Zupa z fasoli czerwonej
Czerwona fasola jest prawdziwym magazynem dobrze przyswajalnego białka, cynku i witamin z grupy B, wapnia i potasu. Cóż, po prostu samo zdrowie!
Czerwona fasola jest chyba w polskiej kuchni najmniej popularna – a szkoda. Bo dzięki specyficznemu smaczkowi dodaje potrawom niezwykłego smaku.
Zawsze uwielbiałam zupę fasolową podaną z potłuczonymi ziemniakami. Często spotyka się zupę fasolową z wkładką z wędzonego boczku, albo zrobioną na wywarze z wędzonego boczku. Mnie akurat ten smak nie odpowiada, bo po pierwsze „wędzone” przebija aromat fasoli, a po drugie staram się dodawać jak najmniej mięsnych dodatków do moich potraw.
Fasolę czerwoną należy opłukać, zalać zimną wodą, wsypać odrobinę sody, namoczyć dzień wcześniej i zostawić na noc (ilość wody co najmniej dwa razy taka jak fasoli), na mniej więcej 12 godzin.
I teraz możemy wybrać jeden z dwóch sposobów gotowania:
- Mocząc fasolę, wymieniamy kilka razy wodę i gotujemy fasolę w nowej wodzie – dzięki temu będzie lepiej strawna, ale straci sporo składników mineralnych i witaminy B.
- Moczymy fasolę i gotujemy ja w tej samej wodzie – zachowujemy wszystkie jej skarby zdrowotne.
Niezależnie która metodę wybierzemy – zawsze gotujemy bez przykrycia (dzięki czemu ulatniają się szkodliwe związki) i solimy po ugotowaniu lub pod sam koniec gotowania ( w przeciwnym razie fasola nie zmięknie).
Przepis na danie: Zupa z czerwonej fasoli
Składniki dania: Zupa z czerwonej fasoli
- 200 g fasoli czerwonej suszonej
- 200 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego/ mięsnego/2 solidne łyżki tłuszczu z pieczenia gęsi – do wyboru. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
- kawałek boczku wędzonego (niekoniecznie)
- listek laurowy
- spora łyżka majeranku
- lubczyk albo magi włoskie 2 gałązki – wskazane, ale niekonieczne
- sól
- szczypta kminku
Przygotowanie dania: Zupa z czerwonej fasoli
- Fasolę namoczyć na noc – 200 gram fasoli w 400 gramach wody.
- Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając listek laurowy i kminek.
- Jeśli gotujemy na wędzonce – dodać boczek i gotować z boczkiem.
- Dodać 2 szklanki bulionu/ rosołu/tłuszcz z gęsi – na jaki dodatek się zdecydujemy.
- Osobno ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i potłuc – zrobić puree ziemniaczane.
- Odłożyć 1/4 ugotowanej fasoli, dodać do niej łyżkę mąki i zmiksować.
- Zmiksowaną fasolę z mąką dodać do garnka z zupę. Dodać majeranek, popieprzyć, posolić. Przegotować.
Wskazówki
- zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy już po ugotowaniu roztarty w palcach majeranek.
- pięknie komponuje się smakowo i zdrowotnie wspomniany wyżej jako alternatywny dodatek Gęsi tłuszcz.
Zupa z czerwonej fasoli zrobiona? Koniecznie sprawdź też inne przepisy:
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa krem z cukinii wegetariańska
Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem
Smakowało! Zostaw swój komentarz!
Jeżeli masz pytania lub chcesz podzielić się tym jak urozmaiciłaś przepis – nie krępuj się i pisz w komentarzu. Będzie mi bardzo miło 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.
Witam, bardzo się cieszę, że zupa smakuje. Pozdrawiam dana