Kluski śląskie z dziurką lub bez
Kluski śląskie nieodmiennie kojarzą mi się z niedzielnym obiadem. Do tego rolady i modro kapusta! Obowiązkowy zestaw – jak to w typowej, śląskiej rodzinie.
Do dzisiaj uważam, że nie ma lepszego niedzielnego obiadu niż taki zestaw właśnie. Zapewne wielu z was zgodzi się ze mną, nieprawdaż? Mimo, a może właśnie dlatego, że przepis „wyssałam z mlekiem matki”, ciężko było mi go napisać. Bo ja po prostu gotuję ziemniaki, dorzucam „na oko” mąkę ziemniaczaną, wbijam jajo, zarabiam … i gotowe. Ale dzisiaj dokładnie odważałam proporcje, których używam i oto on – oryginalny przepis na kluski śląskie.
Ale to jeszcze nie wszystko – bo nawet zrobione według jednakowego przepisu, mogą występować w różnej formie: bardzo malutkie i okrągłe – na jeden kęs, nieco większe bez dziurki, nieco większe z dziurką lub dość spore z dziurką lub bez.
A dziurka ma niezwykle ważne znaczenie: zatrzymuje w sobie pyszny sos!
Ja robię dwa rodzaje śląskich klusek : albo te maleńkie (mamusia robi je na bardziej uroczyste obiady) albo średniej wielkości – i wtedy koniecznie z dziurką.
Cudownie komponują się nie tylko z roladami, ale i z pieczoną kaczką czy gęsią.
KLUSKI ŚLĄSKIE: przepis
Kluski śląskie z ziemniaków: składniki
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana około 250 gram
- 1 jajko *
- sól – do posolenia wody
Kluski śląskie z ziemniaków: przygotowanie krok po kroku
Jak zrobić kluski śląskie? – NAJPROŚCIEJ JAK MOŻNA!
- Ziemniaki obrać.
- Wodę zagotować – nie solić!. Do wrzącej wody wrzucić ziemniaki i ugotować do miękkości.
- Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków – na gładką masę, bez grudek.
- Zostawić do ostygnięcia.
- Masę ziemniaczaną podzielić na 4 równe części. Jedną ćwiartkę wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjętą ćwiartkę, wbić jajo. Wyrobić ciasto. Ciasto musi elastyczne i jednolite.**
- Z ciasta lepimy kluski o wybranym kształcie. I tutaj są dwie metody.
Pierwsza: robimy taki jakby rulon, kroimy nożem na małe kawałki, z których kleimy kluski.
Druga: Bierzemy małe kawałki ciasta i kleimy kluski.
- Zagotować wodę w dużym garnku. Dobrze posolić.
- Kluski wrzucić do wrzącej wody, gotować do miękkości – po wypłynięciu około minuty. Spróbować jedną, czy już jest dobra.***
- Wyłowić łyżkę cedzakową – jeśli są z dziurką, „przewrócić „na drugą stronę, żeby woda wypłynęła.
Wskazówki:
- *u mnie dodaje się jajo, ale są też zwolennicy bez jaja – wtedy kluski są mniej gumowate.
- ** Ilość dodanej mąki ziemniaczanej zależy także od rodzajów ziemniaków i od ulubionej konsystencji klusek. Z podanego przepisu wychodzą takie lekko kleiste kluski. Ja – podobnie jak mój brat – uwielbiam mocno kleiste „gumiklyjzy”, więc dodaję więcej mąki. Robić i próbować – jedyne wyjście.
- ***aby sprawdzić czy kluski są dobre, wystarczy jedną kluskę”przycisnąć” do brzegu garnka, jeżeli zostaje płaska ( nie wraca do poprzedniej formy) kluski są ugotowane.
Lubisz tradycyjne śląskie potrawy? Te przepisy powinny Cię zainteresować:
Siemieniotka – typowa śląska zupa wigilijna
Żur zalewajka – solidny, tradycyjny przepis z mięsną wkładką „na bogato”
Jak kluski gotowe to teraz pora na komentarz!
Jeżeli przygotowałaś kluseczki zgodnie z przepisem to podziel się proszę swoją opinią w komentarzu.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!