Smalec z fasoli. Wegetariańska pasta na chleb
Wegetariański smalec z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do pieczywa. Potrafi zaskoczyć nawet największych entuzjastów mięsnej kuchni, tym, że nie ma w nim smalcu
I jak w przypadku wielu innych potraw zachęcam do eksperymentowania ze dodatkami, to. w przypadku smalcu z fasoli polecam prostotę. Czyli tylko te dodatki, które zazwyczaj „królują” w smalcu z mięsem.
W taki sposób przygotowany vege smalec świetnie smakuje z kromką upieczonego w domu chleba i plastrami ukiszonych ogórków. Sprawdź przepis na domowy chleb. Bardzo lubię także dodatek pokrojonej w cieniutkie plasterki krążki cebuli. Sprawdź przepis na kiszone ogórki.
I jeszcze jedna istotna porada. Dodaj do składników szczyptę wędzonej czerwonej papryki, jeśli masz ochotę zrobić wegetariański smalec z wędzonką :).
Wegetariański smalec z fasoli: przepis
Wegetariański smalec z fasoli: składniki
- 3/4 szklanki ugotowanej fasoli
- duża cebula, polecam użyć czerwonej
- 8 łyżek dobrego, delikatnego oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego, wskazana, ale nie konieczna
- ząbek czosnku świeżego lub szczypta suszonego
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- szczypta całego kminku
- szczypta czerwonej, wędzonej papryki
- sól i pieprz
Wegetariański smalec z fasoli: przygotowanie krok po kroku
- Do dania użyj gotowej fasoli z puszki (polecam jedynie jako awaryjne rozwiązanie „na szybko”) lub świeżo ugotowanej. Jak dobrze ugotować fasolę znajdziesz w przepisie Jak gotuje się fasolę.
- Ugotowaną do miękkości fasolę odcedź i pozostaw do przestygnięcia.
- Odcedzonej wody nie wylewaj.
- Fasolę zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolej wody z gotowania. Fasola powinna mieć taką konsystencję, jak mięsny smalec, czyli bardzo łatwo rozsmarowującą się pastę.
- Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim cebulę, aż lekko zbrązowieje.
- Pod sam koniec smażenia wrzuć na minutkę drobno posiekany świeży czosnek (lub suszony) i suszone zioła.
- Zamieszaj.
- Jeśli lubisz mocny smak przypraw możesz jeszcze raz zmiksować smalec – z listkiem i zielem angielskim. Lub zostawić ziele angielskie i listek laurowy w smalcu z fasoli – tak jak zostawia się w smalcu ze słoniny.
- Na patelnię dodaj zmiksowaną fasolę, podgrzej chwilkę, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż do miseczek i zostaw do ostudzenia.
- Podawaj z pieczywem i ulubionymi dodatkami: ogórkiem kiszonym, cebulą, chrzanem.
Lubisz wegetariańskie dania?
Spróbuj rewelacyjnej wegetariańskiej fasolki po bretońsku lub zupy grochowej, w których to potrawach nie uświadczysz mięsa, a smakują jakby było:). To doskonałe potrawy dla osób, które chciałyby co nieco zmienić w swojej kuchni i spożywać mięso tylko sporadycznie. Fleksitarianizm – bo tak nazywa się trend w jedzeniu, polegający na ograniczeniu spożycia mięsa, a jeśli już jada się mięso, to z dobrego źródła. Sprawdź przepis na fasolkę po bretońsku.
Przygotowałam też inne przepisy. Te propozycje na pewno Cię zainteresują:
Masz pytania do przepisu na wegetariański smalec?
Śmiało napisz w komentarzu a ja odpowiem jak najszybciej.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Rozumiem, że ziele angielskie i liść laurowy należy zmiksować razem z pastą? Czy użyć tylko do gotowania fasoli?
Witaj, bardzo przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale jestem na wakacjach, więc nieco wolniej myślę i zapomniałam odpisać:(. Zależy czy lubisz mocniejszy aromat ziół w smalcu z fasoli. I czy masz mocny blender , żeby na miazgę zmiksował przyprawy. Dzięki za zapytanie, dopiszę o tym także w przepisie. pozdrawiam serdecznie dana