Przepis na gęś upieczoną w piekarniku.

Dania główne Przepisy

Gęś pieczona w piekarniku z nadzieniem z jabłek

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 20 grudnia 2018

Tradycyjny przepis na gęś pieczoną w całości w piekarniku z nadzieniem z jabłka. Gęś pieczona jest idealnym daniem na rodzinny czy świąteczny obiad. W mojej rodzinie przepis na pieczenie gęsi babcia miała zapisany w swoim zeszycie kucharskim i według niego przyrządzona gęś najbardziej mi smakuje. 

Żadnych zmieniających smak dodatków – tylko sól, pieprz, majeranek i jabłko. Przyprawy te wyostrzają i podkreślają smak gęsiny.

Gęś pieczona w całości w piekarniku najbardziej smakuje mojej rodzinie. Jedynie co odcinam to skrzydła, które wraz z szyją lądują w rosole z gęsi.

Do upieczenia gęsi będziesz potrzebować dużego szklanego, żaroodpornego naczynia lub brytfanny.

Oprócz przepisu, podpowiem Ci jak upiec gęś w piekarniku, by była soczysta, miękka i nie była sucha. 

Gęś pieczona w piekarniku z termoobiegiem z jabłkiem – przepis: 

1. Gęś pieczona w piekarniku – składniki: 

  • 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona ( z reguły około 4 – 4,5 kg)
  • 1 duże jabłko
  • sól  – 1 kopiasta łyżka
  • świeżo zmielony pieprz – 2 łyżki
  • przyprawy do gęsi: majeranek 3 łyżki i suszony tymianek – 1 łyżeczka
  • 1 szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie, żeby zrobić sos)
  • 2 łyżki mąki

2. Gęś pieczona w piekarniku – przygotowanie dania krok po kroku: 

  1. Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – rozmrozi się w ciągu nocy.
  2. Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec. Sprawdź przepis na gęsi smalec 
  3. Gęsią, szyję i podroby (ja także odkrawam skrzydła) wykorzystać do ugotowania rosołu drobiowego.
  4. Gęś natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Ziołami, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.
  5. Do środka włożyć pokrojone jabłko.
  6. Zostawić na kilka godzin (lepiej) lub od razu piec (też będzie dobra).
  7. Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.
  8. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby gęś się zrumieniła.
  9. Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 st. C. i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.
  10. Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś przykryć folią aluminiową.
  11. Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego. Możemy raz gęś przewrócić – niektóre piekarniki nie pieką równomiernie.
  12. Po upieczeniu, gęś wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę na półmisku, pokroić i podawać.
  13. W czasie pieczenia wytworzy się sporo sosu – to 100 procentowy tłuszcz z gęsi z przyprawami. NIE WYRZUCAĆ – przelać do pojemnika lub woreczka (np. na mrożonki), zamrozić i używać do pieczenia, zaprawiania zup w zimie. Więcej o bardzo zdrowym smalcu i tłuszczu gęsim przeczytasz TUTAJ.
  14. Upieczona gęś świetnie komponuje się z sałatką z ziemniaków i kapusty kiszonej, albo z śląskimi kluskami ( obowiązkowo z dziurką, w którą kapiemy sos), modrą kapustą i buraczkami na ostro.
  15. Lubię też smak gęsi w połączeniu z sosem z czerwonego wina.

3. Sos z czerwonego wina do gęsi – przygotowanie dodatku: 

  1. Zlać trochę tłuszczu spod gęsi na patelnię, koniecznie z jego gęściejszą częścią.
  2. Dodać 2 łyżki mąki i 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina.Wymieszać.
  3. Gotować na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Sos musi odparować i zgęstnieć. Przelać do sosjerki.
Wskazówki i podpowiedzi dotyczące pieczenia: 
  • Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
  • Jak długo piec gęś w piekarniku? Generalna zasada pieczenia gęsi jest taka: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęsina z farmy, a na pewno dłużej wiejska gęś, biegająca po podwórku.
  • Gęsi podczas pieczenia w piekarniku nie nakłuwamy – powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa
Smalec z gęsi do wykorzystania po upieczeniu gęsi w piekarniku.

Po upieczeniu gęsi wykorzystaj z niej smalec – jest bardzo zdrowy!

Zobacz inne przepisy z gęsiną! 

Jeżeli chcesz zasmakować w innych, tradycyjnych i przepysznych potrawach z gęsią w roli głównej – sprawdź te przepisy:

Rosół z gęsi

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś faszerowana ziemniakami

Gęś faszerowana kaszą

Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką

Gęś pieczona w niskiej temperaturze

Gęsi smalec

Zupy

Nalewki

Podziel się swoimi wrażeniami z pieczenia gęsi! Zostaw komentarz!

Upiekłaś swoją gęś według tego przepisu? Jak Ci wyszła? Napisz w komentarzu, jestem bardzo ciekawa :)!