Przepis na nalewkę z imbirem i żurawiną przygotowywaną na spirytusie. Idealnie podawać w kieliszku w okresie zmniejszonej odporności.

Napoje Natura dla zdrowia Przepisy

Imbirówka – nalewka z imbirem i żurawiną na spirytusie

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 29 grudnia 2018

Nalewka z imbiru i żurawiny robiona na spirytusie, to bardziej udoskonalona wersja zwykłej, także smacznej, leczniczej i rozgrzewającej, nalewki imbirowej

Zarówno imbir jak i żurawina są dostępne przez cały rok, więc nie ma najmniejszego problemu ze zrobieniem nalewki z imbiru i żurawiny o dowolnej porze roku.

Imbir do przygotowania nalewki bierzemy świeży – do kupienia praktycznie w każdym większym sklepie – natomiast żurawina może być zarówno świeża, jak i mrożona.

Owoce świeżej żurawiny powinny być zebrane dopiero późną jesienią, po pierwszych przymrozkach, bowiem wtedy tracą nieco goryczkę, którą są przesączone, a wszystkie zawarte w żurawinie wartości uaktywniają się.

Właściwości nalewki z imbirem i żurawiną

Żurawina ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zaś niezastąpiona jest – jako naturalny środek – w przypadku infekcji układu moczowego. Pomyślałam więc, dlaczego nie połączyć jej z leczniczymi właściwościami imbiru ( antywirusowe i zwiększające odporność organizmu) i nie stworzyć nalewki 2 w 1.

Powstała pyszna, różowa nalewka, o lekko goryczkowym aromacie pochodzącym z żurawiny, ostrości z imbiru i kwasowości z cytryny.

Jak wszystkie moje nalewki i ta nie jest zbyt słodka. Osoby lubiące bardziej słodkie nalewki, powinny dodać nieco więcej miodu.

Zresztą, jeśli nalewka okaże się za  mało słodka, można ją ( już gotową) dosłodzić.

Cytryny, które dajemy do nalewki – najlepiej, jeśli są ekologiczne.

Żeby nalewka miała fajny smaczek i aromat cytryny, dobrze jest dodać startą skórkę cytryny – ale tylko wtedy, gdy mamy „pewne” nie pryskane cytryny.

Kieliszek nalewki imbirowo – żurawinowej niech będzie na zdrowie dla nas i naszych gości.

Pisząc o żurawinie, nie mogą nie wspomnieć o mojej ulubionej żurawinie z cukrem, która przygotowuję w dość sporych ilościach każdej jesieni. Używam cukru brzozowego, ale można użyć zwykłego trzcinowego lub białego. Sprawdź przepis na żurawinę z cukrem.

Nalewka z imbiru i żurawiny: przepis

Nalewka z imbiru i żurawiny: składniki

  • 15 dkg świeżego imbiru
  • 2 duże cytryny
  • 2 garście żurawiny
  • 1,5 litra wódki
  • 8 – 12  łyżek miodu
  • starta skórka  z cytryny – opcjonalnie

Jak przygotować nalewkę z imbiru i żurawiny: przepis

  1. Przygotować odpowiednio duży słój, który można będzie szczelnie zamknąć.
  2. Imbir umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  3. Cytryny obrać, pokroić w ósemki.
  4. Do słoja włożyć imbir, żurawinę, cytrynę i miód.
  5. Zalać wódką.
  6. Odstawić na kilka tygodni: 6 – 8, najlepiej w ciemnym miejscu.
  7. Od czasu do czasu można nalewkę przemieszać.
  8. Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować. Najpierw przez gazę – żeby zatrzymać grubszy osad, a następnie przez papier kuchenny ( który można położyć na  zwykłe sitko) albo filtr do kawy.
  9. Przelać do butelek i zamknąć.
Włąściwości nalewki imbirowo-żurawinowej pomagają utrzymać wysoką odporność. Nalewkę najlepiej pić w małych kieliszkach.

Kieliszek nalewki z imbiru i żurawiny to dobry sposób na wzmocnienie odporności.

Poznaj smaki i właściwości nalewek z innych owoców:

 Wiśniówka – dwa przepisy

 Nalewka z pigwy (pigwowca) – dwa przepisy 

 Nalewka z kwiatów czarnego bzu 

 Nalewka z pigwy (pigwowca), cytryny i miodu 

 Nalewka truskawkowa 

 Nalewka imbirowa z miodem 

 Nalewka świąteczna (bożonarodzeniowa) 

 Nalewka z zielonych orzechów 

 Nalewka z czereśni na spirytusie – dwa przepisu

 Ratafia – nalewka wieloowocowa

 Przepisy na domowe nalewki

Chcesz dowiedzieć się jak przygotować inne nalewki? 

Nalewka z imbirem i żurawina to bardzo aromatyczna i zdrowa nalewka. Chcesz dowiedzieć się jak przygotować świąteczną nalewkę lub poznać właściwości nalewki z czarnego bzu? Daj znać w komentarzu to chętnie pomogę 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 4 Średnia: 5]

Powyższy artykuł ma charakter poglądowy i w żaden sposób nie może być traktowany jako porada lekarska!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments