Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca – trzy przepisy
Syropy z pigwy lub pigwowca smakują znakomicie jako dodatek do herbaty. Także łycha syropu dodana do letniej wody plus plaster cytryny stworzą przepyszny, profilaktycznie działający napój.
Pigwa i pigwowiec, a konkretniej mówiąc ich owoce, są naturalnym, środkiem, który sprawdza się jako antidotum na przeziębienie.
Więcej o pigwie i pigwowcu dowiesz się, gdy zajrzysz do tego artykułu:Pigwa i pigwowiec – pogromca przeziębiania.
Przepis na: Syrop z pigwy lub pigwowca
Składniki: Syrop z pigwy lub pigwowca
- 1 kg owoców pigwy – waga po obraniu
- 1,10 kg cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego plus nieco cukru na górę słoika
Syrop z pigwy lub pigwowca: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Owoce starannie umyć.
- Usunąć gniazda nasienne.
- Owoce zetrzeć na tarce lub drobno pokroić – można także rozdrobnić blenderem lub malakserem.
- Małe słoje i nakrętki wyparzyć wrzątkiem.
- Wymieszać dokładnie starte owoce pigwy lub pigwowca z cukrem i zostawić na kilka dni, mieszając od czasu do czasu.
- Owoce wraz z sokiem, który się wytworzył, wkładać do słoików mocno ubijając.
- Na górę wsypać dodatkowo nieco cukru. Zakręcić.
- Trzymać – najlepiej w chłodnym miejscu – nawet przez kilka miesięcy.
Wskazówka:
- Bardzo istotna jest ilość cukru dodana do owoców. Nie może być w mniejszej proporcji niż 1:1, w przeciwnym razie owoce sfermentują. Na wszelki wypadek dodaję zawsze nieco więcej cukru.
- Można również wykorzystać sam sok, który wytworzył się przez te kilka dni. Wtedy jednak należy bardzo dokładnie odcisnąć owoce ( przez gazę, a najlepiej przecisnąć przez wyciskarkę do soku). Pigwa i pigwowiec nie są zbyt soczyste, więc każdy uzyskany „łyk soku” jest bezcenny.
- Jeśli obawiamy się – lub nie mamy chłodnego miejsca do przechowania – czy tak przygotowany syrop nie zepsuje się, możemy zamrozić go w małych pojemniczkach.
- Sfermentowany syrop z pigwy – gdyby jakimś sposobem tak się stało – niech będzie bazą do stworzenia octu z pigwy. Sprawdź przepis na ocet z pigwy.
Przepis na: Syrop z pigwy lub pigwowca pasteryzowany
Składniki: Syrop z pigwy lub pigwowca pasteryzowany
- 1 kg owoców pigwy lub pigwowca – waga po obraniu
- 0,5 kg cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
Syrop z pigwy lub pigwowca pasteryzowany: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić blenderem lub malakserem. Zasypać cukrem i odstawić na kilkanaście godzin, aż pigwa puści sok.
- Słoje wyparzyć.
- Owoce wymieszać i wraz z sokiem, który się wytworzył układać w słoikach.
- Pasteryzować przez 15 minut.
Wskazówka:
- W ten sposób przygotowany syrop z pigwy lub pigwowca również jest znakomity, lecz musimy sobie zdać sprawę, że tracimy witaminę C.
Przepis na: Dżem z pigwy lub pigwowca
Składniki na : Dżem z pigwy lub pigwowca
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub pigwowca
- 0,5 kg cukru lub nieco więcej – w zależności jak słodkie produkty lubimy
- kilka goździków, nieco soku z cytryny – opcjonalnie
Dżem z pigwy lub pigwowca: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Owoce umyć i usunąć gniazda pestkowe.
- Owoce pokroić lub rozdrobnić.
- Rozgrzać dużą patelnię.
- Na patelnię wyłożyć pigwę i zasypać cukrem.
- Dodać goździki i sok z cytryny – opcjonalnie.
- Gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę.
- Ugotowany dżem zmiksować i wkładać gorący do wyparzonych słoików.
- Zapasteryzować przez 10 minut.
Wskazówka:
- Zamiast cukru lub części cukru można dodać jabłka lub sok jabłkowy świeżo wyciskany. Pigwa w połączeniu z jabłkami lub pomarańczami także jest smaczna.
- Alternatywą dodatkowej pasteryzacji jest włożenie gorącego dżemu do gorących słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. po ostygnięciu sprawdzić, czy słoik dobrze trzyma.
- Dodatkiem do dżemu z pigwy może być także kardamon lub imbir. Ja jednak nie lubię zabijać naturalnego aromatu pigwy, więc jedynie czasem dodaję dwa, trzy goździki.
Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy:
Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:
Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
Dżem z dyni i moreli bez cukru
Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)
Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.
Sprawdź również przepis na nalewkę z pigwy lub pigwowca?
Jeśli jesteś dorosły i masz ochotę dzięki naturalnym produktom stawić czoło przeziębieniom musisz spróbować nalewki z pigwy lub pigwowca. Gwarantuje Ci że zakochasz się w nalewkach.
Zrobiłaś dżem z pigwy czy pigwowca? Koniecznie napisz w komentarzu?
Masz pytania dotyczące przepisu? Jestem ciekawa do czego wykorzystałaś dżem z pigwy lub pigwowca. Wasze pomysły są dla mnie inspiracją 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!