Kiszone cytryny – domowy przepis

4
8687
Cytryny kiszone w soli w słojach. Sok i połówki z cytryn położone na stole obok słoików.
Egzotyczny dodatek do wielu dań w postaci kiszonych cytryn.

Kiszona cytryna w soli „powalają” wręcz niesamowitym smakiem, intensywnym aromatem, a nawet kolorem – żywym i soczystym. Podwójne dobro – płynące z samych cytryn ( witamina C, działanie antyseptyczne ) i kiszonek (wzmacniających system odpornościowy).

Znakomitym dodatkiem do kiszonych cytryn jest cynamon. Cytryny kiszą się w słojach razem z cynamonem.
Parę tygodni i cytryny będą ukiszone.

Kiszone cytryny są nieodłącznym dodatkiem wielu marokańskich potraw. Pomimo, iż sporo podróżuję, do Maroka jednak nie dotarłam. Jeszcze nie!

Natomiast udało mi się poznać smak kuchni kraju, dzięki Ani – mojej koleżance, zakochanej w Maroku i jego urokach. W czasie „babskiego” spotkania podała kiszone cytryny jako dodatek do tak zwanej „zimnej płyty”. Cóż za smak i aromat!

Udostępniła mi przepis, który otrzymała od dziewczyny, Francuzki mieszkającej od wielu lat w Maroku. Adrienne – bo tak ma na imię – ma korzenie marokańskie i jak mówi – smaki i kraj ma „pod skórą”.

Dlatego wróciła do kraju przodków i pomimo, że żyje „po europejsku”, kuchnię prowadzi marokańską. Mniemam zatem, że kiszone cytryny, które przygotowujemy z Anią według jej przepisu, nie odbiegają od oryginalnych.

Podaję kiszone cytryny jako dodatek do mięs na zimno, do galaretek. Kawałek cytryny wrzuconej do duszonych warzyw, ryżu czy kaszy znakomicie podnosi ich smak. Nie mówiąc o mięsach pieczonych w formie gulaszu. A ostatnio dodałam jako „zakwaszacz” do sosu winegret – i wyszedł całkiem, całkiem…

Przygotowanie cytryn do kiszonki

W Maroku mają zapewne cytryny niepryskane środkami chemicznymi i niewoskowane. W Polsce – chcąc zakisić cytryny – musimy sobie radzić.

Ja mam drzewko cytrynowe, które wydaje niewielkie plony kilka razy w roku. Jednak są one zdecydowanie za małe na moje potrzeby. Kupuję więc cytryny „eko”, ale i tak na wszelki wypadek poddaję je procesowi oczyszczania ze szkodliwych bakterii i pestycydów.

  1. Usunięcie szkodliwych bakterii – przygotować kwaśny roztwór: do 1 litr wody wlać pół szklanki octu jabłkowego lub owocowego. Zamiast octu można dodać 3 łyżki kwasku owocowego, lub (ostatecznie) zwykłego octu spirytusowego ( 1 łyżka na litr). W taki roztworze zanurzyć cytryny na kilka minut. Sprawdź przepis na ocet owocowy.
  2.  Usunięcie pestycydów –  przygotować roztwór: do 1 litr wody wsypać 1 łyżkę sody kuchennej. I znowu moczyć cytryny przez kilka minut.
  3. Opłukać cytryny w normalnej, czystej wodzie.

Kisząc cytryny, można – oprócz soli – dodać inne przyprawy i/lub zioła. Jednak nie można przesadzać z ich różnorodnością i trzymać się określonego rodzaju smaku. Na przykład połączyć cynamon z goździkami ( na słodko – egzotyczny smak) czy liść laurowy z pieprzem i chilli ( na smak ostry).

Cytryny kiszone w soli (z cynamonem): przepis

Cytryny kiszone w soli: składniki

  • 8 małych cytryn – ekologicznych, dodatkowo „potraktowanych” według powyższego sposobu
  • Sól gruboziarnista – używam himalajskiej lub polskiej „Kamiennej” – w ilości 1 łyżka na 1 cytrynę
  • przyprawy, takie jak: cynamon, liść laurowy, czarny, biały lub zielony pieprz, pieprz chilli, kłącze imbiru, goździki całe, zioła jak na przykład rozmaryn

Jak kisić cytryny? Przepis krok po kroku: 

  1. Po oczyszczeniu z bakterii i pestycydów, cytryny namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie. Jeśli mamy cytryny zerwane prosto z krzaka, nie musimy tego robić.
  2. Słój lub naczynie do kiszenia wysterylizować. Sprawdź jak przygotować słoje do zaprawy.
  3. Odciąć wierzch z 4 cytryn. Każdą cytrynę przekroić na krzyż na 8 części, nie przecinając jednak do końca, tak aby dół cytryny nie został nienaruszony.
  4. Do środka każdej cytryny wsypać łyżkę soli i porządnie zacisnąć.
  5. Na dno słoja włożyć przyprawy.
  6. Umieścić cytryny w słoju – jedna obok drugiej, ubijając je tak ciasno, jak to jest możliwe.
  7. Z pozostałych 4 cytryn wycisnąć sok i zalać nim kiszone cytryny.
  8. Jeśli wyciśnięty sok nie zakrywa cytryn, można dolać wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej.
  9. Słoik po napełnieniu zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce – o temperaturze pokojowej – na kilkanaście dni.
  10. Cytrynę będą ukiszone, gdy kolor skórki zmieni się na jeszcze bardziej intensywny.
  11. Po ukiszeniu włożyć do lodówki – można używać przez bardzo długi czas, nawet przez kilka miesięcy.
  12. Do potraw wykorzystywać cytryny, oczywiście ze skórką, ale także sok z kiszenia – do zakwaszania.
Kiszona cytryna powinna być ułożona ciasno w słoiku.
Ważne by cytryny do ukiszenia były ciasno ułożone w słoiku.
Kiszone cytryny do czego użyć
  • Ogólna zasada kiszenia cytryn jest następująca: połowę cytryn należy ponacinać i nafaszerować solą, a z drugiej połowy wycisnąć sok, który posłuży do zalania kiszonych cytryn. 
  • Drobno pokrojoną skórkę z ukiszonych cytryn można wykorzystać jako dodatek do sosów, na przykład winegret czy jogurtowy.
  • Zarówno sok z kiszonych cytryn, jak i miąższ można wykorzystać do sosów sałatkowych zamiast octu i soli.
  • Teraz już pozostaje mi tylko zrobić marokańskie Tagine…

A może własna cytryna do kiszonek?

Kiszonki cytrusowe smakują najlepiej z cytryn, które… wyhodujesz sama w domu. Zobacz jak uprawiać cytryny w domu.

Poznaj pozostałe przepisy na kiszonki:

Kiszona kapusta

Kiszona papryka

Kiszone szparagi 

Rzodkiewki kiszone

Arbuz kiszony

Kiszone warzywa

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Prawda, że kiszone cytryny z cynamonem są pyszne? Jeżeli smakowały to zostaw opinię w komentarzu!

Jeżeli przygotowałaś kiszoną cytrynę według tego przepisu – daj znać do czego ją wykorzystałaś. Jak smakowała Tobie, a jak Twoim najbliższym? Co powiedzieli na takie połączenie smaków? 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 9 Średnia: 4.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułSernik panny Anny
Następny artykułSorrento, Positano i Amalfi -miasteczka, które zachwycą nawet najbardziej odpornych na urok
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elżbieta
Elżbieta
2 lat temu

JA W TUM ROKU ZAKISIŁAM BOTWINE PYCHA

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Off topic: Adrienne to Francuzka a nie „Francuska”. Mniemam że to słownik komputerowy płata figle.
Przepis znakomity.

Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.