Placki z cukinii – wspaniale smakują z sosem tzatziki
Przepis na placki z cukinii z czosnkiem i cebulą. Placki z cukinii delikatne, proste i pyszne. Łatwe do wykonania – doskonałe na drugie danie lub kolację.
Świetnie komponuje się z różnego rodzajami letnich surówek, ale połączenie subtelnego smaku placków z cukinii z wyrazistym greckim sosem jogurtowym tzatziki – to dopiero pychotka. Sprawdź przepis na tzatziki.
Poprzedniego lata, gdy odwiedziła mnie Grażynka z córką Amelką (generalnie nie jadająca wielu produktów), zrobiłam placki z cukinii na lunch.
I jakież było zdziwienie Grażynki, że Amelka nie tylko zjadła swoją porcję, ale poprosiła o dokładkę :).
Placki z cukinii: przepis
Placki z cukinii: składniki
- 1 średnia cukinia – waga około 400 gram
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- 2 ząbki czosnku
- 8 – 10 płaskich łyżek mąki pszennej*
- 1 lub 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu ( jak najgęstszego)
- pęczek świeżego koperku*
- sól i pieprz
- olej/oliwa do smażenia
Placki z cukinii: przygotowanie krok po kroku
- Cukinię dokładnie umyć i obciąć końcówki. Nie obierać.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć blendera, tylko należy uważać, żeby za bardzo nie rozdrobnić cukinii.
- Startą cukinię posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, żeby puściła sok – można położyć ją na sito.
- Dokładnie odcisnąć sok z cukinii. Odciśnięty sok można dodać do zupy z cukinii lub minestrone. Sprawdź przepis na zupę minestrone.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Zielony koperek opłukać, osuszyć i poszatkować.
- Do startej cukinii dodać czosnek, cebulę, jajka, mąkę, koperek, jogurt naturalny. Porządnie wymieszać i zostawić na jedną godzinę – niech oddycha. W tym czasie zmienia też nieco swą konsystencję – jak normalne naleśniki – gęstnieje.
- Ciasto musi mieć dosyć zwartą konsystencję – jeśli jest zbyt płynne, dodać nieco mąki.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki.
- Nakładać łyżką niewielką ilość ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
- Po upieczeniu położyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawać gorące.
- Można posypać zielonym koperkiem i/lub położyć na każdym kleksa z jogurtu lub sosem tzatziki. Sprawdź przepis na tzatziki.
- Dobrze smakuje z zieloną sałatą z sosem vinegret. Sprawdź przepis na sos vinegret.
- Kolejny pomysł, to przesmażone na maśle klarowanym kurki, posypane obficie zieloną pietruszką. Przeczytaj jak oczyścić kurki.
Wskazówki:
- Może być zwykła mąka pszenna, ale pysznie smakują także z pełnoziarnistą lub z mąką z ciecierzycy. Ta ostatni propozycja to podpowiedź jednej z moich czytelniczek.
- Dodaję koperek, ale można użyć innych ulubionych ziół.
- Żeby placuszki „wyszły” chrupiące i złociste, ciasto nakładamy na mocno rozgrzany tłuszcz. Natomiast smażąc źródło ciepła musi być zmniejszone.
- Można placuszki z cukinii upiec bez tłuszczu na patelni grillowej.
Jeżeli lubisz placki i inne przysmaki to te przepisy na pewno przypadną Ci do gustu:
Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala
Placki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje
Domowe konfitury, dżemy i powidła
Placuszki usmażone? Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowały
Zostaw swoją opinię w komentarzu i oczywiście jeżeli masz pytania związane z przepisem – pisz śmiało. Bardzo chętnie odpowiem 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!