Pyszna zupa krem z dyni z imbirem. Zupa o złocistym kolorze.

Przepisy Zupy

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 30 września 2018

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, o mocnym aromacie imbiru i gałki muszkatołowej smakuje znakomicie. 

Prosta i szybka do wykonania. Jedynym mankamentem zupy z dyni jest … tarcie gałki muszkatołowej. Zawsze mam obawę, żeby przy okazji nie zetrzeć paznokci.

Wiem, że są takie specjalne „urządzenie: do tarcia gałki, a że od jakiegoś czasu dość często gości w mojej kuchni, to muszę poszperać w internecie na ten temat.

A póki co… do dzieła! Poznaj prosty przepis na pyszną zupę krem z dyni!

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem : przepis 

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym: składniki

  • 1 kg obranej dyni
  • 700 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki łagodnego oleju (ryżowego, kokosowego, rzepakowego ) lub masła klarowanego)
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 spory ziemniak
  • 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni – opcjonalnie, ale bardzo polecam
  • pestki dyni
  • sól, biały pieprz do smaku

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem: przygotowanie krok po kroku

  1. Dynię, obrać, wydrążyć i  pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać).
  2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni lub w garnku.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć warzywa. Gdy lekko zmiękną dodać dynię.
  5. Podsmażyć, po czym wlać trochę wody, imbir i gotować około pół godziny.
  6. Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową, kurkumę, doprawić solą i pieprzem.
  7. Ugotowaną zupę rozdrobnić blenderem, jednocześnie dodając mleko kokosowe.
  8. Zupa powinna być gęsta, ale jeżeli jest zbyt gęsta – dolać wody i zagotować.
  9. Przed podaniem dodać olej z pestek dyni.
  10. Podawać posypane pestkami dyni.
Wskazówka
  • Może być dynia Hokkaido – dostępna późnym latem i jesienią w wielu sklepach. Jej plusem jest skórka  – miękka, więc nie trzeba jej obierać. Jeśli  korzystamy z „normalnej” dyni, musimy obrać skórę, wyrzucić miękkie wnętrze. Ale nie pozbywamy się pestek. Wyłuskujemy, płuczemy ze śliskiej powłoki i … łuskamy w zimowe wieczory. Dla zdrowia. Bardziej odpowiada mi smak „normalnej” dyni  – pozostałą po wykorzystaniu do zupy część zamrażam i mam na następny raz.
  • Olej z pestek dyni – dostępny w sklepach/stoiskach ze zdrową żywnością.  Kilka łyżek dodanych do zupy znacznie podnosi jej smak i walory zdrowotne. Po dodaniu oleju zupy już nie zagotowujemy!
  • Pestki dyni dobrze jest podsmażyć chwilkę na rozgrzanej patelni.

Sprawdź inne przepisy na zupę z dyni i nie tylko:

Zupa z dyni rodem z austriackiej Styrii

Zupa z dyni na ostro

Zupa krem z dyni i marchewki

Zupa dyniowa‎

Zupa z zielonej soczewicy

Przepisy na zupy

Prawda ,że pyszna? Zupa krem z dyni hokkaido ma niepowtarzalny smak!

Jeżeli masz jakieś pytania co do przepisu – pisz śmiało w komentarzu. Chętnie pomogę!

Oceń artykuł
[Głosów: 9 Średnia: 4.9]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments