Zupa na talerzu w kolorze czerwonym.

Przepisy Zupy

Botwinka z ziemniakami i śmietaną – prosta i dobra zupa

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 5 lipca 2017

Botwinka z ziemniakami i koperkiem – tradycyjny przepis. Kiedy w mojej kuchni pojawia się zupa z botwinki, dla wszystkich staje się jasne – nadchodzi lato. 

Pro – zdrowotne właściwości buraków czerwonych znane są w polskiej kuchni od lat. Ale nie wszystkie narody gustują w wodzie z ugotowanych buraków – niezależnie w jakiej postaci: czy to zwykłego barszczu, czy na przykład zupy z botwinki.  Pracując niegdyś dla francuskiej firmy miałam okazję przekonać się o tym naocznie.

Nawet argumenty, że wigilijny barszcz jest wręcz obowiązkowym daniem, którego należy chociaż spróbować nie był w stanie zmusić ich do jedzenia „bordowej wody”.

Zupę z botwinki najczęściej zakwaszam zupę z botwinki sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Lubię także „kapnąć” do niej nieco zakwasu z buraczków, dla podniesienia smaku. Sprawdź przepis na ocet jabłkowy.

Prosty przepis na zupę z botwiny:

Zupa z botwinki: składniki

  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki botwinki ( buraczki razem z liśćmi)
  • 4 dość spore młode ziemniaki
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub woda i duża łyżka koncentratu warzywnego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 18% do zup i sosów
  • do zakwaszenia: cytryna, ocet jabłkowy lab zakwas z buraków
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól
  • pół pęczka koperku

Zupa z botwinki: przygotowanie krok po kroku

  1. Ugotować bulion.
  2. Botwinkę dokładnie umyć.
  3. Liście i łodyżki drobno pokroić.
  4. Buraczki albo drobno pokroić, albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach – ja wolę tę drugą wersję.
  5. Ziemniaki albo porządnie wyszorować, albo obrać, i pokroić w kostkę.
  6. Botwinę wraz z liśćmi i ziemniakami zalać bulionem i ugotować do miękkości.
  7. Po ugotowaniu zakwasić.
  8. Po chwili dodać śmietanę. W tym celu najlepiej jest rozprowadzić ją wcześniej w kilku łyżkach ciepłej zupy – dzięki temu „nie zważy się”.
  9. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.
Wskazówki
  •  Zupa z botwinki najlepiej smakuje wiosną i latem, ale aby urozmaicić zimowe posiłki, zawsze mrożę kilka pudełeczek botwinki i w zimie mamy w kuchni wspomnienie lata. Przed mrożeniem kroję liście, łodyżki i buraki. Ziemniaków nie mrożę – nie są zbyt dobre, a przecież nie ma z nimi w zimie problemu.

Zupa smakowała? Sprawdź też tych kilka przepisów:

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów 

Zupa marchewkowa z mango 

Zupa krem ze szparagów 

Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem  

Zupa z dyni na ostro 

Przepisy na zupy

Jak Tobie wyszła botwinka? Podziel się opinią w komentarzu!

Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące przepisu – napisz a ja postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.

Oceń artykuł
[Głosów: 7 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments