Napoje Natura dla zdrowia Przepisy
Imbirówka – nalewka z imbirem i żurawiną na spirytusie
Nalewka z imbiru i żurawiny robiona na spirytusie, to bardziej udoskonalona wersja zwykłej, także smacznej, leczniczej i rozgrzewającej, nalewki imbirowej.
Zarówno imbir jak i żurawina są dostępne przez cały rok, więc nie ma najmniejszego problemu ze zrobieniem nalewki z imbiru i żurawiny o dowolnej porze roku.
Imbir do przygotowania nalewki bierzemy świeży – do kupienia praktycznie w każdym większym sklepie – natomiast żurawina może być zarówno świeża, jak i mrożona.
Owoce świeżej żurawiny powinny być zebrane dopiero późną jesienią, po pierwszych przymrozkach, bowiem wtedy tracą nieco goryczkę, którą są przesączone, a wszystkie zawarte w żurawinie wartości uaktywniają się.
Właściwości nalewki z imbirem i żurawiną
Żurawina ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zaś niezastąpiona jest – jako naturalny środek – w przypadku infekcji układu moczowego. Pomyślałam więc, dlaczego nie połączyć jej z leczniczymi właściwościami imbiru ( antywirusowe i zwiększające odporność organizmu) i nie stworzyć nalewki 2 w 1.
Powstała pyszna, różowa nalewka, o lekko goryczkowym aromacie pochodzącym z żurawiny, ostrości z imbiru i kwasowości z cytryny.
Jak wszystkie moje nalewki i ta nie jest zbyt słodka. Osoby lubiące bardziej słodkie nalewki, powinny dodać nieco więcej miodu.
Cytryny, które dajemy do nalewki – najlepiej, jeśli są ekologiczne.
Żeby nalewka miała fajny smaczek i aromat cytryny, dobrze jest dodać startą skórkę cytryny – ale tylko wtedy, gdy mamy „pewne” nie pryskane cytryny.
Kieliszek nalewki imbirowo – żurawinowej niech będzie na zdrowie dla nas i naszych gości.
Pisząc o żurawinie, nie mogą nie wspomnieć o mojej ulubionej żurawinie z cukrem, która przygotowuję w dość sporych ilościach każdej jesieni. Używam cukru brzozowego, ale można użyć zwykłego trzcinowego lub białego. Sprawdź przepis na żurawinę z cukrem.
Nalewka z imbiru i żurawiny: przepis
Nalewka z imbiru i żurawiny: składniki
- 15 dkg świeżego imbiru
- 2 duże cytryny
- 2 garście żurawiny
- 1,5 litra wódki
- 8 – 12 łyżek miodu
- starta skórka z cytryny – opcjonalnie
Jak przygotować nalewkę z imbiru i żurawiny: przepis
- Przygotować odpowiednio duży słój, który można będzie szczelnie zamknąć.
- Imbir umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Cytryny obrać, pokroić w ósemki.
- Do słoja włożyć imbir, żurawinę, cytrynę i miód.
- Zalać wódką.
- Odstawić na kilka tygodni: 6 – 8, najlepiej w ciemnym miejscu.
- Od czasu do czasu można nalewkę przemieszać.
- Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować. Najpierw przez gazę – żeby zatrzymać grubszy osad, a następnie przez papier kuchenny ( który można położyć na zwykłe sitko) albo filtr do kawy.
- Przelać do butelek i zamknąć.
Poznaj smaki i właściwości nalewek z innych owoców:
Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu
Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa)
Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu
Ratafia – nalewka wieloowocowa
Chcesz dowiedzieć się jak przygotować inne nalewki?
Nalewka z imbirem i żurawina to bardzo aromatyczna i zdrowa nalewka. Chcesz dowiedzieć się jak przygotować świąteczną nalewkę lub poznać właściwości nalewki z czarnego bzu? Daj znać w komentarzu to chętnie pomogę 🙂
Powyższy artykuł ma charakter poglądowy i w żaden sposób nie może być traktowany jako porada lekarska!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!