Dania główne Przepisy Przystawki
Filet z kaczki z piekarnika
Filety z piersi kaczki z piekarnika zaskakują doskonałym smakiem i prostotą wykonania. Posypane wędzoną solą nabiorą niesamowitego aromatu.
Kiedyś piekłam tylko całą kaczkę – – nadal uwielbiamy ją w połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą- ale od jakiegoś czasu zaczęłam także przygotowywać piersi z kaczki.
Podaję je zwykle z gotowanymi na pół twardo warzywami w towarzystwie łyżki żurawiny. Doskonale smak naturalnej piersi z kaczki komponuje się z zapiekaną z serem pleśniowym gruszką. Sprawdź przepis na żurawinę do mięsa.
Poniżej przepis na kaczkę z piekarnika:
Filety z piersi z kaczki z piekarnika: przepis
Filety z piersi z kaczki: składniki
- 2 filety z kaczki ze skórą świeże lub mrożone – z reguły ważą około 200 gram
- sól himalajska, morska lub wędzona*
- pieprz
- odrobina majeranku
Filety z piersi kaczki – sposób pierwszy: przygotowanie krok po kroku
- Jeśli mamy mrożone filety należy je rozmrozić.
- Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Skórkę na filecie leciutko ponacinać – najlepiej w tzw. kratkę.
- Filety lekko posolić solą, zawinąć w folię i zostawić w lodówce przynajmniej na godzinę.* Ten punkt można pominąć, ale znacznie podnosi smak kaczki lekka marynata w soli.
- Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra – dół.
- Rozgrzać patelnię – grillową lub taką do smażenia bez tłuszczu.
- Na patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
- Smażyć na średnim ogniu 8 minut.
- Zlać wytopiony tłuszcz*, a filety przewrócić na drugą stroną i smażyć jeszcze 2 minuty.
- Wetrzeć w piersi nieco majeranku – od strony, gdzie nie ma skóry.
- Do nagrzanego piekarnika – BEZ TERMOOBIEGU – włożyć filety: bez przykrycia, skórką do góry i piec jeszcze 7 – 10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości piersi i pożądanego stopnia wysmażenia.
- Piersi po wyjęciu zostawić w cieple na kilka minut – muszą „dojść”. Można w tym celu nakryć je folią aluminiową.
- Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Filety z kaczki – sposób drugi bez dodatkowego pieczenia w piekarniku: przygotowanie krok po kroku
- Wszystko robimy tak samo, aż do momentu upieczenia piersi na patelni. Po zdjęciu z patelni piersi zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy w cieple na kilkanaście minut, żeby dopiekły się w swoim cieple. Tak przyrządzone filety są nieco bardziej krwiste.
Wskazówka:
- Zamiast zwykłej soli.
- Tłuszczu nie trzeba wylewać – można go zlać do słoiczka, przyda się do polania ziemniaków, dodania do zupy na przykład krupniku, lub „domaszczenia” kapusty.
Kaczkę można przygotować na wiele sposobów. Sprawdź inne przepisy:
Sałatka makaronowa z piersią z kaczki
Piersi z kaczki po prowansalsku
Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku pieczona w całości
Smakowało? Pierś z kaczki to doskonałą alternatywa dla tradycyjnej piersi z kurczaka.
Jeżeli przygotowałaś pierś z kaczki według przepisu – koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!