Sałatka z gęsią (kaczką) pieczoną, rukolą i gruszką
Przepis na sałatkę z gęsią (kaczką) pieczoną rukolą i gruszką. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Często zostają resztki mięsa, więc następnego dnia przygotowuję przepyszną sałatkę z rukolą.
Sałatka z gęsią (kaczką), rukolą i gruszką jest idealnym daniem zarówno na obiad, jak i na drugie śniadanie.
Do tej sałatki wykorzystuję zawsze upieczone mięso z gęsi lub kaczki. Oczywiście, można także upiec specjalnie do tego dania pierś z kaczki i wykorzystać do sałatki. Sprawdź przepis na gęś pieczoną.
Przepis na danie: Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i gruszką – przepis:
1. Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i gruszką: składniki
- 200 gram upieczonego mięsa z gęsi/kaczki
- 1 twarda gruszka
- dwie garście rukoli
- sól i pieprz
- 10 pomidorków koktajlowych do dekoracji
- olej i sok z cytryny do sosu winegret
2. Sałatka z gęsią pieczoną, rukolą i gruszką – przygotowanie dania krok po kroku:
- Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na pół plastry.
- Gruszkę grillować na patelni grillowej (bez tłuszczu), ewentualnie na zwykłej.
- Rukolę opłukać, osuszyć i położyć na talerzu.
- Kaczkę/gęś pokroić w plastry.
- Pomidory przekroić na pół
- Pokrojone mięso, gruszkę i pomidory ułożyć na rukoli.
- Polać sosem – Sprawdź przepis na sos winegret.
Sos winegret – przepis:
1. Sos winegret – opcja z sokiem z cytryny – składniki:
- 3 porcje oliwy (3 łyżki oliwy)
- 1 porcja soku z cytryny (3 łyżki soku z cytryny)
- łyżeczka soli
- szczypta cukru (opcjonalnie)
- szczypta pieprzu
2. Sos winegret – opcja z sokiem z cytryny – przegotowanie krok po kroku:
- Do naczynia ze szczelną przykrywką lub do czystego słoika za szczelną nakrętką wlać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać.
- Dodać oliwę – zakręcić pokrywkę i mieszać aż wszystkie składniki połączą się.
Wskazówka:
- Jeśli nie dysponujemy upieczonym mięsem, możemy usmażyć piersi z kaczki.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
- Opłukaną pierś z kaczki osuszyć ręcznikiem i ponacinać skórę.
- Grillową patelnię mocno rozgrzać.
- Ułożyć pierś od strony skóry i piec 6 minut.
- Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.
- Upieczoną pierś włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 6 minut – nie przykrywać.
- Po upieczeniu zostawić na 5 minut, żeby odpoczęła i dopiero pokroić.
- I jeszcze jedna uwaga: jeśli weźmiemy „wiejską” kaczkę, czas pieczenia może być nieco dłuższy.
Inne przepisy na gęsinę znajdziesz, gdy klikniesz:
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
Co wybrałaś? Sałatkę z gęsią czy kaczką? Daj znać w komentarzu.
Smakowała sałatka według mojego przepisu? Jeżeli masz pytania do przepisu na pyszną sałatkę z gęsi to daj znać w komentarzu. Chętnie pomogę :)!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!