Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, aromatem imbiru i gałki muszkatołowej
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym, o mocnym aromacie imbiru i gałki muszkatołowej smakuje znakomicie.
Prosta i szybka do wykonania. Jedynym mankamentem zupy z dyni jest … tarcie gałki muszkatołowej. Zawsze mam obawę, żeby przy okazji nie zetrzeć paznokci.
Wiem, że są takie specjalne „urządzenie: do tarcia gałki, a że od jakiegoś czasu dość często gości w mojej kuchni, to muszę poszperać w internecie na ten temat.
A póki co… do dzieła! Poznaj prosty przepis na pyszną zupę krem z dyni!
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem : przepis
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym: składniki
- 1 kg obranej dyni
- 700 ml wody
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki łagodnego oleju (ryżowego, kokosowego, rzepakowego ) lub masła klarowanego)
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 spory ziemniak
- 1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju z pestek dyni – opcjonalnie, ale bardzo polecam
- pestki dyni
- sól, biały pieprz do smaku
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem: przygotowanie krok po kroku
- Dynię, obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać).
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać tłuszcz na dużej patelni lub w garnku.
- Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć warzywa. Gdy lekko zmiękną dodać dynię.
- Podsmażyć, po czym wlać trochę wody, imbir i gotować około pół godziny.
- Pod koniec gotowania dodać gałkę muszkatołową, kurkumę, doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowaną zupę rozdrobnić blenderem, jednocześnie dodając mleko kokosowe.
- Zupa powinna być gęsta, ale jeżeli jest zbyt gęsta – dolać wody i zagotować.
- Przed podaniem dodać olej z pestek dyni.
- Podawać posypane pestkami dyni.
Wskazówka
- Może być dynia Hokkaido – dostępna późnym latem i jesienią w wielu sklepach. Jej plusem jest skórka – miękka, więc nie trzeba jej obierać. Jeśli korzystamy z „normalnej” dyni, musimy obrać skórę, wyrzucić miękkie wnętrze. Ale nie pozbywamy się pestek. Wyłuskujemy, płuczemy ze śliskiej powłoki i … łuskamy w zimowe wieczory. Dla zdrowia. Bardziej odpowiada mi smak „normalnej” dyni – pozostałą po wykorzystaniu do zupy część zamrażam i mam na następny raz.
- Olej z pestek dyni – dostępny w sklepach/stoiskach ze zdrową żywnością. Kilka łyżek dodanych do zupy znacznie podnosi jej smak i walory zdrowotne. Po dodaniu oleju zupy już nie zagotowujemy!
- Pestki dyni dobrze jest podsmażyć chwilkę na rozgrzanej patelni.
Sprawdź inne przepisy na zupę z dyni i nie tylko:
Zupa z dyni rodem z austriackiej Styrii
Prawda ,że pyszna? Zupa krem z dyni hokkaido ma niepowtarzalny smak!
Jeżeli masz jakieś pytania co do przepisu – pisz śmiało w komentarzu. Chętnie pomogę!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!