Dania główne Przepisy Surówki i sałatki
Grecka sałatka Horiatiki – tylko tradycyjne składniki
Oryginalny przepis na sałatkę grecką. Horiatiki zwana jako „sałatka grecka” popularna jest na całym niemal świecie.
Wypoczywając na Zakynthos, Santorini, Krecie czy w jakimkolwiek innym miejscu na greckiej ziemi, konieczne spróbujcie horiatiki. Zapamiętajcie tę nazwę, bowiem jest to najbardziej popularna grecka sałatka.
Znana właściwie na całym świecie, ale pod nieco inną postacią. Prawdziwa sałatka grecka przygotowywana jest bez sałaty, a właśnie w takiej wersji jest powszechna w kulinarnym świecie.
Horiatiki to tylko kilka składników: pomidory, zielony ogórek, cebula, ser feta, czarne (ewentualnie zielone) oliwki – zawsze z pestką, oliwa i oregano. W niektórych regonach Grecji dodaje się jeszcze zieloną paprykę lub poszatkowaną białą kapustę, a na wyspach Dodekanezu ( Rodos, Kos i okoliczne wyspy) w sałatce ląduję kapary.
Do oryginalnej greckiej sałaty dodaje się nieobrany, zielony ogórek i plaster (ewentualnie duże kostki) sera feta.
I jeszcze słówko o oliwkach. Czarne oliwki i zielone oliwki czym się różnią? Czy to prawda, że czarne oliwki są farbowane? Oliwki czarne i zielone z jakiego drzewa są zbierane? Takie pytania często padają przy okazji przepisów z oliwkami.
Otóż, zielone i czarne oliwki rosną na tym samym drzewie. Jeśli oliwki zostaną zebrane ( co czyni się najczęściej), zanim w pełni dojrzeją, to wtedy są zielone. Jeśli pozostaną nieco dłużej, to poprzez nieco fioletowy odcień dojdą do czarnego koloru. Czarne oliwki są bardziej ostre, wyraziste w smaku i miękkie, przez co nie nadają się do drylowania. Ale w sprzedaży są także czarne oliwki farbowane, to te najczęściej dostępne są na sklepowych półkach. Farbowane czarne oliwki powstają z zielonych, poddanych specjalnej obróbce. Ale to już temat na następny artykuł, z oliwkami w roli głównej.
Póki co warto zapamiętać – prawdziwe, nie farbowane czarne oliwki będą zawsze z pestką.
Sałatka grecka może być spożywana jako samodzielne danie – uwielbiam ją z kromą chleba, który piekę według tego przepisu na chleb, jako dodatek do potraw z grilla, do pieczonych ziemniaków.
Sałatka grecka: przepis
Sałatka grecka: oryginalne składniki
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zielony ogórek
- 8 sztuk czarnych oliwek – ewentualnie zielonych
- 1 średnia cebula
- 20 dkg sera feta
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- oregano
- sól
Sałatka grecka: przygotowanie krok po kroku
- Ogórek umyć, pokroić na grube ćwiartki.
- Cebulę obrać, pokroić na półplastry.
- Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki.
- Warzywa włożyć do miski, odrobinę posolić,
- Na górę sałatki położyć oliwki, ser feta, posypać oregano, polać oliwą.
- Nie mieszać!
Sałatka grecka to idealny pomysł na lekki i smaczny posiłek. Poznaj również pozostałe przepisy na smakowite dania:
Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę
Leczo z cukinią wegetariańskie
Dynia faszerowana ryżem i kurkami
Grecka sałatka zaliczona? Nie zapomnij zostawić swojej opinii w komentarzu!
Przygotowuję przepisy z myślą aby moi czytelnicy mogli tak samo świetnie bawić się w kuchni jak ja. Jeżeli pojawiły się jakieś pytania lub Ty robisz coś inaczej – napisz w komentarz. Chętnie przeczytam 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
A co z oliwkami?
Witaj, „ukryłam” je pod słowem „warzywa” :), ale już dopisałam osobno. Mam nadzieję, że lubisz grecką sałatką? pozdrawiam dana