Tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce.

Przepisy Zupy

Wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 marca 2019

Przepis na wielkanocny żur staropolski na wędzonce i wywarze mięsnym. Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym najlepiej smakuje ugotowany na świeżych żeberkach wieprzowych.

Przyprawiony startym chrzanem, podany w towarzystwie drobno pokrojonych szynek i jaj – będzie pyszną wielkanocną potrawą.

To klasyczna potrawa, która od lat gości na wielu stołach – stanowi nieodłączony element wielkanocnych posiłków.

Żurek staropolski wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce: przepis

Składniki: Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce

  • 2 litry wody
  • 300 g białej kiełbasy grubej
  • pół kilograma żeberka wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki zakwasu na żur. Sprawdź przepis na zakwas na żurek wielkanocny.
  • kilka suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • lubczyk suszony lub mrożony – daje dobry smak
  • pół łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny
  • dodatki: drobno pokrojona wędzona szynka, jajka, świeżo starty chrzan (opcjonalnie ze słoika) – kilka łyżek, zielony koperek, cebulka szczypior.

Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym/wędzonce – przygotowanie krok po kroku:

  1. Grzyby zamoczyć na noc – jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka z wodą wrzucić  opłukane żeberko, 2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, kminek, 2 spore gałązki suszonego lubczyku lub ( jeśli nie mamy lubczyku) 2 łyżki przyprawy typu „maggi”, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, trochę soli i pieprzu – gotować do miękkości żeberek.
  3. Wywar przecedzić, grzyby wyjąć, pokroić na małe paski i ponownie wrzucić do wywaru.
  4. Cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć na nim cebulę, aż się lekko zbrązowi.
  6. Do wywaru dodać kiełbasę, przesmażoną cebulę i wlać zakwas w ilości „do smaku” – zwykle na taką ilość wywaru wystarczą 1,5 do 2 szklanek zakwasu, ale to zależy od tego, jak mocno kwaśny jest zakwas i jak mocny smak lubimy.
  7. Czosnek rozetrzeć z solą – lub zmiażdżyć – dodać do zupy. Dodać także majeranek, popieprzyć i posolić do smaku. Zagotować.
  8. Wymieszać i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając.
  9. Wyjąć kiełbasę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ponacinać jak na grilla.
  10. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć na nim kiełbasę.
  11. Upieczoną kiełbasę pokroić na plastry, posypać szczypiorkiem/dymką.
  12. Żurek wielkanocny podawać na talerzu, w towarzystwie miseczek z: szynką drobno pokrojoną w kosteczkę, drobno startym chrzanem, koperkiem zielonym drobno poszatkowanym, jajkiem pokrojonym na połówki, upieczoną białą kiełbasą posypaną szczypiorkiem – każdy według upodobań dobiera sobie składniki.
Wskazówki:
  • Zakwasu można użyć na dwa sposoby:
  1. Zakwas bardzo dobrze mieszamy i wlewamy do zupy wraz z gęstą częścią (ukiszoną mąką) – wtedy żurek będzie gęsty, taki jakby nieco kleisty.
  2. Zakwas mieszamy i odcedzamy przez drobne sitko lub nawet gazę – wlewamy tylko samą wodę, bez mąki. Żurek będzie bardziej przeźroczysty i płynny, ale – moim zdaniem – mniej smaczny.
  • Żurek wielkanocny na wywarze mięsnym można ugotować na świeżym mięsie lub na wędzonce – według upodobań. Możesz wrzucić szynkę, boczek wędzony lub wędzone żeberka, ale – moim zdaniem – tylko takie „prawdziwe wędzone”, nie chemicznie doprawiane. Jeśli nie masz dostępu do tego typu wyrobów, to naprawdę lepiej będzie ugotować wywar na świeżym mięsie, a wędzonek użyć jako dodatek.
  • Jeśli zapomnimy namoczyć grzyby, to można je – bez płukania – bardzo drobno pokruszyć i wrzucić do gotującego się wywaru warzywnego.
  • Ziemniaki – jeśli koniecznie musisz je mieć w żurku wielkanocnym, to pokrój je na kawałki, ugotuj osobno w osolonej i wrzuć do ugotowanego żurku.

Wypróbuj wegetariańskie warianty żurku! 

Choć tradycyjny, staropolski żur kojarz się obowiązkowo z mięsną wkładką, możesz też wypróbować przepisy wegetariańskie:

  • Przepis na żurek wielkanocny wegetariański – przepis na lekki, pyszny żurek, który stanowi wyśmienitą alternatywę do żuru na wędzonce. To idealna, lekka potrawa, która pomaga w trawieniu i jest idealnym dodatkiem do tłustych, wielkanocnych posiłków.  Idealny do popijania przez całe Święta Wielkanocne!
  • Przepis na żurek wegetariański z ziemniakami i grzybami – kolejna alternatywa żurkowa, dla osób, które nie przepadają za tłustym mięsiwem i wkładką z żeberek
  • Zakwas na żurek wielkanocny – żurek będzie naprawdę przepyszny, jeżeli sama ukisisz do niego zakwas. W tym artykule przygotowałam przepis krok po kroku.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne, świąteczne potrawy

Zobacz artykuły i przepisy związane ze Świętami Wielkanocnymi:

Przepisy na potrawy wielkanocne  przepisy na wielkanocne potrawy: tradycyjne, polskie, zdrowe i pełne smaku. Znajdziesz tu zarówno zupy (między innymi różne wersje żurku) oraz wielkanocne dania świąteczne – w wersji mięsnej oraz wegetariańskiej.

Sprawdź również moje pozostałe przepisy na zupy:

Zupa krem z brokułów z prażonymi migdałami

Zupa barszcz ukraiński – wegetariański

Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną

Chłodnik z botwinki

Zupa z zielonej soczewicy

Przepisy na zupy

Przepisy świąteczne

Przygotowałaś staropolski żurek według przepisu? Koniecznie podziel się opinią w komentarzu!

Tradycyjne zupy mają swoją historię i z reguły są wszystkim znane. A Ty wolisz tradycyjne przepisy czy nowoczesne pomysły na pyszne dania. Napisz w komentarzu – jestem bardzo ciekawa.

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
6 lat temu

Ja kupuje koncentrat żurku krakus, zupka wychodzi na nim smaczna, aromatyczna i dodaje tylko białą kiełbaskę 🙂

Dana
6 lat temu
Reply to  Paulina

Witaj, oczywiście można na gotowy zakwasie – też zapewne jest dobry, ale – w wolnej chwili i natchnieniu kulinarnemu zachęcam Cię do wyprodukowania własnego zakwasu. Pozdrawiam serdecznie dana