Dania główne Przepisy Przystawki
Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę
Ryba smażona na patelni. Panierowana w jajku i mące. Jak zrobić dobrą rybę smażoną – kilka prostych porad i wskazówek.
Prosty przepis na smażoną rybę. Zazwyczaj piekę filety z ryby, bowiem od dawien dawna mam lęk przed ośćmi.
Pieczenie ryby nie jest skomplikowane, jeśli tylko będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
- Rybę można panierować tak jak kotlety, czyli – w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, jednak znacznie lepsza jest ryba panierowana tylko w mące i jajku. W tej właśnie kolejności. Ja tak właśnie panieruję, nie lubię smaku panierki z bułki tartej. Mąkę dodatkowo można „naszpikować” ulubionymi, suszonymi ziołami.
- Innym sposobem jest obtoczenie ryby tylko w samej mące.
- Mrożoną rybę należy rozmrozić – wolno, w lodówce lub w temperaturze pokojowej – a następnie osuszyć w ręczniku papierowym.
- Smażąc rybę, nie przykrywamy patelni – w przeciwnym razie ryba zrobi się gumowata.
- Rybę smażymy najpierw w wysokiej temperaturze, a po chwili ( kiedy skórka ryby spiecze się ) należy zmniejszyć temperaturę smażenia, dzięki czemu mięso z ryby będzie soczyste, a jej smak zostanie zamknięty w środku.
- Do smażenia ryby najlepiej nadaje się olej rzepakowy, z oliwek, kokosowy.
- Ryby, które charakteryzują się mocnym zapachem, jak na przykład karp, można wymoczyć kilka godzin w mleku, celem zlikwidowania specyficznego zapachu.
- Po usmażeniu warto położyć na gorącą rybę kawałek masła, co nada rybie ciekawego smaku.
- Dodatek cytryny ( skropienie sokiem lub podanie kawałka cytryny do wyciśnięcia) do już usmażonej ryby, pozwoli podnieść jej smak i wyciągnie aromat.
- Trudno podać czas pieczenia ryby, bowiem jest on zależny nie tylko od gatunku ryby, ale także od grubości ryby czy filetu.
Poniższy przepis pokazuje jak upiec rybę obtoczą w mące i w jajku.
Smażona ryba: przepis
Ryba smażona w jajku i mące: składniki
- filety rybne
- mąka do panierowania
- jajko
- sól i pieprz
- tłuszcz do smażenia
Ryba smażona w jajku i mące: przygotowanie krok po kroku
- Filety z ryby umyć i osuszyć w papierowym ręczniku.
- Mąkę wsypać do głębokiej miski.
- Filety z ryby posolić, posypać ziołami, nieco popieprzyć i obtoczyć w mące.
- Jajko roztrzepać w miseczce lub głębokim talerzu.
- Obtoczone w mące filety zanurzyć w jajku.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Na rozgrzany olej wkładać rybę. Chwilę smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, a po chwili zmniejszyć temperaturę.
- Smażyć kilka minut, najpierw z jednej, a później z drugiej strony, aż ryba w środku będzie upieczona.
Poznaj przepis na inne ryby. A może jakaś zupa lub kiszonka? Zobacz co jeszcze dla Ciebie przygotowałam:
Ryba na wigilię smażona na patelni
Herbatki rozgrzewające – ambrozja na chłodne dni
Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia
Prawda, że smażenie ryby nie jest takie trudne?
Podziel się swoją opinią w komentarzu a jeżeli masz jakieś pytania – pisz śmiało. Bardzo chętnie pomogę!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Ryba w jajku i mące? Boże, co za skandal…
Wita, są różne szkoły panierowania ryby. Jedną z nich jest panierowanie ryby w mące i jajku i nie widzę w tym skandalu 🙂
T A K . W m ą c e i w j a j k u ( taka kolejność ) A jeszcze lepiej , w mące K U K U R Y D Z I A N E J , gdyż mąka ta n i e PRZYPALA się tak jak ; mąka P S Z E N N A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Witaj, dziękuję za komentarz iza dodatkową wskazówkę dotyczącą smażonej ryby w panierce. pozdrawiam dana
NIGDY nie uzywamy do ryby bułki tartej ani jajka. Rybe sie osusza recznikiem papierowym i obtacza w samej mące i to delikatnie
Witam, a dlaczego nie można używać jajka do panierowania ryby? Chetnie się dowiem, bo wiedzy nigdy za dużo. Pozdrawiam dana
można też zrobić w cieście naleśnikowym:> co Pani na to ?
Witam, a ja na to że też ciekawy sposób na podanie ryby, jednak ja w ten sposób nie przygotowywałam jeszcze.A może ma Pan swój sprawdzony przepis na rybę przygotowaną w ten sposób i podzieli się nim właśnie tutaj, w komentarzu? Pozdrawiam serdecznie dana