdrawiam dana