Krem z biąłych szparagów podany w białym talerzu.

Przepisy Zupy

Zupa krem ze szparagów – białych lub zielonych

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 26 kwietnia 2019

Przepis na zupę krem ze szparagów białych. Nie przegap czasu na szparagi! Zupa szparagowa jest nie tylko pyszna, zdrowa ale i bardzo łatwa do zrobienia.

Mam takie szczęście, że świeże szparagi mogę kupować bezpośrednio od producenta, niemalże prosto z pola. Ale w marketach i na targach także można dostać świeże szparag. Przed kupnem warto jest  sprawdzić, czy końcówki nie są brązowe i mocno obeschnięte – takich lepiej nie kupować, mogą nie być najświeższe.

I pojawia się odwieczne pytanie smakoszy – „Które szparagi są lepsze zielone czy białe?”.

W moim domu większym powodzeniem cieszą się zielone – może ja trochę tę modę wypromowałam, bowiem łatwiej mi się przygotowuje z nich potrawy. Natomiast zupa najbardziej smakuje mi z białych szparagów, jest zdecydowanie bardziej „wyrazista”.

Szparagi są niskokaloryczne, więc powinny wzbudzić zainteresowanie osób będących na diecie. Oprócz tego zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, łącznie z fitoestrogenami, dzięki którym są postrzegane jako afrodyzjaki.

Więcej o szparagach i ich zaletach znajdziesz w artykule Szparagi lekarskie. 

Przepis na danie: Zupa krem ze szparagów białych

Składniki dania: Zupa krem ze szparagów

  • 60 dag białych szparagów
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub 1,5 litra wody i kopiasta łyżka koncentrat bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18 % (ewentualnie 30 %) i opcjonalnie świeże żółtko jajka
  • 1 duża lub 2 średnie cebule
  • sok z cytryny – 2 do łyżki
  • 1 spory ziemniak
  • kopiasta łyżka masła – najlepiej klarowanego
  • gałka muszkatołowa (nie jest konieczne, ale dodaje ciekawego smaczku)
  • sól, pieprz

Zupa krem ze szparagów – przygotowanie krok po kroku:

  1. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać twarde końcówki, obrać łodygi i pokroić na małe kawałki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Ziemniak obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę. Chwilkę podsmażyć, mieszając – nie doprowadzić do zbrązowienia.
  5. Po chwili dodać ziemniaka i smażyć kilka minut.
  6. Dodać część pokrojonych szparagów i smażyć około 4 minut.
  7. W garnku zagotować bulion lub wodę z koncentratem bulionu warzywnego.
  8. Włożyć pozostałą część świeżych szparagów oraz przesmażoną mieszankę. Gotować kilka minut
  9. Zdjąć z pieca. Zostawić kilka główek ( około 2 cm ), resztę dokładnie zmiksować.
  10. Opcjonalnie, jeśli mimo zmiksowania zostają w zupie włókna – można zupę przecedzić przez sito.
  11. Zetrzeć gałkę muszkatołową.
  12. Żółtko bardzo dokładnie roztrzepać.
  13. Dodać sól, gałkę, pieprz i śmietanę, opcjonalnie żółtko, dokwasić cytryną. Wymieszać.
  14. Podawać z główkami szparagów.
  15. Ozdobiłam suszonymi nitkami buraczków – dodaje aromatu i koloru.
Wskazówki:
  • Koncentrat warzywny, to taka zdrowa „kostka knorra”  raz zrobisz i masz na kilkadziesiąt zup. Absolutny hit w mojej kuchni.
  • Najlepiej obiera się szparagi obieraczką do warzyw
  • Można nie smażyć szparagów, tylko całość ugotować, ale z przesmażonych zupa jest smaczniejsza.

Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:

Sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagów i karczochów

Szparagi kiszone

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Sprawdź również inne przepisy na zupy krem:

Zupa krem z kalafiora 

Zupa krem z zielonej sałaty

Zupa krem z pomidorów 

Zupa krem z grzybów

Zupa minestrone – wegetariańska zupa z warzyw

Koniecznie podziel się opinią na temat zupy w komentarzu!

Wasze komentarze oraz pytania nie raz pomogły rozwinąć przepisy o nowe składniki które polepszały smak. Będzie mi bardzo miło jeżeli podzielicie się swoimi opiniami oraz bardzo chętnie pomogę jeżeli macie jakieś pytania do przepisu.

Oceń artykuł
[Głosów: 3 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments