Placki z cukinii podane z pysznym sosem tzatziki.

Dania główne Przepisy

Placki z cukinii – wspaniale smakują z sosem tzatziki

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 14 września 2017

Przepis na placki z cukinii z czosnkiem i cebulą. Placki z cukinii delikatne, proste i pyszne. Łatwe do wykonania – doskonałe na drugie danie lub kolację.

Świetnie komponuje się z różnego rodzajami letnich surówek, ale połączenie subtelnego smaku placków z cukinii z wyrazistym greckim sosem jogurtowym tzatziki – to dopiero pychotka. Sprawdź przepis na tzatziki.

Poprzedniego lata, gdy odwiedziła mnie Grażynka z córką Amelką (generalnie nie jadająca wielu produktów), zrobiłam  placki z cukinii na lunch.

I jakież było zdziwienie Grażynki, że Amelka nie tylko zjadła swoją porcję, ale poprosiła o dokładkę :).

Placki z cukinii: przepis 

Placki z cukinii: składniki

  • 1 średnia cukinia – waga około 400 gram
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 – 10 płaskich łyżek mąki pszennej*
  • 1 lub 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu ( jak najgęstszego)
  • pęczek świeżego koperku*
  • sól i pieprz
  • olej/oliwa do smażenia

Placki z cukinii: przygotowanie krok po kroku

  1. Cukinię dokładnie umyć i obciąć końcówki. Nie obierać.
  2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Można użyć blendera, tylko należy uważać, żeby za bardzo nie rozdrobnić cukinii.
  3. Startą cukinię posolić, wymieszać i odstawić na co najmniej 30 minut, żeby puściła sok – można położyć ją na sito.
  4. Dokładnie odcisnąć sok z cukinii. Odciśnięty sok można dodać do zupy z cukinii lub minestrone. Sprawdź przepis na zupę minestrone.
  5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  6. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  7. Zielony koperek opłukać, osuszyć i poszatkować.
  8. Do startej cukinii dodać czosnek, cebulę, jajka, mąkę, koperek, jogurt naturalny. Porządnie wymieszać i zostawić na jedną godzinę – niech oddycha. W tym czasie zmienia też nieco swą konsystencję – jak normalne naleśniki – gęstnieje.
  9. Ciasto musi mieć dosyć zwartą konsystencję – jeśli jest zbyt płynne, dodać nieco mąki.
  10. Na patelni rozgrzać olej i smażyć naleśniki.
  11. Nakładać łyżką niewielką ilość ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor przez kilka minut.
  12. Po upieczeniu położyć na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  13. Podawać gorące.
  14. Można posypać zielonym koperkiem i/lub położyć na każdym kleksa z jogurtu lub sosem tzatziki. Sprawdź przepis na tzatziki.
  15. Dobrze smakuje z zieloną sałatą z sosem vinegret. Sprawdź przepis na sos vinegret.
  16. Kolejny pomysł, to przesmażone na maśle klarowanym kurki, posypane obficie zieloną pietruszką. Przeczytaj jak oczyścić kurki.
Wskazówki:
  • Może być zwykła mąka pszenna, ale pysznie smakują także z pełnoziarnistą lub z mąką z ciecierzycy. Ta ostatni propozycja to podpowiedź jednej z moich czytelniczek.
  • Dodaję koperek, ale można użyć innych ulubionych ziół.
  • Żeby placuszki „wyszły” chrupiące i złociste, ciasto nakładamy na mocno rozgrzany tłuszcz. Natomiast smażąc źródło ciepła musi być zmniejszone.
  • Można placuszki z cukinii upiec bez tłuszczu na patelni grillowej.

Jeżeli lubisz placki i inne przysmaki to te przepisy na pewno przypadną Ci do gustu:

Tak smakują prawdziwe moskole – placki z ziemniaków rodem z Podhala

Placki z cukinii pieczone w piekarniku – dwie wersje

Kasza gryczana z warzywami

Nalewki

Domowe konfitury, dżemy i powidła

Placuszki usmażone? Jestem bardzo ciekawa jak Ci smakowały

Zostaw swoją opinię w komentarzu i oczywiście jeżeli masz pytania związane z przepisem – pisz śmiało. Bardzo chętnie odpowiem 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments