Powidła śliwkowe podane na talerzu razem z herbatnikami.

Dodatki Przepisy Przetwory

Powidła śliwkowe bez mieszania i słodzenia

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 27 września 2017

Powidła śliwkowe bez cukru i mieszania do przygotowania w piekarniku lub na patelni. Niech Was skusi łatwość przygotowania i pyszna nagroda, którą otrzymacie.

Warunkiem powodzenia w przygotowaniu powideł bez cukru są trzy czynniki: dobry garnek lub patelnia, całkowity zakaz mieszania i dużo cierpliwości.

Od dawna używam bardzo mało cukru, czasem jedynie skuszę się na jakąś słodkość.

A w ten sposób przygotowane powidła lub w ogóle inne owoce Słodkie owoce bez dodatku cukru stają się naturalnym słodkim deserem lub dodatkiem do dietetycznych wafelków czy herbatników.

Cała magia tkwi w jednym dwóch szczegółach: bardzo wolnym gotowaniu i dodaniu szczypty soli.

To właśnie te dwa czynniki powodują, że naturalny cukier obecny w śliwkach będzie wytrącał się z owoców.

Smażąc powidła ze śliwek, spędzałam czas przy kuchence, co chwilę mieszając – bo jak wiecie, śliwki mają upodobanie do przypalania się.

Ktoś, gdzieś, kiedyś… rzekł mi, że łatwo da się tą przypadłość poskromić. NIE MIESZAĆ! 

Dopiero pod sam koniec gotowania, gdy na górze śliwek – tak się z reguły dzieje – wydzieli się sporo soku, trzeba przemieszać. Ale wtedy już nie odchodzić od pieca! Pilnować bezwzględnie! Bo magia swoistej poduszki powietrznej przestaje działać i powidła będą się „rwały do przypalenia”.

Zawsze przygotowuję w ten sposób węgierki. Takie mocno dojrzałe, nieraz z pomarszczona skórką, nasączone słońcem i specyficznym dla tej odmiany smaczkiem.

Natomiast można przygotować powidła z dowolnego gatunku śliwek, najlepiej takiego, gdzie pestka łatwo odchodzi.

Przepis na: Powidła śliwkowe bez cukru

Składniki: Powidła śliwkowe bez cukru

  • dojrzałe, nie uszkodzone śliwki
  • szczypta soli –  himalajska, kamienna

Powidła śliwkowe bez cukru: przepis i przygotowanie krok po kroku

  1. Owoce delikatnie umyć. Wydrylować pestki.
  2. Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy powidła nie przypalą się.
  3. Włożyć śliwki do rozgrzanego naczynia, dodać szczyptę soli. Wymieszać.
  4. Chwilkę podgrzać na wysokiej temperaturze, następnie zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 – 4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
  5. Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku śliwek, ale i od stanu ich dojrzałości. Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny. Jeśli w śliwkach jest dużo soku, to czasem trzeba gotować kilka godzin.
  6. Dobrze jest pogotować 2 godziny, zostawić do ostygnięcia i znowu gotować.
  7. Czynności gotowania i studzenie powtarzać, aż do osiągnięcia żądanej konsystencji.
  8. Po uzyskaniu żądanej konsystencji, decydujemy co dalej: miksujemy na jednolitą konsystencję lub zostawiamy część lub wszystkie owoce w całości.
  9. Wlewamy gotowe powidła do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków ( wyparzonych łącznie z zakrętkami) i odwracamy do góry dnem.
  10.  Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. W tym celu włożyć zakręcone słoiki  z gorącym dżemem do garnka z gorącą wodą sięgająca połowy wysokości słoika i gotować przez 10 minut lub włożyć zakręcone słoiki do nagrzanego do temperatury 120 -130 stopni na 10 minut.

Przygotowanie: Powidła śliwkowe bez cukru w piekarniku

  1. Przygotować śliwki jak wyżej.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Śliwki wyłożyć na blachę.
  4. Piec kilkanaście minut, do czasu, aż śliwki mocno puszczą sok.
  5. Uwaga ważne! Co jakiś czas należy uchylać piekarnik, żeby para wodna, która wydziela się z owoców, mogła wylecieć.
  6. Zmniejszyć temperaturę do około 120 stopni Celsjusza i piec jeszcze 2  – 3 godziny.
  7. Zostawić do ostygnięcia i znowu podpiec w temperaturze 120 stopni około 2 godzin.
  8. Jeśli konsystencja będzie zbyt rzadka, czynność pieczenie powtórzyć.
  9. Dalej kontynuować jak w pkt. 8 powyżej.

Zobacz inne przepisy na powidła i dżemy:

Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na powidła i dżemy na moim blogu:

Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca

Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru 

Dżem z dyni i moreli bez cukru

Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)

Konfitura z czerwonej cebuli 

Nutella ze śliwek i czekolady

Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.

Do czego można dodać powidła śliwkowe?

Powidła śliwkowe idealnie nadają się do naleśników, rogalików z nadzieniem oraz wielu tradycyjnych polskich ciast.

Przygotowałaś powidła według przepisu? Podziel się opinia w komentarzu!

Powidła śliwkowe to tradycyjny dodatek do ciast i innych smakołyków. Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu lub chce pochwalić się do czego dodajesz powidła – napisz w komentarzu. Będzie mi bardzo miło 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 12 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
3 lat temu

Powidła ze śliwek dodaję do bigosu.