Jak przygotować nalewkę bożonarodzeniową?

Napoje Przepisy Przetwory

Nalewka świąteczna wieloowocowa – przygotowana na spirytusie

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 7 listopada 2017

Nalewka świąteczna na spirytusie przyrządzona z suszonych owoców nieodmiennie kojarzy się ze smakiem Świąt.

Przygotowana najpóźniej w listopadzie, zdąży przegryźć się do końca grudnia, a przy okazji wizualnie będzie wprowadzała nas w świąteczny nastrój.

Nalewka na Boże Narodzenie, wlana do małej buteleczki opatrzonej stosowną etykietką, jest świetnym, drobnym świątecznym upominkiem dla przyjaciółki, miłej sąsiadki, ulubionej cioci …

Wręczona w towarzystwie mandarynki naszpikowanej goździkami i korzennego ciasteczka, także obdarowanych wprowadzi w dobry nastrój.

Kiedyś robiłam nalewkę świąteczną z mniejszej ilości – ale uwierzcie, nie ma to sensu. Nieco alkoholu zostaje wchłonięte przez owoce, a poczęstowane osoby jak już w niej zasmakują…

Kompozycje owoców i ich proporcje można tworzyć dowolnie, szukając swojego smaku. Nie dodaję cukru, ani miodu bowiem – bowiem jak dla mnie – wystarczy słodyczy wyciągniętej z owoców.

Dla lubiących naprawdę mocno słodkie naleweczki, proponuję dodawać miód lub cukier stopniowo – dodać i spróbować po kilku dniach, żeby nie wyprodukować mocno słodkiego „ulepka”. I nie próbować za dużo, bo nie będzie czym częstować:).

Ale zaglądać jak najbardziej – cieszy oko…

Nalewka Bożonarodzeniowa: przepis

Nalewka świąteczna wieloowocowa na spirytusie: składniki

  • 1 litra litr wódki 40 %
  • 200 ml spirytusu 96 %
  • 20 dkg suszonej żurawiny
  • 10 dkg suszonej moreli
  • 10 dkg suszonych daktyli – w całości
  • 10 dkg fig
  • 10 dkg suszonej śliwki
  • 10 dkg rodzynek
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 15 dkg migdałów
  • 2 pomarańcze ( lub 4 mandarynki)  – ekologiczne – pokrojona w plastry razem ze skórką*
  • kawałek imbiru – dla ostrości
  • laska cynamonu – niezbyt duża
  • suszona skórka z pomarańczy lub cytryny
  • 6 goździków
  • 2 anyżki, 2 ziarna kardamonu – opcjonalnie, ale warto dorzucić

Jak przygotować: Nalewka świąteczna wieloowocowa na spirytusie

  1. Przygotować odpowiednio duży słój, który można będzie szczelnie zamknąć.
  2. Do słoja włożyć przygotowane składniki.
  3. Zalać wódką i spirytusem.
  4. Odstawić na kilka tygodni: 6 – 8 najlepiej w ciemnym miejscu.
  5. Od czasu do czasu można nalewkę przemieszać.
  6. Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować, a owoce bardzo dokładnie odcisnąć. Najpierw przez gazę – żeby zatrzymać grubszy osad, a następnie przez papier kuchenny ( który można położyć na  zwykłe sitko) albo filtr do kawy.
  7. Przelać do butelek i zamknąć.
  8. Nalewka jest gotowa do spożycia od razu, ale można ją „leżakować” – nabiera wyrazistości i aromatu.
Wskazówki:
  • Można dać nieco więcej alkoholu, wtedy nalewka będzie co prawda nieco mniej „gęsta”, ale równie dobra. Tak zrobiłam w 2018 roku, dodając również sporą łychę akacjowego miodu.
  • Mandarynki mam z własnej uprawy w donicy. Więc używam ich ze skórkami bez obaw. Jeśli natomiast używamy pomarańczy czy mandarynki ze sklepu, to koniecznie kupmy ekologiczne, nie pryskane. Można także dorzucić więcej skórki suszonej.
  • Pomarańcze, mandarynki i skórki dobrze jest dać na spód – żeby nie pływały po powierzchni.
  • Owoce pozostałe z nalewki można zostawić jako dodatek do ciast lub deserów albo przepuścić je przez wyciskarkę do soku i wycisnąć z nich, to co najlepsze. Nalewka zmętnieje wtedy nieco, ale jeszcze bardziej zyska na smaku i aromacie. Można wyciśniętą część wlać do osobnej butelki i nawet jeszcze dolać do niej nieco alkoholu, bowiem może być zbyt esencjonalna. Trzeba próbować i szukać swojego smaku i ostrości – przepis to tylko sugestia na początek:).
Nalewka na wigilię przygotowywana w dużym słoju. Nalewka z pomarańczą i daktylami nie tylko świetnie smakuje ale też pięknie wygląda.

Przygotuj nalewkę wigilijną sama i poczuj magię świąt Bożego Narodzenia.

Poznaj inne przepisy jak przygotować pyszne nalewki:

 Wiśniówka – dwa przepisy

 Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy 

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

 Nalewka imibirowo – żurawinowa 

 Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu 

 Nalewka truskawkowa 

 Nalewka imbirowa z miodem 

 Nalewka z zielonych orzechów 

 Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu

 Ratafia – nalewka wieloowocowa

 Przepisy na domowe nalewki 

Masz pytania co do procesu jak przygotować wigilijną, świąteczną nalewkę?

Nalewka świąteczna z pomarańczą i daktylami jest cudownym uzupełnieniem bożonarodzeniowego stołu. Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie tej lub innej nalewki – daj znać w komentarzu 🙂 Sprawdź też wspaniałe przepisy świąteczne.

Oceń artykuł
[Głosów: 39 Średnia: 3.9]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jeanette
Jeanette
2 lat temu

Czy daktyle mogą być drylowane? Mam awersję do takich w całości, po tym jak kiedyś dostałam daktyle z pestkami i robakami…

Jeanette
Jeanette
2 lat temu

Autentycznie! Mąż jadl w całości i wyciagał pestki,a ja chcialam najpierw wyciągnąć pestkę, no i mam awersję do daktyli 🙂

Monika
Monika
2 lat temu

Figi powinny być świeże czy suszone?