Kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i żeberkami
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami i żeberkami lub boczkiem jest jedną z moich ulubionych zup, serwowanych zimową porą. Kwintesencja zdrowia i pyszności.
Kapuśniak na żeberkach lub na wędzonym boczku, ociepla ciało i duszę. Ale tylko z kiszonej kapusty – nigdy nie dodaję białej kapusty. Kapusty kiszonej nie wolno płukać – nawet jeśli jest bardzo kwaśna!
Bardzo kwaśną kiszoną kapustę należy dobrze odcisnąć, a uzyskany kwas spożytkować – wypić ( rozrzedzając delikatnie wodą, gdy nie spożywamy kwasu z kapusty regularnie) lub ugotować kwaśnicę. Sprawdź przepis na kwaśnicę.
Kapuśniak podaję jako pierwsze i drugie danie jednocześnie – dobrze komponuje się z kromką dobrego, najlepiej domowego chleba. Sprawdź jak zrobić domowy chleb na zakwasie.
Uwielbiam połączenie kwaśności kapusty z aromatem wędzonego mięsa. Nie dokładam surowego mięsa, bo jakoś mi się nie komponuje. Wrzucam z kolei kawałek imbiru – nie zmienia smaku zupy, ale znakomicie rozgrzewa. I to chodzi w zimowej zupie.
Kapuśniak a kwaśnica? Kwaśnica,tak najprawdziwsza z Węgierskiej Górki, jaką miałam okazję poznać lata temu, przygotowana jest na wieprzowym mięsie i zakwasie z kapusty.
Oczywiście, zupa z kiszonej kapusty najlepiej smakuje na własnoręcznie ukiszonej kapuście.
W przepisie podałam pół kilograma kapusty, ale ilość należy dobrać w zależności od tego, jak kwaśna jest kapusta i jak kwaśną zupę lubimy.
Dodatek wędzonej papryki nada kapuśniakowi smak i aromat wędzonki, zwłaszcza jeśli przygotujemy zupę bez dodatku mięsa.
Przepis na zupę: Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce: składniki
- 500 gram kiszonej kapusty
- 2,5 l wody
- 400 gram ziemniaków
- 250 g boczku wędzonego lub żeberek wędzonych, kości wędzonych lub zwykłych żeberek
- na wywar warzywny: 1 średnia marchewka, 1 średnia pietruszka, kawałek selera lub duża łyżka koncentratu warzywnego
- 1 marchewka do utarcia
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia (smalec gęsi, olej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka kminku całego
- sól
- pieprz – sporo
- suszone grzyby – uprzednio namoczone – opcjonalnie
- łyżeczka majeranku suszonego – ilość do smaku
- kawałek imbiru i szczypta chilli ( bo chilli wzmacnia działanie imbiru)
- pół łyżeczki wędzonej papryki – opcjonalnie
Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonce: przygotowanie krok po kroku
- Marchewkę, pietruszkę i seler obrać.
- Zagotować wodę, włożyć mięso, dodać przyprawy – (za wyjątkiem majeranku) i warzywa, ugotować wywar. Jeśli mamy koncentrat warzywny – dajemy 1 dużą łyżkę i przyprawy do wody i gotujemy chwilkę.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsmażyć cebulę, pod koniec smażenie wrzucić na chwilkę czosnek.
- Kapustę, jeśli ma długie włókna pokroić, a jeśli jest zbyt kwaśna – odcisnąć.
- Warzywny wywar odcedzić i ugotować w nim kiszoną kapustę – około 40 minut do godziny.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody razem z marchewką i suszonymi grzybami.
- Gdy kapusta jest miękka, dodać do niej ziemniaki (razem z wodą, w której się gotowały), przesmażoną cebulkę z czosnkiem, majeranek i wędzoną paprykę.
- Kapuśniak podawać z żeberkami podzielonymi na porcje, obranymi kawałkami mięsa z boczku.
- Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki
- Alternatywnie, zamiast wędzonki (lub dodatkowo) świetnie będzie komponował się ze smakiem kwaśnicy uzyskany po pieczeniu gęsi tłuszcz. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
Jeśli jesteś pasjonatką kwaśnych i zdrowych zup, to zerknij do przepisu na Kwaśnicę –zupę w zupełnie innej osłonie, równie pyszna.
Pss.. Jeżeli naprawdę lubisz zupy to koniecznie sprawdź tych kilka przepisów:
Rosół wołowy według pięciu przemian | Przepis
Jeżeli pomogła z przepisem na kapuśniak to to zostaw swoją opinię w komentarzu.
Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu – napisz w czym problem a ja postaram się znaleźć rozwiązanie.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!