Zupa fasolowa na talerzu, wokół rozsypana fasola i liście laurowe

Przepisy Zupy

Zupa z fasoli czerwonej

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 10 października 2016

Czerwona fasola jest prawdziwym magazynem dobrze przyswajalnego białka, cynku i witamin z grupy B, wapnia i potasu. Cóż, po prostu samo zdrowie!

Czerwona fasola jest chyba w polskiej kuchni najmniej popularna – a szkoda. Bo dzięki specyficznemu smaczkowi dodaje potrawom niezwykłego smaku.

Zawsze uwielbiałam zupę fasolową podaną z potłuczonymi ziemniakami. Często spotyka się zupę fasolową z wkładką z wędzonego boczku, albo zrobioną na wywarze z wędzonego boczku. Mnie akurat ten smak nie odpowiada, bo po pierwsze „wędzone” przebija aromat fasoli, a po drugie staram się dodawać jak najmniej mięsnych dodatków do moich potraw.

Fasolę czerwoną należy opłukać, zalać zimną wodą, wsypać odrobinę sody, namoczyć dzień wcześniej i zostawić na noc (ilość wody co najmniej dwa razy taka jak fasoli), na mniej więcej 12 godzin.

I teraz możemy wybrać jeden z dwóch sposobów gotowania:

  1. Mocząc fasolę, wymieniamy kilka razy wodę i gotujemy fasolę w nowej wodzie – dzięki temu będzie lepiej strawna, ale straci sporo składników mineralnych i witaminy B.
  2. Moczymy fasolę i gotujemy ja w tej samej wodzie – zachowujemy wszystkie jej skarby zdrowotne.

Niezależnie która metodę wybierzemy – zawsze gotujemy bez przykrycia (dzięki czemu ulatniają się szkodliwe związki) i solimy po ugotowaniu lub pod sam koniec gotowania ( w przeciwnym razie fasola nie zmięknie).

Przepis na danie: Zupa z czerwonej fasoli

Składniki dania: Zupa z czerwonej fasoli

  • 200 g fasoli czerwonej suszonej
  • 200 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego/ mięsnego/2 solidne łyżki tłuszczu z pieczenia gęsi – do wyboru. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
  • kawałek boczku wędzonego  (niekoniecznie)
  • listek laurowy
  • spora łyżka majeranku
  • lubczyk albo magi włoskie 2 gałązki – wskazane, ale niekonieczne
  • sól
  • szczypta kminku

Przygotowanie dania: Zupa z czerwonej fasoli

  1. Fasolę namoczyć na noc – 200 gram fasoli w 400 gramach wody.
  2. Ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając listek laurowy i kminek.
  3. Jeśli gotujemy na wędzonce – dodać boczek i gotować z boczkiem.
  4. Dodać 2 szklanki bulionu/ rosołu/tłuszcz z gęsi – na jaki dodatek się zdecydujemy.
  5. Osobno ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
  6. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i potłuc – zrobić puree ziemniaczane.
  7. Odłożyć 1/4 ugotowanej fasoli, dodać do niej łyżkę mąki i zmiksować.
  8. Zmiksowaną fasolę z mąką dodać do garnka z zupę. Dodać majeranek, popieprzyć, posolić. Przegotować.
Wskazówki
  • zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy już po ugotowaniu roztarty w palcach majeranek.
  • pięknie komponuje się smakowo i zdrowotnie wspomniany wyżej jako alternatywny dodatek Gęsi tłuszcz.

Zupa z czerwonej fasoli zrobiona? Koniecznie sprawdź też inne przepisy:

Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem  

Zupa z dyni na ostro 

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami 

Zupa krem z cukinii wegetariańska

Zupa z pomidorów z pieczoną papryką i chlebem

Przepisy na zupy

Smakowało! Zostaw swój komentarz!

Jeżeli masz pytania lub chcesz podzielić się tym jak urozmaiciłaś przepis – nie krępuj się i pisz w komentarzu. Będzie mi bardzo miło 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ToTemat
ToTemat
4 lat temu

Musze powiedzieć że jest to chyba najlepsza zupa fasolowa jaką jadłem na bazie tego przepisu. Super intensywny smak i konsystencja. Jeszcze myślę aby poeksperymentować z różna fasolą ale zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim, jest super smaczna.