ryba i warzywa w galarecie na czarnej deseczce w otoczeniu zielonej pietruszki

Przepisy Przystawki

Ryba w galarecie

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 11 października 2016

Ryba w galarecie, galaretka z ryby – jakkolwiek nazwiemy, zawsze otrzymamy to samo – pyszną i zdrową przekąskę. Łatwą do wykonania, dzięki której urozmaicimy swój jadłospis.

Często przygotowuję ją zimą, jest wtedy doskonałym daniem na drugie śniadanie. Rybę najlepiej kupić świeżą – nie ma z tym żadnego problemu. W sklepach jest tak duży wybór, że tylko wybierać i gotować.

A jaką rybę wybrać? Co lubimy: począwszy od popularnego karpia, poprzez szczupaka, węgorza, łososia, sandacza, makrelę, halibuta aż po leszcze. Mogą być filety, albo cała wypatroszona ryba. Ja obawiam się ości, więc zawsze wybieram filety bez ości.

Rybę w galarecie można także przyrządzić jako danie wigilijne. W wielu domach gotuje się  ją z karpia. Karpia przed gotowaniem należy wyfiletować.

Przepis na danie: Ryba w galarecie

Składniki dania: Ryba w galarecie

  • 300 gram ryby
  • 1,2 litra wody
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren białego/czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zielony groszek – ugotowany, ale może być też konserwowy
  • żelatyna 2- 3 łyżki
  • 1 kiszony lub konserwowy ogórek – opcjonalnie
  • świeża natka pietruszki – opcjonalnie
  • 2 białka i 2 łyżki octu – opcjonalnie do sklarowania wywaru*

Przygotowanie dania: Ryba w galarecie

  1. Warzywa obrać i pokroić.
  2. Zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy – ugotować wywar – gotować około 20 minut.
  3. Rybę umyć i podzielić na części (razem ze skórą).
  4. Do gorącego wywaru warzywnego włożyć kawałki ryby, gotować na małym ogniu 15 do 20 minut – w zależności od rodzaju ryby – pilnować, żeby się nie rozpadła.
  5. Wyłączyć i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Warzywa i rybę wyjąć, wywar przecedzić ( przez sitko, ale jeszcze lepiej przez gazę lub ręcznik papierowy).
  7. Jeśli wywar jest mętny, można go sklarować (jak to zrobić – na końcu przepisu) – ale niekoniecznie, można zostawić naturalny, nawet lekko mętny.
  8. Do gorącego wywaru dodać żelatynę w odpowiedniej ilości. Na 1 litr wody – 2 duże łyżki żelatyny.
  9. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  10. Dodać sok z cytryny, doprawić.
  11. Przygotować foremki/szklanki do których włożymy galaretkę.
  12. Ugotowaną rybę podzielić na mniejsze kawałki. Jeśli mamy całą tuszę usuwamy skórę i ości.
  13. Marchewkę i ogórek kiszony pokroić na cienkie plasterki.
  14. Do każdej foremki nałożyć po łyżce groszku konserwowego i zalać wywarem. Zostawić do zastygnięcia.
  15. Włożyć pozostałe składniki: marchewkę, rybę, ogórek, pietruszkę i zalać pozostałym wywarem.
  16. Zostawić do ostygnięcia.
  17. Podawać z plastrem cytryny lub octem jabłkowym. Świetnie komponuje się także z chrzanem.
Wskazówki
  • Po przecedzeniu wywaru warzywno -rybnego zmierzyć jego ilość – wtedy dodać odpowiednią ilość żelatyny (wg informacji na opakowaniu żelatyny).
  • Jeśli używamy ryby (lub robimy wywar z kręgosłupa ryb i głów), które mają naturalną „substancję żelującą” jak na przykład karp czy węgorz, wtedy dajemy połowę żelatyny.
  • Najlepszy sposób na sprawdzenie, czy uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję galaretki, to wlać 2 łyżki galaretki do pojemnika i włożyć do lodówki do zastygnięcia.
  • Foremki można oczywiście od razu napełnić w całości wywarem z żelatyną. Jednak ryba i warzywa mają tendencję do pływania na powierzchni, przez co uzyskamy (po wyjęciu na półmisek) tymbaliki wypełnione na górze samą galaretką, ze „sterczącymi” i schnącymi kawałkami ryby i warzyw na dole.
  • Żeby wyjąć galaretkę w całości, najlepiej jest zanurzyć foremkę na moment w gorącej wodzie.
  • Otrzymasz przeźroczystą galaretę, jeśli skorzystasz z podpowiedzi zawartych w przepisie na Klarowanie galarety rybnej.
  • Przygotowujesz galaretę rybną na święta? Zobacz także ponad trzydzieści moich przepisów na tradycyjne dania na wigilię zebrane z całej Polski.

Pomysły na inne przepisy na smaczną rybę. Ale nie tylko. Sprawdź koniecznie:

Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

Sałatka z brokułów

Śledź pod pierzynką

Tradycyjne polskie zupy 

Dania główne

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments