
Wiśniówka – nalewka z wiśni na spirytusie jest najbardziej popularną i chyba najczęściej przyrządzaną nalewką. Sposobów jest mnóstwo i odwiecznie zadawane pytanie przygotowując przepis: owoce należy najpierw potraktować cukrem czy alkoholem, nie znajduje odpowiedzi:).
Jestem w grupie tych, którzy twierdzą, że najpierw alkoholem, żeby składniki zostały przez niego wchłonięte, a nie przechodziły nawet krótkiej fermentacji, jak to się dzieje w przypadku zasypania wiśni w pierwszym etapie produkcji cukrem.
I jeszcze jedno: w fazie produkcji wiśniówkę należy należy trzymać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu! Słońce zabiera nalewkom kolor i aromat!
Niżej znajdziesz dwa przepisy na nalewkę z wiśni.
Wiśniówka sposób I tradycyjny: przepis
Wiśniówka sposób I tradycyjny: składniki
- 75 dkg wiśni
- 3/4 litra spirytusu
- 1/4 litra przegotowanej, wystudzonej wody
- 40 – 50 dkg cukru trzcinowego lub zwykłego białego
Jak przygotować: Wiśniówka sposób I tradycyjny
- Wiśnie wydrylować – nożykiem, drylownicą lub słomką.
- Wymieszać spirytus z wodą.
- Wiśnie zalać alkoholem i odstawić w ciepłym miejscu na 2 – 3 tygodnie. Od czasu do czasu słojem należy potrząsać.
- Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
- Wiśnie zasypać cukrem i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Także należy wstrząsać słojem od czasu do czasu.
- Po tym czasie przecedzić owoce przez gęste sitko/gazę i filtr papierowy i połączyć obydwa płyny.
- Ja jeszcze dodatkowo przelewam wiśnie alkoholem, aby wypłukać z nich jak najwięcej soku z cukrem.
- Wiśniówkę zlać do butelek i …zapomnieć o niej. Najlepiej na długo. A przynajmniej na 3 – 4 miesiące. Jednak im nalewka dłużej stoi, tym ciekawszy i bardziej głęboki ma smak.
- Wiśni nie wyrzucać! Zostawić do zjedzenia – doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.
- Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki może dać mniej cukru, bo z tej proporcji „wychodzi” dość słodka wiśniówka.
Porady:
- Dobrze jest zostawić kilka wiśni z pestkami, które dadzą nalewce specyficzny, lekko gorzkawy posmak. Ilość dodanych wiśni z pestkami zależy jednak od naszego upodobania do specyficznej goryczki. Na ilość, którą podałam wystarczy kilka sztuk, aby powstała specyficzna goryczka.
- Ciekawy smak ma również wiśniówka z rumem, którym zastępujemy spirytus – nie rozcieńczamy go już wtedy wodą.
- Robiłam już także wiśniówkę z liśćmi mięty, z malinami lub kilkoma kroplami esencji migdałowej – inne aromaty, inne smaki, każdy inny, każdy dobry:).
Wiśniówka sposób II: szybki przepis
Wiśniówka na spirytusie – sposób II: składniki
- 1 kg wiśni – może być ciut więcej
- 100 sztuk liści z drzewa wiśniowego
- 1 litr wody
- 0,5 litr spirytusu
- 0,5 łyżki kwasku cytrynowego
- pół kg cukru
Jak przygotować: Wiśniówka na spirytusie – sposób II
- Wiśnie wydrylować z pestek.
- Liście umyć.
- Do garnka wlać wodę, dodać wiśnie liście z wiśni, gotować 15 minut.
- Odstawić na 24 godziny.
- Przecedzić – najlepiej najpierw przez sito, a drugi raz przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy.
- Dodać cukier i kwasek cytrynowy, gotować razem 10 minut.
- Jak wystygnie wymieszać z spirytusem, odstawić na jeden dzień, żeby składniki połączyły się. I gotowe!
Sprawdź moje inne przepisy jak przygotować domowe nalewki:
Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka imibirowo – żurawinowa
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu
Ratafia – nalewka wieloowocowa
Mam nadzieje, że wyszła Ci pyszna wiśniówka? Podziel się swoją opinią w komentarzu!
Masz pytania do przepisu na wiśniówkę na spirytusie? Napisz jak mogę pomóc, a ja chętnie znajdę rozwiązanie 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!