
Jak upiec gęś w kawałkach? Przepis na pieczenie soczystej gęsi w kawałkach
Prosty przepis na rozpływającą się w ustach gęś. Udka i piersi gęsi pieczonej według tego sprawdzonego przepisu są aromatyczne i soczyste. Podpowiadam Ci jak zrobić, dzięki odpowiedniej marynacie, świetne danie na rodzinny obiad.
Jak upiec gęś w kawałkach – przepis
Gęś w kawałkach – składniki i marynata
- gęś lub część jej części
- 2 duże jabłka – najlepiej kwaskowate typu Reneta
- 2 średnie cebule lub 6 szalotek
- pieprz czarny mielony 2 łyżki
- słodka papryka 2 łyżki
- majeranek 3 kopiaste łyżki
- sól
- brzoskwinie z puszki – opcjonalnie
- żurawina do mięs –opcjonalnie
Jak przygotować gęś, aby była miękka i soczysta?
- Mięso umyj, osusz i podziel na porcje. Połówkę gęsi podziel na 4 do 6 sztuk w zależności od wielkości tuszki.
- Skrzydła, podroby i szyję zużyj do ugotowania rosołu. Sprawdź przepis na pyszny rosół z gęsi.
- Kawałki mięsa natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną słodkiej papryki.
- Zostaw w lodówce na kilka godzin lub – jeszcze lepiej – na całą noc w lodówce.
Jak długo piec gęś w kawałkach, aby otrzymać soczyste mięso?
- Następnego dnia smaż porcje gęsi na patelni. Rozgrzanej, ale bez dodatku tłuszczu – tłuszcz wytopi się z mięsa. Wystarczy kilka minut pieczenia z jednej i z drugiej strony, na złoty kolor.
- Podsmażone porcje mięsa przełóż – wraz z wytopionym tłuszczem – do brytfanny i przykryj pokrywką. Podlej gorącą wodą około 3/4 szklanki i duś pod przykryciem około 1 godziny. Cały czas na wolnym ogniu.
- W trakcie pieczenia polewaj porcje mięsa wytworzonym sosem. Zrób tak kilka razy podczas procesu pieczenia.
- Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części.
- Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Szalotki tylko obierz z łusek.
- Do brytfanki dodaj pokrojone jabłka oraz cebule i smaż jeszcze około 40 minut.
- W sumie czas pieczenia gęsi powinien wynosić 1 godzinę i 30 do 40 minut.
- Gęś po usmażeniu odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.
- Przed podaniem odgrzej, pokrój w półksiężyce lub plastry.
- Jako dodatek – alternatywnie – obłóż je połówkami brzoskwiń wypełnionymi żurawiną. Sprawdź przepis na żurawinę do mięs.
Podpowiedzi do przyrządzenia gęsi porcjowanej
- Możesz podać gęś od razu po przyrządzeniu, ale następnego dnia lepiej smakuje.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę, włóż już upieczone kawałki gęsi do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza piec przez 4-5 minut. Jeśli masz funkcję „grill” włącz go.
- Zamiast na patelni, możesz usmażyć gęś w kawałkach w rękawie owijając je folią aluminiową w piekarniku – ja jednak nie jestem zwolennikiem takiego sposobu pieczenia.
- Koniecznie pamiętaj o marynowaniu mięsa, bo ma ono spory wpływ na soczystość.
Jaka wersja jest lepsza: pieczona gęś w całości czy porcjowana?
To mój nowy sposób na przygotowanie gęsiny, przywieziony z wakacji w Turcji. Tam bowiem poznałam Magdę, która wraz z mężem – w Polsce oczywiście – hoduje gęsi.
Magda zasypywała mnie nie tylko ciekawostkami z życia gęsi, ale także powiedziała mi jak zrobić pieczoną gęś w kawałkach. To była dla mnie nowość, bo do tej pory przyrządzałam gęś pieczoną w całości.
Za przepis na gęś pieczoną w kawałkach Magda wygrała w 2015 roku konkurs ogłoszony przez Marszałka Województwa: „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.
Co to jest gęś owsiana?
Tego także dowiedziała się od wspomnianej wyżej Magdy.
Sprawa jest banalnie prosta. Gęś jest karmiona prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. Taki sposób karmienia powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe, a po upieczeniu soczyste. I bardzo smaczne!
Gęś owsianą uwielbiają wręcz nasi zachodni sąsiedzi i to na ich stoły trafia głównie polska gęsina.
Zobacz moje sprawdzone przepisy kulinarne na soczystą gęś!
Jeżeli lubisz smak gęsi to wypróbuj moje przepisy potrawy z gęsią.
Znajdziesz tam nie tylko pyszny gęsi smalec, pieczoną całą gęś, ale zachwycisz się smakiem sałatki z gęsi z rukolą i gruszką.
Artykuł zaktualizowany dnia 15.10 2025.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Właśnie dzisiaj smażę gąske, ciekawym jak jutro będzie smakować
Witaj, i jak potrawa została przyjęta? Mam nadzieję, szybko zniknęła. Dziękuje za komentarz. pozdrawiam dana
miala byc ges pieczona, a tu głównie niezdrowe smażenie.
Witaj, akurat ta jedyna jest pieczona na patelni. Pozostałe w piekarniku. Polecam pieczoną w niskiej temperaturze – jest naprawdę znakomita. Pozdrawiam serdecznie dana
Nie bardzo rozumiem : to gęś tuszona czy pieczona?
Witaj, „tuczona” to forma hodowli, natomiast „pieczona” to forma obróbki cieplnej potrawy, więc to po prostu dwie zupełnie różne znaczenia dotycząca gęsi pieczonej. A potrawa naprawdę pyszna 🙂 pozdrawiam dana
Po godzinie duszenia dodać cebule i jabłka i dusić dalej w brytfannie?
Witaj, tak po godzinie duszenia gęsi obłożyć ją jabłkami i cebulą i dusić jeszcze 40 minut. Smacznego życzę dana