Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym
Przepis na wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym. Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym najlepiej smakuje ugotowany na świeżych żeberkach wieprzowych.
Przyprawiony startym chrzanem, podany w towarzystwie drobno pokrojonych szynek i jaj – będzie pyszną wielkanocną potrawą.
To klasyczna potrawa, która od lat gości na wielu stołach – stanowi nieodłączony element wielkanocnych posiłków.
Żurek staropolski wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce: przepis
Składniki: Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce
- 2 litry wody
- 300 g białej kiełbasy grubej
- pół kilograma żeberka wieprzowego
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 szklanki zakwasu na żur. Sprawdź przepis na zakwas na żurek wielkanocny.
- kilka suszonych grzybów
- 2 łyżeczki majeranku
- 3 ząbki czosnku
- lubczyk suszony lub mrożony – daje dobry smak
- pół łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny
- dodatki: drobno pokrojona wędzona szynka, jajka, świeżo starty chrzan (opcjonalnie ze słoika) – kilka łyżek, zielony koperek, cebulka szczypior.
Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce – przygotowanie krok po kroku:
- Grzyby zamoczyć na noc – jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do garnka z wodą wrzucić opłukane żeberko, 2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, kminek, 2 spore gałązki suszonego lubczyku lub ( jeśli nie mamy lubczyku) 2 łyżki przyprawy typu „maggi”, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, trochę soli i pieprzu – gotować do miękkości żeberek.
- Wywar przecedzić, grzyby wyjąć, pokroić na małe paski i ponownie wrzucić do wywaru.
- Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć na nim cebulę, aż się lekko zbrązowi.
- Do wywaru dodać kiełbasę, przesmażoną cebulę i wlać zakwas w ilości „do smaku” – zwykle na taką ilość wywaru wystarczą 1,5 do 2 szklanek zakwasu, ale to zależy od tego, jak mocno kwaśny jest zakwas i jak mocny smak lubimy.
- Czosnek rozetrzeć z solą – lub zmiażdżyć – dodać do zupy. Dodać także majeranek, popieprzyć i posolić do smaku. Zagotować.
- Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
- Wyjąć kiełbasę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać jak na grilla.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć na nim kiełbasę.
- Upieczoną kiełbasę pokroić na plastry, posypać szczypiorkiem/dymką.
- Żurek wielkanocny podawać na talerzu, w towarzystwie miseczek z: szynką drobno pokrojoną w kosteczkę, drobno startym chrzanem, koperkiem zielonym drobno poszatkowanym, jajkiem pokrojonym na połówki, upieczoną białą kiełbasą posypaną szczypiorkiem – każdy według upodobań dobiera sobie składniki.
Wskazówki:
- Zakwasu można użyć na dwa sposoby:
- Zakwas bardzo dobrze mieszamy i wlewamy do zupy wraz z gęstą częścią (ukiszoną mąką) – wtedy żurek będzie gęsty, taki jakby nieco kleisty.
- Zakwas mieszamy i odcedzamy przez drobne sitko lub nawet gazę – wlewamy tylko samą wodę, bez mąki. Żurek będzie bardziej przeźroczysty i płynny, ale – moim zdaniem – mniej smaczny.
- Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym można ugotować na świeżym mięsie lub na wędzonce – według upodobań. Możesz wrzucić szynkę, boczek wędzony lub wędzone żeberka, ale – moim zdaniem – tylko takie „prawdziwe wędzone”, nie chemicznie doprawiane. Jeśli nie masz dostępu do tego typu wyrobów, to naprawdę lepiej będzie ugotować wywar na świeżym mięsie, a wędzonek użyć jako dodatek.
- Jeśli zapomnimy namoczyć grzyby, to można je – bez płukania – bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego.
- Ziemniaki – jeśli koniecznie musisz je mieć w żurku wielkanocnym, to pokrój je na kawałki, ugotuj osobno w osolonej i wrzuć do ugotowanego żurku.
Wypróbuj wegetariańskie warianty żurku!
Choć tradycyjny, staropolski żur kojarz się obowiązkowo z mięsną wkładką, możesz też wypróbować przepisy wegetariańskie:
- Przepis na żurek wielkanocny wegetariański – przepis na lekki, pyszny żurek, który stanowi wyśmienitą alternatywę do żuru na wędzonce. To idealna, lekka potrawa, która pomaga w trawieniu i jest idealnym dodatkiem do tłustych, wielkanocnych posiłków. Idealny do popijania przez całe Święta Wielkanocne!
- Przepis na żurek wegetariański z ziemniakami i grzybami – kolejna alternatywa żurkowa, dla osób, które nie przepadają za tłustym mięsiwem i wkładką z żeberek
- Zakwas na żurek wielkanocny – żurek będzie naprawdę przepyszny, jeżeli sama ukisisz do niego zakwas. W tym artykule przygotowałam przepis krok po kroku.
Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy
Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:
Przepisy na potrawy wielkanocne – przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.
Sprawdź również moje pozostałe przepisy na zupy:
Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami
Zupa barszcz ukraiński – wegetariański
Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną
Przygotowałaś staropolski żurek według przepisu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!
Tradycyjne zupy mają swoją historię i z reguły są wszystkim znane. A Ty wolisz tradycyjne przepisy czy nowoczesne pomysły na pyszne dania. Napisz w komentarzu – jestem bardzo ciekawa.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Ja kupuje koncentrat żurku krakus, zupka wychodzi na nim smaczna, aromatyczna i dodaje tylko białą kiełbaskę 🙂
Witaj, oczywiście można na gotowy zakwasie – też zapewne jest dobry, ale – w wolnej chwili i natchnieniu kulinarnemu zachęcam Cię do wyprodukowania własnego zakwasu. Pozdrawiam serdecznie dana