Zupa krem ze szparagów – białych lub zielonych
Przepis na zupę krem ze szparagów białych. Nie przegap czasu na szparagi! Zupa szparagowa jest nie tylko pyszna, zdrowa ale i bardzo łatwa do zrobienia.
Mam takie szczęście, że świeże szparagi mogę kupować bezpośrednio od producenta, niemalże prosto z pola. Ale w marketach i na targach także można dostać świeże szparag. Przed kupnem warto jest sprawdzić, czy końcówki nie są brązowe i mocno obeschnięte – takich lepiej nie kupować, mogą nie być najświeższe.
I pojawia się odwieczne pytanie smakoszy – „Które szparagi są lepsze zielone czy białe?”.
W moim domu większym powodzeniem cieszą się zielone – może ja trochę tę modę wypromowałam, bowiem łatwiej mi się przygotowuje z nich potrawy. Natomiast zupa najbardziej smakuje mi z białych szparagów, jest zdecydowanie bardziej „wyrazista”.
Szparagi są niskokaloryczne, więc powinny wzbudzić zainteresowanie osób będących na diecie. Oprócz tego zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, łącznie z fitoestrogenami, dzięki którym są postrzegane jako afrodyzjaki.
Więcej o szparagach i ich zaletach znajdziesz w artykule Szparagi lekarskie.
Przepis na danie: Zupa krem ze szparagów białych
Składniki dania: Zupa krem ze szparagów
- 60 dag białych szparagów
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub 1,5 litra wody i kopiasta łyżka koncentrat bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki słodkiej 18 % (ewentualnie 30 %) i opcjonalnie świeże żółtko jajka
- 1 duża lub 2 średnie cebule
- sok z cytryny – 2 do łyżki
- 1 spory ziemniak
- kopiasta łyżka masła – najlepiej klarowanego
- gałka muszkatołowa (nie jest konieczne, ale dodaje ciekawego smaczku)
- sól, pieprz
Zupa krem ze szparagów – przygotowanie krok po kroku:
- Szparagi umyć, odciąć lub odłamać twarde końcówki, obrać łodygi i pokroić na małe kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniak obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Chwilkę podsmażyć, mieszając – nie doprowadzić do zbrązowienia.
- Po chwili dodać ziemniaka i smażyć kilka minut.
- Dodać część pokrojonych szparagów i smażyć około 4 minut.
- W garnku zagotować bulion lub wodę z koncentratem bulionu warzywnego.
- Włożyć pozostałą część świeżych szparagów oraz przesmażoną mieszankę. Gotować kilka minut
- Zdjąć z pieca. Zostawić kilka główek ( około 2 cm ), resztę dokładnie zmiksować.
- Opcjonalnie, jeśli mimo zmiksowania zostają w zupie włókna – można zupę przecedzić przez sito.
- Zetrzeć gałkę muszkatołową.
- Żółtko bardzo dokładnie roztrzepać.
- Dodać sól, gałkę, pieprz i śmietanę, opcjonalnie żółtko, dokwasić cytryną. Wymieszać.
- Podawać z główkami szparagów.
- Ozdobiłam suszonymi nitkami buraczków – dodaje aromatu i koloru.
Wskazówki:
- Koncentrat warzywny, to taka zdrowa „kostka knorra” raz zrobisz i masz na kilkadziesiąt zup. Absolutny hit w mojej kuchni.
- Najlepiej obiera się szparagi obieraczką do warzyw
- Można nie smażyć szparagów, tylko całość ugotować, ale z przesmażonych zupa jest smaczniejsza.
Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:
Sałatka ze szparagów i karczochów
Sos biały do szparagów i kalafiora
Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane
Szparagi zapiekane z serem w piekarniku
Sprawdź również inne przepisy na zupy krem:
Zupa minestrone – wegetariańska zupa z warzyw
Koniecznie podziel się opinią na temat zupy w komentarzu!
Wasze komentarze oraz pytania nie raz pomogły rozwinąć przepisy o nowe składniki które polepszały smak. Będzie mi bardzo miło jeżeli podzielicie się swoimi opiniami oraz bardzo chętnie pomogę jeżeli macie jakieś pytania do przepisu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!