Imbirowe zdrowie – dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
Przepis na dżem z dyni i pomarańczy z dodatkiem imbiru. To najbardziej pyszny dżem na świecie? Oto on: dżem z dyni, pomarańczy i imbiru. Smaki, radosne kolory i aromaty jesieni zamknięte w jednym słoiku!
Dynia, pomarańcza i imbir – tylko trzy składniki, a jaka rewelacja wychodzi po połączeniu ich smaków.
Uwielbiam ponurą jesienną lub zimową porą rozkoszować się jego smaczkiem – może być dodatkiem do porannej owsianki, kromeczki chleba, czy po prosto solo.
Ja uwielbiam posmarować nim pieczywo ryżowe, zwane w moim domu „styropianem”.
Dodatek soli sprawia, że z owoców wydobywa się naturalny cukier, owoce zachowują kolor i smak świeżości. Warunkiem jest gotowanie dżemu na bardzo małym ogniu – potrzeba czasu, aby słodycz „wydobyła” się z owoców. Bardzo ważnym aspektem tego przepisu jest dodatek soli. SZCZYPTA! W zupełności wystarczy. W przeciwnym razie będziemy mieli słodko – słony owocowy twór.
Przepis na: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
Składniki: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
- 700 gram dyni (bez miąższu i pestek)* – jeśli hokkaido, nie obieramy ze skóry
- 4 pomarańcze
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta soli
- skórki pomarańczy*
- cukier, miód – alternatywnie – zacząć od 100 gram, w miarę potrzeby można dodać więcej.
- woda – jeśli jest taka potrzeba – ale tylko gorąca
Przygotowanie: Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
- Dynię pokroić w kawałki lub zetrzeć na tarce. Można także zblendować na grubsze kawałki blenderem.
- Pomarańcze obrać ze skórki i białego miąższu – pokroić na małe kawałki.
- Jeśli mamy pomarańczę ekologiczną, przed obraniem zetrzeć skórkę.
- Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
- Rozgrzać dużą patelnię lub duży garnek – ważne, aby była duża średnica, wtedy sok szybciej odparuje. I druga ważna sprawa – grube dno, wtedy dżem nie przypali się.
- Włożyć dynię, pomarańcze i imbir do rozgrzanego naczynia i zmniejszyć piec do minimum. Ja w skali 10 stopniowej smażę na 3 -4 stopnie. NIE PRZYKRYWAĆ!
- Potraktować bardzo delikatnie solą – dosłownie szczyptą soli.
- Gotować, aż zrobi się dżem. Czas zależny jest nie tylko od gatunku dyni i pomarańczy. Na pewno trzeba gotować przynajmniej 2 godziny.
- I tutaj mamy dwie metody gotowania: a) gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając i pilnujemy, żeby dżem nie przypalił się b) nie mieszamy w ogóle, tylko zerkamy od czasu do czasu jak postępuje smażenie.
- Zdarza się, że trzeba dolać wody, jeśli tak to tylko gorącą.
- Pod koniec smażenia dodać cukier, kiedy zostanie już wyciągnięta naturalna słodycz z dyni i pomarańczy.
- Można nieco zblendować, aby uzyskać bardziej płynny dżem, lub zostawić z kawałkami owoców – według upodobania. Ja częściowo blenduję.
- Przesmażyć jeszcze kilkanaście minut i wkładać do wypasteryzowanych słoików.
- Odwrócić do góry dnem.
- Jeśli ktoś chce, może zapasteryzować słoiki przez kilka minut. Jak zapasteryzować słoiki – w zupełności wystarczy 10 minut.
Wskazówki:
- Najlepiej jest użyć dyni prowansalskiej lub hokkaido.
- Skórką pomarańczy pozyskuję z …własnej uprawy. A że jest to możliwe, świadczy zdjęcie zamieszczone poniżej – w donicy drzewko pomarańczowe i cytrynowe mają się całkiem dobrze. I owocują dwa razy w roku. Nie są to jakieś olbrzymie zbiory, ale po kilka owoców udaje się zebrać!
- Ale nie ma problemu z kupnem skórki – dobrze jest ją dodać, bo mocno aromatyzuje dżem. Ale bez niej dżemik i tak jest dobry.
Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy
Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:
Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca
Dżem z dyni i moreli bez cukru
Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)
Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.
A może nalewka z imbiru?
Sprawdź mój przepis na nalewkę imbirową. W sam raz na zimowe wieczory w celu zachowania odpornośći. Polecam również poznać pozostałe nalewki!
Przygotowałaś dżem z dyni, pomarańczy i imbiru? Podziel się opinią w komentarzu!
Masz pytania do przepisu? Napisz w komentarzu a ja chętnie pomogę 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!