
Dżem truskawkowy bez cukru – prosty przepis na słodki dżem
Domowy przepis na słodki dżem z truskawek, który przygotujesz bez dodatku cukru.
Przygotowanie dżemu z truskawek bez dodatku cukru jest jak najbardziej możliwe. Gotowanie co prawda trwa nieco dłużej, ale zyskujemy zdrowe wspomnienie letnich dni.
Aby zrobić dżem truskawkowy bez cukru, wykorzystamy metodę zwaną janginizacją (doskonale znana w kuchni makrobiotycznej).
A mówiąc bardziej ludzkim językiem, duszenie owoców lub warzyw we własnym soku z odrobinką soli. Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak świeżości.
Kluczowym warunkiem jest gotowanie dżemu na bardzo małym ogniu – potrzeba czasu, aby słodycz „wydobyła” się z owoców.
Bardzo ważnym aspektem tego przepisu jest dodatek soli.
UWAGA! DODAJ TYLKO SZCZYPTĘ SOLI!
W zupełności wystarczy. W przeciwnym razie będziemy mieli słodko – słony owocowy twór.
By dżem wyszedł słodki, truskawki muszą być słodkie i mocno dojrzałe.
Jeżeli użyjemy takich truskawek, otrzymamy słodki i zdrowy dżem, ale nie będzie on aż tak słodki, jak te słoikowe „ulepki”, których pierwszym składnikiem jest cukier właśnie.
Dopisek czytelniczki mojego bloga:
Jolanta B. „Mój specjalista Piotruś dodaje jeszcze listki mięty do gotowania i połówkę eko cytrynki”.
Wypróbowałam. Mięta w połączeniu z cytryną super podkręca smak i dodaje aromatu. Polecam jako pyszną odmianę.
Pora truskawek to także pierwszy etap produkcji znakomitej nalewki ratafii, składającej się w wielu smaków i owoców.
Przepis na: Dżem truskawkowy bez dodatku cukru
1. Składniki: Dżem truskawkowy bez dodatku cukru
- 2 kg truskawek
- ćwierć łyżeczki soli ( himalajska, kamienna)
2. Przygotowanie: Dżem truskawkowy bez dodatku cukru
- Truskawki delikatnie umyć.
- Usunąć ogonki – najwygodniej będzie uciąć je nożykiem (ale wtedy „tracimy” nieco owoców) lub rurką według zamieszczonego na końcu artykułu zdjęcia.
- Część truskawek można pokroić na mniejsze kawałki lub pognieść.
- Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – naczynie powinno mieć grube dno, wtedy dżem nie przypali się.
- Włożyć truskawki do rozgrzanego naczynia, posolić szczyptą soli i zmniejszyć piec do minimum. W skali 10-o stopniowej smażę na 3 – 4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
- Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku truskawek, ale i od tego czy w okresie poprzedzającym zbiór były deszcze. Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny.
- I tutaj mamy dwie metody gotowania:
a) gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając i pilnujemy, żeby dżem nie przypalił się
b) nie mieszamy w ogóle, tylko zerkamy od czasu do czasu jak postępuje smażenie. - Po uzyskaniu żądanej konsystencji, wlewamy dżem do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków wyparzonych łącznie z zakrętkami) i odwracamy do góry dnem.
- Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. W tym celu włożyć zakręcone słoiki z gorącym dżemem do garnka z gorącą woda sięgająca połowy wysokości słoika i gotować przez 10 minut lub włożyć zakręcone słoiki do nagrzanego piekarnika do temperatury 120 -130 stopni na 10 minut.
Jak szybko pozbyć się ogonków z truskawek?
Przy przygotowaniu dżemu, pewnie zawsze irytuje Cię usuwanie szypułek z truskawek. Wszystko jest w soku i się klei 🙂 Na szczęście możesz to zrobić bardzo szybko – wystarczy użyć słomki do napojów, którą przebijesz truskawkę, tak jak na poniższych zdjęciach:

Aromat takiego dżemu bez cukru jest niezapomniany. A smak jeszcze lepszy!
Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy
Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:
Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca
Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
Dżem z dyni i moreli bez cukru
Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)
Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.
A może… nalewka z truskawek?
Jesteś fanką truskawek? Szukasz innych pomysłów na sezonowe przepisy z truskawkami? Sprawdź przepis na nalewkę truskawkową – jest co prawda mniej popularna niż inne nalewki, ale za to przepyszna i niezwykle aromatyczna.
Zrobiłaś dżem? Napisz jak Ci poszło!
Masz pytania dotyczące przepisu? A może zrobiłaś swój dżem z truskawek bez cukru? Jeżeli tak – koniecznie daj mi znać! Komentarze czytelniczek są dla mnie bardzo ważne i dają solidnego kopa do tworzenia kolejnych przepisów 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Jutro skorzystam ?
Smacznego 🙂 W ten sam sposób możesz zrobić dżem prawie z każdych owoców. Mój ulubiony to śliwkowy. pozdrawiam dana
Mam nadzieję, że smakował 🙂 dana
Super przepis. Ja właśnie zrobiłam jedną porcję dżemów dla mojego maleństwa, będą akurat w sam raz na zimę do rozszerzania diety ? pozdrawiam,
Marta
Super 🙂 Tylko pamiętaj, że truskawki mogą uczulać, więc mimo, że bez dodatkowego cukru, to ostrożnie 🙂 Pozdrowienia dla Ciebie i maleństwa 🙂
A z czerwonej porzeczki nie będzie za kwaśny bez cukru?
Proszę spróbować, ostatecznie pod koniec smażenia można dosłodzić sokiem jabłkowym lub cukrem. A jeśli cukrem, to na pewno nie będzie potrzeby używać dużej ilości. pozdrawiam dana
Ile dzemu uzyskamy z 2kg truskawek?
Witam, kilka słoiczków 🙂
Świetny pomysł na domowe przetwory. Na truskawki już w tym roku za późno ale spróbuję zrobić takie cudo ze śliwek. Akurat mamy na ogrodzie jedną wielką śliwę i ma w tym roku dużo owoców 🙂
Ze śliwek – przepyszny 🙂 Polecam i dziękuję za komentarz 🙂
Kiedy dodaje się sól?
Witaj, na początku przygotowywania dżemu truskawkowego, po umyciu owoców. Smacznego życzę 🙂 dana
Ile może leżeć taki dżem w słoikach?
Witaj, jak każdy inny produkt – spokojnie kilka miesięcy. Życzę smacznego 🙂 uwielbiam taki pachnący latem, a nie bardzo słodki dżem truskawkowy zimową porą :). pozdrawiam dana
Witam, ile dżem wytrzyma jeżeli nie pasteryzujemy? Czy można go pasteryzować?
Witam, do następnego sezonu truskawkowego na pewno. Tak, można ”
Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. W tym celu włożyć zakręcone słoiki z gorącym dżemem do garnka z gorącą woda sięgająca połowy wysokości słoika i gotować przez 10 minut lub włożyć zakręcone słoiki do nagrzanego piekarnika do temperatury 120 -130 stopni na 10 minut” dana
A dlaczego dżem jest taki rzadki? Gotuje już ponad dwie godziny i jest wciąż kompotem …
Witaj, nie można podać dokładnego czasu gotowania, bowiem w dużej mierze zależy on od zawartości wody w owocach. I tak jest pewnie w tym przypadku, że wody jest w owocach sporo. Ale na pocieszenie długie pracy – im dłużej odparowuje, tym lepiej dla słodkości dżemu :).
Dziękuje za odpowiedz! W takim razie dzisiaj nie poddam się za szybko z drugą turą 🙂
Witam, mam nadzieję, że „wyszedł” pyszny 🙂 A jesienią zachęcam do zrobienia dżemu – powideł ze śliwek. Robi się je znacznie szybciej, a też są genialne 🙂