Krem z brokułów z prażonymi migdałami – przepyszna zupa
Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami, niby taka pospolita, a jednak dzięki dodaniu estragonu i migdałów robi się całkiem fajną odmianą zwykłej brokułowej.
Praktycznie do przygotowania przez cały rok, ale najlepiej smakuje późnym latem i wczesną jesienią, gdy brokułu są najlepsze.
Gotuję ją ze świeżych brokułów, a zimą i na wiosnę z mrożonek. Co prawda, brokuły można już kupić przez cały rok, ale ja staram się unikać świeżych warzyw pakowanych do folii, więc wybieram inną, dostępną wersję.
Jeśli mam (a zwykle tak jest) gotowy koncentrat warzywny, to przygotowanie zupy zajmuje kilkanaście minut.
Zupa krem brokułowa z prażonymi migdałami jest także jedną z moich ulubionych zup na śniadanie – miseczka zielonego (bo rzadko dodaję rozbielającą kolor i nieco zmieniającą smak śmietanę), gęstego i aromatycznego kremu – daje dobry początek dnia.
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami: przepis
Zupa krem z brokuła z prażonymi migdałami: składniki
- 1 duży brokuł – świeży lub mrożony
- 600 ml wywaru warzywnego lub 1 łyżka koncentratu warzywnego
- 4 łyżki oliwy – najlepiej z oliwek lub innej dobrej
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 2 łyżki śmietany lub 2 łyżki jogurtu naturalnego – alternatywnie
- kilka łyżek płatków migdałów
- sól i pieprz ( najlepiej biały, ale niekoniecznie) do smaku
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami: przygotowanie krok po kroku
- Ugotować wywar warzywny lub rozpuścić łyżkę koncentratu warzywnego w gorącej wodzie.
- Brokuł umyć, odciąć zdrewniałą część.
- Podzielonego na części brokuła wrzucić do wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać estragon.
- Po ugotowaniu zupę zmiksować na gładki krem. Opcjonalnie można wyjąć kilka kawałków brokuła i dodać je w całości do kremu.
- Zmiksowaną zupę doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę.
- Jeśli chcemy zupę zabielić – dodać jogurt lub śmietanę, zamieszać. Pamiętać tylko trzeba, aby śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlewać do garnka.
- Na suchej patelni usmażyć płatki migdałów – na delikatnym ogniu, często mieszając, do lekkiego zezłocenia się migdałów.
- Gorąca zupę wlać do miseczek, udekorować kawałkami brokuła ( jeśli zostawiliśmy ), posypać uprażonymi migdałami.
Koniecznie sprawdź również inne przepisy na zupy krem:
Zupa grzybowa – krem z grzybów leśnych
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Zupa krem z cukinii wegetariańska
Jeżeli zupa Ci smakowała to koniecznie zostaw swój komentarz!
Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna. Oczywiście jeżeli masz jakieś pytania do przepisu również pisz śmiało. Odpowiem jak najszybciej!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!