Przepis na dobrą rybę na wigilię – smażoną na patelni
Ryba na wigilię smażona na patelni smażona na wigilię. Jak zrobić dobrą rybę smażoną – kilka prostych porad.
Na wigilię przygotowujemy tradycyjnie po kawałku karpia, ale także filet z innego rodzaju ryby ( nie wszystkim w rodzinie odpowiada specyficzny smak i aromat karpia). Najczęściej wybieram polędwiczki z dorsza, filet z sandacza lub halibuta.
W przeszłości miałam problem z pieczeniem ryby. Albo rozpadała się, albo była po prostu niesmaczna. Odkąd podszkoliłam się nieco w tym temacie na prywatnych warsztatach pieczenia ryb u Joli, która jest specjalistką w tym zakresie, wiem, że pieczenie ryby nie jest skomplikowane, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
- Rybę można panierować tak jak kotlety, czyli – w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, jednak znacznie lepsza jest ryba panierowana tylko w mące i jajku. W tej właśnie kolejności. Ja tak właśnie panieruję, nie lubię smaku panierki z bułki tartej. Mąkę dodatkowo można „naszpikować” ulubionymi, suszonymi ziołami.
- Innym sposobem jest obtoczenie ryby tylko w samej mące.
- Mrożoną rybę należy rozmrozić – wolno, w lodówce lub w temperaturze pokojowej – a następnie osuszyć w ręczniku papierowym.
- Smażąc rybę, nie przykrywamy patelni – w przeciwnym razie ryba zrobi się gumowata.
- Rybę smażymy najpierw w wysokiej temperaturze, a po chwili ( kiedy skórka ryby spiecze się ) należy zmniejszyć temperaturę smażenia, dzięki czemu mięso z ryby będzie soczyste, a jej smak zostanie zamknięty w środku.
- Do smażenia ryby najlepiej nadaje się olej rzepakowy, z oliwek, kokosowy.
- Ryby, które charakteryzują się mocnym zapachem, jak na przykład karp, można wymoczyć kilka godzin w mleku, celem zlikwidowania specyficznego zapachu.
- Po usmażeniu warto położyć na gorącą rybę kawałek masła, co nada rybie ciekawego smaku.
- Dodatek cytryny ( skropienie sokiem lub podanie kawałka cytryny do wyciśnięcia) do już usmażonej ryby, pozwoli podnieść jej smak i wyciągnie aromat.
- Trudno podać czas pieczenia ryby, bowiem jest on zależny nie tylko od gatunku ryby, ale także od grubości ryby czy filetu.
Poniższy przepis pokazuje jak upiec rybę obtoczą w mące i zanurzenie w jajku. A tutaj znajdziesz pozostałe przepisy świąteczne.
Jak usmażyć rybę na wigilię?
Ryba na wigilię: składniki
- filety rybne
- mąka do panierowania
- jajko
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
Ryba na wigilię: przygotowanie krok po kroku
- Filety z ryby umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
- Mąkę wsypać do głębokiej miski.
- Filety z ryby posolić, nieco popieprzyć i obtoczyć w mące.
- Jajko roztrzepać w miseczce lub głębokim talerzu.
- Obtoczone w mące filety zanurzyć w jajku.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Na rozgrzany olej wkładać rybę. Chwilę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a po chwili zmniejszyć temperaturę.
- Smażyć kilka minut, najpierw z jednej, a później z drugiej strony, aż ryba w środku będzie upieczona.
Poznaj pozostałe przepisy na ryby i inne pyszne dania – nie tylko na święta:
Pierogi wigilijne: ruskie oraz z kapustą i grzybami
Ryba na wigilię smażona na patelni
Świąteczne pierniczki miodowe oraz czekoladowe – cztery łatwe przepisy
A Ty jaką rybę wybrałaś? Nie zapomnij podzielić się opinią w komentarzu!
Każdy z nas przygotowuje świąteczne potrawy w podobny sposób. Jeżeli masz jakieś pytania lub u Ciebie gotuje się inaczej – napisz mi o tym. Będzie mi bardzo miło móc pomóc lub dowiedzieć się czegoś nowego.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!