Gęś pieczona w kawałkach z przepyszną żurawiną i brzoskwiniami. Porcje gęsi pieczonej ułożone razem z kawałkami jabłek.

Dania główne Przepisy

Jak upiec gęś w kawałkach? Przepis na pieczenie soczystej gęsi w kawałkach

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 15 października 2025

Prosty przepis na rozpływającą się w ustach gęś. Udka i piersi gęsi pieczonej według tego sprawdzonego przepisu są aromatyczne i soczyste. Podpowiadam Ci jak zrobić, dzięki odpowiedniej marynacie, świetne danie na rodzinny obiad.

Jak upiec gęś w kawałkach – przepis

Gęś w kawałkach – składniki i marynata

  • gęś lub część jej części
  • 2 duże jabłka – najlepiej kwaskowate typu Reneta 
  • 2 średnie cebule lub 6 szalotek
  • pieprz czarny mielony 2 łyżki
  • słodka papryka 2 łyżki
  • majeranek 3 kopiaste łyżki
  • sól
  • brzoskwinie z puszki – opcjonalnie
  • żurawina do mięs –opcjonalnie

Jak przygotować gęś, aby była miękka i soczysta?

  1. Mięso umyj, osusz i podziel na porcje. Połówkę gęsi podziel  na 4 do 6 sztuk w zależności od wielkości tuszki.
  2. Skrzydła, podroby i szyję zużyj do ugotowania rosołu. Sprawdź przepis na pyszny rosół z gęsi.
  3. Kawałki mięsa natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną słodkiej papryki.
  4. Zostaw w lodówce na kilka godzin lub – jeszcze lepiej – na całą noc w lodówce. 

Jak długo piec gęś w kawałkach, aby otrzymać soczyste mięso?

  1. Następnego dnia smaż porcje gęsi na patelni. Rozgrzanej, ale bez dodatku tłuszczu – tłuszcz wytopi się z mięsa. Wystarczy kilka minut pieczenia z jednej i z drugiej strony, na złoty kolor.
  2. Podsmażone porcje mięsa przełóż – wraz z wytopionym tłuszczem – do brytfanny i przykryj pokrywką. Podlej gorącą wodą około 3/4 szklanki i duś pod przykryciem około 1 godziny. Cały czas na wolnym ogniu.
  3. W trakcie pieczenia polewaj porcje mięsa wytworzonym sosem. Zrób tak kilka razy podczas procesu pieczenia.
  4. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój na osiem części.
  5. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki. Szalotki tylko obierz z łusek.
  6. Do brytfanki dodaj  pokrojone jabłka oraz cebule i smaż jeszcze około 40 minut.
  7. W sumie czas pieczenia gęsi powinien wynosić 1 godzinę i 30 do 40 minut.
  8. Gęś po usmażeniu odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.
  9. Przed podaniem odgrzej, pokrój w półksiężyce lub plastry.
  10. Jako dodatek – alternatywnie – obłóż je połówkami brzoskwiń wypełnionymi żurawiną. Sprawdź przepis na żurawinę do mięs.

Podpowiedzi do przyrządzenia gęsi porcjowanej

  • Możesz podać gęś od razu po przyrządzeniu,  ale następnego dnia lepiej smakuje.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę, włóż już upieczone kawałki gęsi do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza piec przez 4-5 minut. Jeśli masz funkcję „grill” włącz go.  
  • Zamiast na patelni, możesz usmażyć gęś w kawałkach w rękawie owijając je folią aluminiową w piekarniku – ja jednak nie jestem zwolennikiem takiego sposobu pieczenia. 
  • Koniecznie pamiętaj o marynowaniu mięsa, bo ma ono spory wpływ na soczystość.

Jaka wersja jest lepsza: pieczona gęś w całości czy porcjowana?

To mój nowy sposób na przygotowanie gęsiny, przywieziony z wakacji w Turcji. Tam bowiem poznałam Magdę, która wraz z mężem – w Polsce oczywiście –  hoduje gęsi. 

Magda zasypywała mnie nie tylko ciekawostkami z życia gęsi, ale także powiedziała mi jak zrobić pieczoną gęś w kawałkach. To była dla mnie nowość, bo do tej pory przyrządzałam gęś pieczoną w całości.

Za przepis na gęś pieczoną w kawałkach Magda wygrała w 2015 roku konkurs ogłoszony przez Marszałka Województwa: „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

Co to jest gęś owsiana?

Tego także dowiedziała się od wspomnianej wyżej Magdy.

Sprawa jest banalnie prosta. Gęś jest karmiona prawie wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie 3 tygodnie tylko owsem. Taki sposób karmienia powoduje, że mięso jest wyjątkowo zdrowe, a po upieczeniu soczyste. I bardzo smaczne!

Gęś owsianą uwielbiają wręcz nasi zachodni sąsiedzi i to na ich stoły trafia głównie polska gęsina.

Zobacz moje sprawdzone przepisy kulinarne na soczystą gęś!

Jeżeli lubisz smak gęsi to wypróbuj moje  przepisy potrawy z gęsią. 

Znajdziesz tam nie tylko pyszny gęsi smalec, pieczoną całą gęś, ale zachwycisz się smakiem sałatki z gęsi z rukolą i gruszką.

Artykuł zaktualizowany dnia 15.10 2025.

Oceń artykuł
[Głosów: 35 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anulka
Anulka
6 lat temu

Właśnie dzisiaj smażę gąske, ciekawym jak jutro będzie smakować

tomek
tomek
6 lat temu
Reply to  Anulka

miala byc ges pieczona, a tu głównie niezdrowe smażenie.

Basia
Basia
3 lat temu

Nie bardzo rozumiem : to gęś tuszona czy pieczona?

Magdalena
Magdalena
2 lat temu

Po godzinie duszenia dodać cebule i jabłka i dusić dalej w brytfannie?