Zupa z pokrzywy – samo zdrowie
Przepis na zupę z młodej pokrzywy kiedyś kojarzył mi się z jakimś dziwactwem. Odkąd jednak zaczęłam bardziej interesować się tym, co zdrowe, również i ją zaprosiłam do swojej kuchni.
Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia zawsze zbierała świeże pokrzywy dla gęsi. Mówiła, że nie ma dla nich lepszego i zdrowszego jedzenia.
Jaka siła drzemie w jej parzących liściach przekonasz się gdy sama zaczniesz stosować ją w kuchni – pijąc jako herbatę, dodając do surówek ( w tym przypadku po uprzednim sparzeniu) czy wreszcie gotując z niej zupę. Szczegóły o dobroczynnym wpływie pokrzywy znajdziesz w moim artykule Cała prawda o pokrzywie.
Do mojej zupy dodaję ziemniaki, ale możną ją ugotować bez żadnych dodatków, albo urozmaicić dodatkowo marchewką, selerem lub pietruszką. Kombinacji może być naprawdę wiele – niech ten przepis będzie bazą wyjściową, a Ty znajdź swój ulubiony smak zupy pokrzywowej.
I jeszcze jedna bardzo ważna uwaga, Miejsce, z którego zbierasz pokrzywę. Najlepiej gdy będą to jakieś zarośla lub tzw. „chaszcze”, gdzie pokrzywa rośnie naturalnie i nie jest niczym nawożona. Wybierając się na zbiór pokrzyw, koniecznie załóż gumowe rękawice. No, chyba, że chcesz aby „dla zdrowotności” poparzyła Cię nieco:).
Przepis: Zupa z pokrzywy
Składniki dania: Zupa z pokrzywy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- duża łyżka masła klarowanego
- 2 litry wody
- płaska łyżka koncentratu warzywnego – opcjonalnie. Sprawdź przepis na koncentrat warzywny.
- 2 – 3 garście świeżej pokrzywy, jeśli ma niezdrewniałe łodygi, to również dodajemy je do zupy
- 3 ziemniaki
- 2 sztuki listka laurowego
- 3 sztuki ziela angielskiego
- mała kwaśna śmietana i świeże żółtko – opcjonalnie
- sól i pieprz
Zupa z pokrzywy – przygotowanie krok po kroku
- Cebule posiekać.
- Masło roztopić i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Pokrzywę opłukać i drobno posiekać – najlepiej w rękawicach.
- Do wrzącej wody wrzucić przyprawy: listek i ziele angielskie, dodać ziemniaki i – jeśli masz koncentrat warzywny – dodaj go także nieco:).
- Po około 10 minutach ( gdy ziemniaki będą prawie gotowe) dodać pokrzywę – gotować około 5 minut.
- Na koniec – już po ugotowaniu – można dodać małą kwaśną śmietanę z rozbełtanym żółtkiem.
- Doprawić solą i pieprzem – najlepiej świeżo zmielonym -do smaku.
- Dobrze smakuje, jeśli posypie się ją czymś zielonym: lubczykiem, pietruszką, koperkiem.
Poznaj wszystkie moje przepisy na domowe zupy:
Zupa krem z pietruszki z marchewkowym chipsem
Zupa szparagowa ze śmietaną i chrzanem
Zupa z dyni rodem z austriackiej Styrii
Przygotowałaś zupę z pokrzywy według przepisu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!
Masz jakieś pytania do przepisu? Napisz a ja postaram się odpowiedzieć jak najszybciej.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!