
Dobre ziemniaki z piekarnika z nadzieniem serowym
Ziemniaki z piekarnika do obiadu
Składniki na pieczone ziemniaki z piekarnika gotowane uprzednio
- 4 duże ziemniaki
- 200 gram twarogu półtłustego lub tłustego
- 50 gram miękkiego masła
- 150 gram twarożku (typu Bieluch)
- 100 gram serka topionego typu Tylzycki,
- spora garść świeżej rzeżuchy lub innej zielonych ziół: czosnku niedźwiedziego, zielonego szczypiorku lub innych ulubionych
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić ziemniaki z piekarnika podgotowane i nadziewane
- Ugotować ziemniaki ze skórką w osolonej wodzie do miękkości.
- Odstawić ziemniaki do odparowania.
- Rozciąć wzdłuż.
- Delikatnie wyjąć łyżką połowę z każdej połówki ziemniaka.
- Wyjęty miąższ z ziemniaka wymieszać z masłem, twarogiem i serkiem topionym lub wymieszać twaróg z serkiem topionym i masłem.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wypełnić masą połówki ziemniaków.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut
- Twarożek typu Bieluch przełożyć do miski – dobrze wymieszać z większą częścią rozdrobnionej rzeżuchy lub innego, wybranego zielonego dodatku. Można także dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Doprawić do smaku solą i odrobiną pieprzu.
- Nałożyć na każdy upieczony ziemniak na wierzch.
- Udekorować gałązką rzeżuszki lub innego zioła.
Lubisz wegetariańskie potrawy?
Spróbuj mojej fasolki po bretońsku bez dodatku mięsa, flaczków z boczniaków i placków z ziemniaków i kiszonej kapusty.
Smakowały Ci ziemniaki z piekarnika bez folii upieczone? Podziel się swoją opinią o tym przepisie w komentarzu pod artykułem.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!