Gęś pieczona w kawałkach z przepyszną żurawiną i brzoskwiniami. Porcje gęsi pieczonej ułożone razem z kawałkami jabłek.

Dania główne Przepisy

Gęś pieczona (owsiana) w porcjach z żurawiną lub brzoskwinami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 19 grudnia 2018

Tradycyjny przepis na owsianą gęś pieczoną w kawałkach (porcjach) z żurawiną lub brzoskwiniami. To mój nowy sposób na przygotowanie gęsiny, przywieziony z wakacji w Turcji. Tam bowiem poznałam Magdę, która – w Polsce oczywiście – wraz z mężem hoduje gęsi. 

Raczyła mnie ciekawymi opowieściami o gęsiach i gęsinie, a także dostałam od niej przepis na gęś pieczoną w kawałkach.

Za przepis i przygotowanie według niego mięsa, Magda wygrała w 2015 roku konkurs ogłoszony przez Marszałka Województwa: „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

Kupiłam gęś w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i zrobiłam na obiad. Rewelacyjna! Nagroda dla Magdy jak najbardziej zasłużona!

Dlaczego gęś owsiana? 

A wiecie dlaczego  gęś nosi miano „owsiana”? Zawsze mnie to zastanawiało.

Sprawa jest prosta: gęś jest karmiona prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez  ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. Taki sposób karmienia powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe i smaczne.

Gęś owsianą uwielbiają wręcz nasi zachodni sąsiedzi i to na ich stoły trafia głównie polska gęsina.

Przepis na danie: Gęś pieczona w kawałkach

Składniki danie: Gęś pieczona w kawałkach

  • gęś lub część gęsi
  • 2 duże jabłka – najlepiej kwaskowate
  • 2 średnie cebule lub 6 szalotek
  • pieprz czarny
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól

Jako dodatek:

Przygotowanie dania: Gęś pieczona w kawałkach

  1. Gęś umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Połówkę gęsi na 4 do 6 sztuk w zależności od wielkości tuszki.
  2. Skrzydła, podroby i szyję zużyć do ugotowania rosołu z gęsi. Sprawdź przepis na rosół z gęsi.
  3. Kawałki gęsi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną słodkiej papryki.
  4. Zostawić na noc w lodówce.
  5. Następnego dnia porcje mięsa smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Z jednej i drugiej na złoty kolor.
  6. Podsmażone przełożyć – wraz z wytopionym tłuszczem – do brytfanny. Podlać gorącą wodą około 3/4 szklanki i dusić pod przykryciem około 1 godziny – cały czas na wolnym ogniu.
  7. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na osiem części.
  8. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Szalotki tylko obrać z łusek.
  9. Jabłkami i cebulami obłożyć mięso i smażyć jeszcze około 40 minut.
  10. W sumie czas smażenia gęsi powinien wynosić 1 godzinę i 30 do 40 minut.
  11. Gęś po usmażeniu odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia*.
  12. Przed podaniem odgrzać i pokroić na mniejsze kawałki lub plastry.
  13. Jako dodatek okładam je brzoskwiniami wypełnionymi żurawiną. Sprawdź przepis na żurawinę do mięs.
  14. Świetnie smakuje z czerwoną kapustą i buraczkami. Sprawdź przepis na buraczki z chrzanem.
Wskazówka:
  • Gęś można podać od razu po upieczeniu, ale następnego dnia lepiej smakuje.
  • Możesz przygotować zdrowszy wariant – i upiec gęś w kawałkach w rękawie w piekarniku w 180 stopniach 

Zobacz inne przepisy z gęsiną!

Jeżeli chcesz zasmakować w innych, tradycyjnych i przepysznych potrawach z gęsią w roli głównej – sprawdź te przepisy:

 Rosół z gęsi

Gęś pieczona w piekarniku z nadzieniem z jabłek

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

   Gęś pieczona w niskiej temperaturze

 Gęsi smalec

Zupy

Nalewki

Smakowało? Daj znać jak tobie smakowała gęś pieczona w porcjach!  

Przygotowałaś gęś w porcjach według tego przepisu? Ile porcji gęsi udało Ci się upiec? Podziel się swoimi wrażeniami smakowymi w komentarzu. A może masz jakieś pytania co do przygotowania gęsiny? Pisz w komentarzu – postaram się odpowiedzieć 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 35 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anulka
Anulka
5 lat temu

Właśnie dzisiaj smażę gąske, ciekawym jak jutro będzie smakować

tomek
tomek
5 lat temu
Reply to  Anulka

miala byc ges pieczona, a tu głównie niezdrowe smażenie.

Basia
Basia
2 lat temu

Nie bardzo rozumiem : to gęś tuszona czy pieczona?

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Po godzinie duszenia dodać cebule i jabłka i dusić dalej w brytfannie?