
Pomidorowa z serem feta – prawdziwie grecki przepis
Pomidorowa z serem feta – to „pomidorówka” w nieco innej odsłonie, bo mocno zaprzyjaźniona z serem feta.
Zupa, która sama w sobie jest bombą witaminowa, dzięki cennym właściwościom pomidorów, które uwalniają się właśnie w formie przetworzonej.
Przepis na zupę pomidorową z serem feta stworzyłam po wakacjach na greckiej wyspie Milos.Tam bowiem, w prawie każdej knajpce, pomidorową podawano w takiej właśnie formie. Zupa krem i do tego feta. Doskonałe połączenie słodkości pomidorów z ostrym serem, bazylią i czosnkiem.
Pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup. Już od dawna przygotowuję ją także w wersji bez dodatku wywaru mięsnego, z różnymi dodatkami. Sprawdź przepis na wegetariańską pomidorową. Pyszna, zdrowa pomidorowa wegetariańska zupa.
Chociaż smak takiej prawdziwej, z mięsnym aromatem, gotowanej w poniedziałek na niedzielnym rosole ( tak było w moim rodzinnym domu od zawsze) i podanej z makaronem także uwielbiam i nadal przyrządzam.
Smak pomidorowej można czasem wzmocnić łyżką koncentratu pomidorowego. Zdarza się czasem, że gdy przygotowujemy zupę pomidorową ze świeżych pomidorów o łagodniejszym smaku, potrzebujemy dodać jej nieco „pomidorowej wyrazistości”.
Zupa pomidorowa krem z serem feta: przepis
Zupa pomidorowa z serem feta: składniki
- 1 litr wody
- 1 spora łyżka bulionu warzywnego lub kostka bulionowa lub wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula lub por)
- świeże pomidory 1 kg lub 700 ml przecieru pomidorowego domowej roboty lub 500 ml przecieru gotowego z pomidorami lub sam przecier. Sprawdź przepis na przecier pomidorowy.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół opakowania (100 g) sera feta*
- bazylia suszona 2 spore łyżeczki lub pęczek świeżej
- 3 ząbki czosnku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- suszone pomidory do posypania zupy – opcjonalnie
Zupa pomidorowa krem z serem feta: przygotowanie krok po kroku
- Pomidory pokroić na kawałki,dodać szczyptę soli, wrzucić na patelnię lub do garnka, zagotować.
- Gotować około 15 minut, po czym przetrzeć przez sito.
- Ugotować wywar warzywny lub do wrzątku dodać koncentrat lub kostkę bulionową.
- Czosnek obrać – usunąć środek, odpowiedzialny za brzydki zapach – przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.
- Wywar połączyć z przetartymi pomidorami lub przecierem pomidorowym.
- Gotować razem kilka minut.
- Zmiksować – nawet, jeśli pomidory były przetarte – dla połączenia czosnku z przecierem.
- Do gorącej zupy dodać bazylię i oliwę.
- Popieprzyć i posolić do smaku.
- Ser feta pokroić na małe kawałki.
- Zupę wlać na talerz. Posypać pokrojonym serem feta i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami.
- Zupę można przyozdobić gałązka bazylii.
Wskazówki:
- Najlepszy jest oryginalny ser feta – ze względu na to, że jest mocno twardy i nie rozpływa się w zupie. Ale oczywiście, można użyć sera à la feta.
- Podałam ilość 100 gram do tej porcji zupy, ale spokojnie można zużyć całe opakowanie – dla korzyści smaku zupy.
Sprawdź pozostałe przepisy na wspaniałe zupy:
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem
Jak smakowała feta w połączeniu z pomidorową? Podziel się swoją opinią w komentarzu!
Z każdych wakacji przywożę coraz to nowe przepisy. Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu lub coś robisz inaczej – napisz śmiało w komentarzu. Bardzo miło będzie poznać jak gotujesz.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!