
Zupa krem z groszku zielonego – prawdziwa bomba witaminowa
Zupa krem z groszku zielonego i marchewki to pełen głębokiej zieleni pro-zdrowotny i sycący talerz.
A,B,C i E … to nie jest moja pomyka „wyliczanki” alfabetu, ale dobro, które „siedzi” w małym, zielonym ziarenku. Sporo błonnika, żelaza i dobrze przyswajalnego białka – to dalsza wyliczanka doskonałości zielonego groszku. W mojej kuchni groszek zielony obowiązkowo „ląduje” w zupie minestrone. Za purée z groszku – przyznam się szczerze – nie przepadam i nie przygotowuję go w domu, ale zupa krem z zielonego groszku to już zupełnie inna bajka.
Zielony groszek jest o wiele lepiej strawny, niż bardziej znana jego wysuszona wersja, suchego grochu.
Zupa krem z groszku dobrze smakuje podana z groszkiem ptysiowym, ale jeszcze lepsza jest podana z maleńkimi tartinkami z ostrą pastą i kiełkami zielonego groszku. Pychota!
Zupa krem z zielonego groszku z warzywami: przepis
Zupa krem z groszku zielonego: składniki
- 0,5 kg zielonego groszku – świeży lub mrożony
- 1 litr wody
- na warzywny wywar: 2 małe marchewki,1/4 selera,pietruszka lub 2 łyżki koncentratu warzywnego. Sprawdź przepis na koncentrat warzywny.
- zielona część pora lub dwie gałązki selera naciowego lub kawałek pora i kawałek selera
- 2 łyżki masła klarowanego lub dobrej oliwy
- 1 cebula dymka z zieloną częścią lub zwykła cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 – 2 łyżki soku z cytryny
- otarta skórka z limonki lub cytryny
- przyprawy wersja I ziołowa: bazylia, mięta lub szczypiorek
- przyprawy wersja II egzotyczna: szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu
- kapka słodkiej śmietany – opcjonalnie
Zupa krem z groszku zielonego: przygotowanie krok po kroku
- Zielony groszek: jeśli świeży – należy go opłukać, jeśli mrożony – rozmrozić.
- Ugotować bulion z warzyw lub dodać do wrzątku bulion warzywny.
- Por pokroić w plasterki, dymkę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło lub olej. Wrzucić cebulę (jeśli mamy zielony szczypior to wraz z nim) i por – smażyć kilka minut, często mieszając.
- Do smażonej cebuli i pora dodać zielony groszek. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Czosnek rozgnieść za pomocą praski lub zmiażdżyć nożem.
- Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek.
- Przesmażony groszek dodać do wywaru warzywnego, pogotować jeszcze kilka minut.
- Doprawić solą, pieprzem i cytryną, Dodać startą skórkę z limonki.
- Kilka groszków zostawić do dekoracji.
- Zupę zmiksować na krem.
- Posypać przyprawami według wybranej wersji: albo drobno posiekanymi ziołami, albo przyprawami z imbirem na czele.
- Ozdobić ziołami, dodać kapkę śmietany.

Zupa krem z zielonego groszku to nie jedyna zupa krem w moim zbiorze przepisów. Koniecznie poznaj pozostałe:
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa krem z cukinii wegetariańska
Przygotowałaś zupę według przepisu? Podziel się opinią w komentarzu!
Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu napisz w komentarzu. Chętnie pomogę :). Uwielbiam gotować i chcę żeby wam sprawiało to tyle samo radości co mnie.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
mniam ,mniam:)
Pyszna i zielona – moja ulubiona zimową porą ( z mrożonki) i wczesnym latem ( wyłuskana ze strąków ). Czekam wiosny:). dana
mniam ,mniam:)
Pyszna i zielona – moja ulubiona zimową porą ( z mrożonki) i wczesnym latem ( wyłuskana ze strąków ). Czekam wiosny:). dana