Piękny pomarańczowy dżem dyniowo pomarańczowy z imbirem. Dżem w wysokim słoju na stole z pomarańczą i imbirem.

Przepisy Przetwory

Imbirowe zdrowie – dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 13 września 2017

Przepis na dżem z dyni i pomarańczy z dodatkiem imbiru. To najbardziej pyszny dżem na świecie? Oto on: dżem z dyni, pomarańczy i imbiru. Smaki, radosne kolory i aromaty jesieni zamknięte w jednym słoiku!

Dynia, pomarańcza i imbir – tylko trzy składniki, a jaka rewelacja wychodzi po połączeniu ich smaków.

Uwielbiam ponurą jesienną lub zimową porą rozkoszować się jego smaczkiem – może być dodatkiem do porannej owsianki, kromeczki chleba, czy po prosto solo.

Ja uwielbiam posmarować nim pieczywo ryżowe, zwane w moim domu „styropianem”.

Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak świeżości. Warunkiem jest gotowanie dżemu na bardzo małym ogniu – potrzeba czasu, aby słodycz „wydobyła” się  z owoców. Bardzo ważnym aspektem tego przepisu jest dodatek soli. SZCZYPTA! W zupełności wystarczy. W przeciwnym razie będziemy mieli słodko – słony owocowy twór.

Przepis na: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

Składniki: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

  • 700 gram dyni (bez miąższu i pestek)* – jeśli hokkaido, nie obieramy ze skóry
  • 4 pomarańcze
  • łyżeczka startego imbiru
  • szczypta soli
  • skórki pomarańczy*
  • cukier, miód – alternatywnie – zacząć od 100 gram, w miarę potrzeby można dodać więcej.
  • woda – jeśli jest taka potrzeba – ale tylko gorąca

Przygotowanie: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru

  1. Dynię pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce. Można także zblendować na grubsze kawałki blenderem.
  2. Pomarańcze obrać ze skórki i białego miąższu – pokroić na małe kawałki.
  3. Jeśli mamy pomarańczę ekologiczną, przed obraniem zetrzeć skórkę.
  4. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
  5. Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy dżem nie przypali się.
  6. Włożyć dynię, pomarańcze i imbir do rozgrzanego naczynia i zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 -4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
  7. Potraktować bardzo delikatnie solą – dosłownie szczyptą soli.
  8. Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku dyni i pomarańczy.  Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny.
  9. I tutaj mamy dwie metody gotowania:  a) gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając i pilnujemy, żeby dżem nie przypalił się b) nie mieszamy w ogóle, tylko zerkamy od czasu do czasu jak postępuje smażenie.
  10. Zdarza się, że trzeba dolać wody, jeśli tak to tylko gorącą.
  11. Pod koniec smażenia dodać cukier, kiedy zostanie już wyciągnięta naturalna słodycz z dyni i pomarańczy.
  12. Można nieco zblendować, aby uzyskać bardziej płynny dżem, lub zostawić z kawałkami owoców – według upodobania. Ja częściowo blenduję.
  13. Przesmażyć jeszcze kilkanaście minut i wkładać do wypasteryzowanych słoików.
  14. Odwrócić do góry dnem.
  15. Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. Jak zapasteryzować słoiki  – w zupełności wystarczy 10 minut.
Wskazówki:
  • Najlepiej jest użyć dyni prowansalskiej lub hokkaido.
  • Skórką pomarańczy pozyskuję z …własnej uprawy. A że jest to możliwe, świadczy zdjęcie zamieszczone poniżej – w donicy drzewko pomarańczowe i cytrynowe mają się całkiem dobrze. I owocują dwa razy w roku. Nie są to jakieś olbrzymie zbiory, ale po kilka owoców udaje się zebrać!
  • Ale nie ma problemu z kupnem skórki – dobrze jest ją dodać, bo mocno aromatyzuje dżem. Ale bez niej dżemik i tak jest dobry.

Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy

Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:

Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca

Dżem truskawkowy bez cukru

Dżem z dyni i moreli bez cukru

Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)

Konfitura z czerwonej cebuli 

Nutella ze śliwek i czekolady

Powidła śliwkowe

Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.

A może nalewka z imbiru?

Sprawdź mój przepis na nalewkę imbirową. W sam raz na zimowe wieczory w celu zachowania odpornośći. Polecam również poznać pozostałe nalewki!

Przygotowałaś dżem z dyni, pomarańczy i imbiru? Podziel się opinią w komentarzu!

Masz pytania do przepisu? Napisz w komentarzu a ja chętnie pomogę 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 7 Średnia: 4.1]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments