sałatka z ciecierzycy w białej miseczce

Przepisy Surówki i sałatki

Sałatka z ciecierzycy na dwa sposoby

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 18 listopada 2021

Sałatkę z ciecierzycy konserwowej lub gotowanej. Szybka do zrobienia i pyszna.

W przepisie podstawowym  wykończeniem sałatki z ciecierzycy jest dodanie majonezu. Ale znakomicie smakuje także skropiona cytryną i oliwą. Szczególnie ta ze szpinakiem baby i serem feta.

I jeszcze słówko na temat ciecierzycy, czyli cieciorki. Bo to jedna nazwa tej bardzo zdrowej, bogatej w białko rośliny strączkowej. Warto zaprosić ją do swojej kuchni.

Jak ugotować cieciorkę czyli ciecierzycę podpowiadam Ci w tym przepisie o gotowaniu roślin strączkowych, ale możesz także wykorzystać na sałatkę ciecierzycę z puszki lub – znacznie lepiej – ciecierzycę ze słoika. Znacznie przyśpieszy i uprości to przygotowanie sałatki z cieciorki.

Potraktuj przepis na sałatkę z cieciorki jako bazę. I dodawaj różne zielone dodatki, które nieco zmienią jej smak i nadają innego wyrazu.

Uwielbiam sałatkę z ciecierzycy zabierać w podróż do pudełka na posiłek. Pyszna i treściwa potrawa.

Przepis na sałatkę z ciecierzycy

Składniki na sałatkę z ciecierzycy

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • czerwona papryka
  • kopiasta łyżka czarnych oliwek bez pestek
  • kilkanaście sztuk pomidorów koktajlowych czerwonych lub mieszanych z żółtymi
  • mały zielony ogórek
  • 1 mała cebula
  • kopiasta łyżka posiekanego zielonego szczypiorku, pietruszki lub koperku
  • majonez lub odrobina soku z cytryny i dobrej oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić sałatkę z ciecierzycy?

  1. Ciecierzycę ugotować i odcedzić lub jeśli używasz ciecierzycy ze słoika – odcedzić.
  2. Paprykę, cebulę i ogórek pokroić w kostkę.
  3. Pomidory pokroić na ćwiartki.
  4. Do dużego naczynia wrzucić ciecierzycę, dodać pokrojone warzywa i poszatkowane zioła.
  5. Dodać majonez  – jedną lub dwie łyżki według upodobań – lub skropić cytryną i oliwą, posolić i popieprzyć do smaku. Dokładnie wymieszać.

Druga wersja sałatki z ciecierzycy to zamiast ogórka można dodać dwie garście szpinaku (roszponki, rukoli) i 100 gram prawdziwej, greckiej fety.

W taki sposób przygotowana sałatka z ciecierzycy znakomicie smakuje z kromką chleba upieczonego za zakwasie.

Sprawdź także inne moje sałatki, w tym rewelacyjną sałatkę z arbuza.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments