Piersi z kaczki na talerzu z żurawiną i pieczoną gruszką.

Dania główne Przepisy Przystawki

Filet z kaczki z piekarnika

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 30 października 2017

Filety z piersi kaczki z piekarnika zaskakują doskonałym smakiem i prostotą wykonania. Posypane wędzoną solą nabiorą niesamowitego aromatu.

Kiedyś piekłam tylko całą kaczkę – – nadal uwielbiamy ją w połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą- ale od jakiegoś czasu zaczęłam także przygotowywać piersi z kaczki.

Podaję je zwykle z gotowanymi na pół twardo warzywami w towarzystwie łyżki  żurawiny. Doskonale smak naturalnej piersi z kaczki komponuje się z zapiekaną z serem pleśniowym gruszką. Sprawdź przepis na żurawinę do mięsa.

Poniżej przepis na kaczkę z piekarnika:

Filety z piersi z kaczki z piekarnika: przepis

Filety z piersi z kaczki: składniki

  • 2 filety z kaczki ze skórą świeże lub mrożone – z reguły ważą około 200 gram
  • sól himalajska, morska lub wędzona*
  • pieprz
  • odrobina majeranku

Filety z piersi kaczki – sposób pierwszy: przygotowanie krok po kroku

  1. Jeśli mamy mrożone filety należy je rozmrozić.
  2. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Skórkę na filecie leciutko ponacinać – najlepiej w tzw. kratkę.
  4. Filety lekko posolić solą, zawinąć w folię i zostawić w lodówce przynajmniej na godzinę.* Ten punkt można pominąć, ale znacznie podnosi smak kaczki lekka marynata w soli.
  5. Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra – dół.
  6. Rozgrzać patelnię – grillową lub taką do smażenia bez tłuszczu.
  7. Na patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
  8. Smażyć na średnim ogniu 8 minut.
  9. Zlać wytopiony tłuszcz*, a filety przewrócić na drugą stroną i smażyć jeszcze 2 minuty.
  10. Wetrzeć w piersi nieco majeranku – od strony, gdzie nie ma skóry.
  11. Do nagrzanego piekarnika – BEZ TERMOOBIEGU – włożyć filety: bez przykrycia, skórką do góry i piec jeszcze 7 – 10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości piersi i pożądanego stopnia wysmażenia.
  12. Piersi po wyjęciu zostawić w cieple na kilka minut – muszą „dojść”. Można w tym celu nakryć je folią aluminiową.
  13. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Filety z kaczki – sposób drugi bez dodatkowego pieczenia w piekarniku: przygotowanie krok po kroku

  1. Wszystko robimy tak samo, aż do momentu upieczenia piersi na patelni. Po zdjęciu z patelni piersi zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy w cieple na kilkanaście minut, żeby dopiekły się w swoim cieple. Tak przyrządzone filety są nieco bardziej krwiste.

Wskazówka:

  • Zamiast zwykłej soli.
  • Tłuszczu nie trzeba wylewać – można go zlać do słoiczka, przyda się do polania ziemniaków, dodania do zupy na przykład krupniku, lub „domaszczenia” kapusty.

Kaczkę można przygotować na wiele sposobów. Sprawdź inne przepisy:

Sałatka makaronowa z piersią z kaczki

Piersi z kaczki po prowansalsku

Gęś nadziewana ziemniakami po staropolsku pieczona w całości

Zupy

Domowe lemoniady 

Smakowało? Pierś z kaczki to doskonałą alternatywa dla tradycyjnej piersi z kurczaka.

Jeżeli przygotowałaś pierś z kaczki według przepisu  – koniecznie podziel się swoją opinią w komentarzu!

Oceń artykuł
[Głosów: 21 Średnia: 3.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments