
Zupa krem z dyni i marchewki – rodem z austriackiej Styrii
Prosty przepis na zupę krem z dyni i wszelkie inne potrawy z tego warzywa są niezwykle popularne w krajach niemieckojęzycznych. U nas w Polsce ostatnio to pachnące słońcem warzywo zaczyna coraz częściej zaglądać nieśmiało do naszej kuchni.
Parę dni temu, wracając z chorwackich wakacji, zupełnie przypadkiem trafiłam na święto dyni, w małym austriackim Feldbach w Styrii. Oprócz zaopatrzenia mojej mini spiżarki w różnego rodzaje dynie, zostałam poczęstowana domową zupą dyniową.
Rewelacyjna! Na pożegnanie otrzymałam od przemiłych pań – gospodyń o imionach Agathe i Christa – przepis. Co prawda po niemiecku, ale moja polska, niemieckojęzyczna koleżanka Ewa raz dwa sobie z nim poradziła :).
A następnego dnia ja dałam radę zakupionej dyni – tej na zupę – i powstał przepyszny, wzbogacony zakupionym tamże olejem dyniowym, żółty kremik.
A przy okazji tej wizyty dowiedziałam się nieco o rodzajach dyni i oleju dyniowym, o czym piszę tutaj: Dynia i olej z pestek dyni
Prosty przepis na zupę krem z dyni – austriacki przepis
Dyniowa zupa krem: składniki
- 1 kg obranej dyni
- 1,5 litra wody
- 3 łyżki oleju o jak najbardziej neutralnym smaku (ryżowego, słonecznikowego, rzepakowego) lub masła klarowanego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- obrany plasterek świeżego imbiru
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- pestki dyni
- sól, biały pieprz do smaku
Dyniowa zupa krem : przygotowanie krok po kroku
- Dynię, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać).
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni lub w garnku.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć przez chwilkę cebulę z czosnek, dodać warzywa. Smażyć, aż warzywa lekko zmiękną.
- Dodać dynię.
- Podsmażyć, po czym wlać wodę, imbir i gotować około pół godziny.
- Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowaną zupę rozdrobnić blenderem.
- Zupa powinna być gęsta, ale jeżeli jest zbyt gęsta – dolać wody i zagotować.
- Przed podaniem dodać olej z pestek dyni.
- Podawać posypane pestkami dyni.
Wskazówka
- Może być dynia Hokkaido – dostępna późnym latem i jesienią w wielu sklepach. Jej plusem jest skórka – miękka, więc nie trzeba jej obierać. Jeśli korzystamy z „normalnej” dyni, musimy obrać skórę, wyrzucić miękkie wnętrze. Ale nie pozbywamy się pestek. Wyłuskujemy, płuczemy ze śliskiej powłoki i … łuskamy w zimowe wieczory. Dla zdrowia. Bardziej odpowiada mi smak „normalnej” dyni – pozostałą po wykorzystaniu do zupy część zamrażam i mam na następny raz.
- Olej z pestek dyni – dostępny w sklepach/stoiskach ze zdrową żywnością. Kilka łyżek dodanych do zupy znacznie podnosi jej smak i walory zdrowotne. Po dodaniu oleju zupy już nie zagotowujemy!
- Pestki dyni dobrze jest podsmażyć chwilkę na rozgrzanej patelni.
Jeżeli smakował Ci zupa z dyni to koniecznie sprawdź też te przepisy:
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej
Wykorzystałaś przepis? Daj mi znać jak Tobie smakowała dyniowa zupa.
Pamiętaj żeby po przygotowaniu dyni zachować wszystkie pestki. Przydają się do wielu potraw. Będzie mi miło jeżeli powiesz mi do czego Ty je dodajesz.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!