pierniczki świąteczne z miodem i kruche

Desery Przepisy

Świąteczne pierniczki miodowe oraz czekoladowe – cztery łatwe przepisy

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 29 listopada 2019

Pierniki świąteczne kojarzą nam się z zapachem przypraw, smakiem bakalii i delikatnie zaznaczonej nutce miodu.

Pierniczki nieodmiennie splatają myśli ze zbliżającymi się świętami, a tym samym ze wspomnieniami, które szczególnie mocno uaktywniają się w przedświątecznym czasie. Taki też jest ten artykuł – przepisy wzmocnione osobistą nutką.

Pierniczki z miodem należy upiec przynajmniej kilka tygodni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć. Chyba, że pierniki będą ze sztucznym miodem, wtedy nie stwardnieją po upieczeniu, jednak ja takiego przepisu nie mam na stroni, gdyż piekę pierniczki tylko z prawdziwym miodem.

Za to z dodatkiem bakalii, świeżo przygotowanej kompozycji przypraw, ekologiczną skórką pomarańczową, a nawet lukrem – jak najbardziej.

Poniżej zamieszczam kilka przepisów na świąteczne pierniczki. Jako, że  – o czym już nieraz pisałam i co widać na moim blogu z racji małej ilości przepisów na ciasta – nie jestem mistrzem w pieczeniu słodkości, moje przepisy świąteczne są łatwe do wykonania.

Sprawdzone –  miodowe i czekoladowe takie same od lat. Dopiero niedawno dołączyły do nich szwajcarskie pierniczki z Bazylei Basler Läckerli, które pierwszy raz upiekłam w ubiegłem roku, za namową moich szwajcarskich koleżanek poznanych na kursie języka angielskiego w Chester.

Kiedy w czerwcu poznana na tym kursie Claude Cecile mieszkająca w francuskim kantonie, zagościła w moim domu, w przerwie zwiedzania Polski upiekłyśmy także pierniczki Basler Läckerli.

Znakomite! Wtedy jadłyśmy je w towarzystwie wody z syropem z kwiatów czarnego bzu, świeżo przeze mnie wyprodukowanym.

A wiecie, że w Szwajcarii nalewka z kwiatów czarnego bzu nosi nazwę  Liqueur de vieux garçon ( Likier starego kawalera) ? 

Wracając do pierniczków. Pamiętam również, że moja babcia zawsze sama przygotowywała przyprawę do pierników. Też tak robię, dzięki temu mam niesamowicie aromatyczny dodatek nie tylko do pierniczków, ale i do kominka zapachowego, kawy i rozgrzewającej herbaty. A jaki aromat rozchodzi się po całym domu w czasie ucierania przypraw! Spróbuj i ty!

Proponuję Ci cztery przepisy w jednym artykule. Dla oszczędności czasu i wygody. Może także skusisz się na upieczenie czterech różnych rodzajów pierniczków?

A jeśli nawet te najbardziej topowe – miodowe – upieczesz przed samymi świętami i nie zdążą zmięknąć, to zjedzie je maczając w herbatce, gorącej czekoladzie, kawie… Sprawdzone przez autorkę – też pyszne!

Zapraszam do pieczenia Dana

Przepis pierniczki świąteczne z miodem

Składniki dania: Pierniczki świąteczne z miodem

  • 400 g mąki – używam tortowej
  • 300 g miodu
  • 80 g masła – prawdziwego 82 %
  • 2 czubate łyżeczki przypraw do piernika
  • 1 duże lub 2 mniejsze jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • kakao – jeśli chcemy, żeby pierniki miały ciemny kolor. Można dodać do części ciasta.

Przygotowanie dania: Pierniczki świąteczne z miodem

  1. Do garnka włożyć masło, miód i przyprawę do piernika i lekko podgrzać, aż masa stanie się płynna. Pilnować, żeby się nie zagotowało!
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać sodę i sól. Wymieszać.
  3. Wlać lekko przestudzony miód z masłem. Wymieszać.
  4. Dodać jajka, sok z cytryny (opcjonalnie kakao). Wyrabiać, aż  ciasto będzie gładkie i lśniące.
  5. Najlepiej przygotować ciasto wcześniej – 2 lub 3 godziny – i schłodzić w lodówce. Można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w folii aluminiowej – mniej zdrowo lub w szczelnym pudełku, chroniącym przed wysychaniem. Jeżeli ciasto na pierniki nie będzie schłodzone, może się źle wałkować – wtedy ciasto trzeba włożyć do lodówki chociaż na chwilę.
  6. Ciasto wyciągnąć z lodówki na kilka minut przed wałkowaniem.
  7. Blat, na którym będziemy wałkować i wykrawać ciasteczka, oprószyć mąką.
  8. Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na grubość 3 do 5 mm.
  9. Foremkami wykrawać pierniki.
  10. Jeśli chcemy, aby w pierniczkach była dziurka –  otworek należy zrobić przed pieczeniem – na przykład słomką do napojów.
  11. Pierniczki układać na natłuszczonej blasze lub na papierze do pieczenia ( preferuję ten drugi sposób). Koniecznie zachować odstępy, bo pierniki trochę urosną.
  12. Piec około 8 do 12 minut w 160-170 stopniach z termoobiegiem aż będą złote, ale zanim staną się mocno brązowe – przypieczone.
  13. Wystudzić. Udekorować lub zostawić naturalne – według upodobań.
  14. Schować do pojemnika i wyjąć w Wigilię:).

Przepis na pierniki świąteczne czekoladowe

Składniki na: Pierniki świąteczne czekoladowe

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 5 łyżek cukru lub 4 łyżki ksylitolu
  • 2 spore łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka przypraw do piernika 
  • 1 łyżeczka sody
  • mąka do posypania blatu
  • białko do posmarowania pierników

Przygotowanie : Pierniki świąteczne czekoladowe

  1. Masło i miód wlać do garnuszka i stopić, nie doprowadzając do zagotowania składników. Schłodzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę.
  3. Do sporej miski wsypać mąkę, dodać kakao, przyprawę do piernika i cynamon, sodę. Wymieszać dokładnie.
  4. Do miski z mąką i pozostałymi składnikami dodać przestudzone masło z miodem i wymieszać. Dodać jogurt lub śmietanę, a na koniec utarte z cukrem żółtka.
  5. Dokładnie, a jednocześnie delikatnie, wymieszać wszystkie składniki, aż połączą się w gładką masę.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ℃.
  7. Podzielić ciasto na dwie lub trzy części, żeby lepiej się wałkowało. Wałkować na posypanej mąką stolnicy lub blacie na placek o grubości około 6 – 8 mm.
  8. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odległości pomiędzy poszczególnymi ciasteczkami ( nieco urosną).
  9. Białko „rozbełtać” i posmarować nim górę każdego pierniczka, dzięki czemu będą po upieczeniu błyszczały.
Wskazówki
  • Ciasto jest mocno elastyczne i nawet może się wydawać, że jest za bardzo klejące.Takie ma być. Wałkując go, należy nieco podsypać mąką blat, na którym jest wałkowane i górę ciasta. I wałkować bardzo delikatnie.
  • Z podanej ilości robię około 30 ciasteczek – dokładna ilość zależy od rodzaju foremek i grubości na jakie będzie wałkowane ciasto.
  • Podana ilość cukru “tworzy” niezbyt słodkie ciasteczka. Jeśli ktoś jest zwolennikiem bardziej słodkich, powinien zwiększyć ilość cukru o łyżkę lub dwie.
  • W przepisie zaznaczyłam, żeby ciasto wałkować na grubość 6 – 8 mm. Ja jednak czasem robię bardziej cienkie ciasteczka i wtedy wałkuję na grubość około 4 – 5 mm.

Przepis na ciasteczka piernikowe Basler Läckerli -pierniczki z Bazylei

Składniki dania: Basler Läckerli – pierniczki z Bazylei

  • 250 gram mąki
  • 200 gram miodu
  • 50 gram drobnego cukru – może być trzcinowy
  • 200 gram obranych płatków migdałów
  • 50 g kandyzowanej skórki owocowej: pomarańczowej i/lub cytrynowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kirschu, brandy lub likieru cytrynowego

Przygotowanie : Basler Läckerli – pierniczki z Bazylei

  1. Miód i cukier włożyć do rondelka, podgrzewać na małym ogniu aż do roztopienia się składników. Następnie lekko schłodzić.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C .
  3. Migdały – jeśli nie używamy gotowych płatków – lekko zmiksować ( ale nie na mąkę, muszą zostać kawałki migdałów).
  4. Do misy lub naczynia miksującego wsypać mąkę i dodać do niej  przyprawy korzenne, sodę, migdały skórkę owocową oraz schłodzone masło z miodem. Miksować lub wyrabiać do połączenia się składników.
  5. Ciasto można wyrobić w malakserze, ale całkiem nieźle zarabia się go – tak jak klasyczny piernik – rękami. Ciasto do blachy najlepiej jest włożyć rękami. Ponieważ jest ono dosyć lepkie i ciężko się go rozprowadza na blaszce, dobrze jest sobie pomóc zwilżonymi wodą lub posypanymi mąką, rękami.
  6. Masę wyłożyć na papier do foremki na wysokość około 1,5 cm.
  7. Wyrównać wierzch.
  8. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 – 20 minut – góra piernika musi być złotawo – brązowa.
  9. Przestudzone polukrować, najlepiej pędzlem – i jeśli mamy ochotę – przyozdabiamy je układając na jeszcze płynny lukier skórkę pomarańczową.
  10. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
  11. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru. Warto jest włożyć je do szczelnego pojemnika, żeby nieco skruszały – można dodać jabłko, jak do pierników, pamiętając jednak, żeby wymieniać go co jakiś czas, żeby nie spleśniało.

Przepis na : Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli z bakaliami

Składniki: Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli  z bakaliami

  • 500 gram mąki pszennej
  • 4 kopiaste łyżki miodu
  • 400 gram miałkiego cukru
  • 2 łyżki masła
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 240 gram migdałów lub mieszanki ( migdały, orzechy włoskie lub laskowe ) w dowolnej proporcji
  • skórka otarta z cytryny lub pokruszona łyżka suszonej cytryny – opcjonalnie
  • 1 szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Pierniczki szwajcarskie Basler Läckerli z bakaliami – jak zrobić

  1. Miód i masło dać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu aż do roztopienia się składników. Następnie lekko schłodzić.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 170°C .
  3. Migdały – jeśli nie używamy gotowych płatków – lekko zmiksować ( ale nie na mąkę, muszą zostać kawałki migdałów).
  4. Do misy lub naczynia miksującego wsypać mąkę i dodać do niej jajka, cukier, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, sodę i sól oraz schłodzone masło z miodem. Miksować lub wyrabiać do połączenia się składników.
  5. Dodać migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową – ponownie zmiksować lub wyrabiać jeszcze chwilę.
  6. Ciasto można wyrobić w malakserze, ale całkiem nieźle zarabia się go – tak jak klasyczny piernik – rękami. Ciasto do blachy najlepiej jest włożyć rękami. Ponieważ jest ono dosyć lepkie i ciężko się go rozprowadza po blaszce, dobrze jest sobie pomóc zwilżonymi wodą lub posypanymi mąką, rękami.
  7. Masę wyłożyć na papier do foremki na wysokość około 1,5 cm.
  8. Wyrównać wierzch.
  9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 170°C . – góra piernika musi być złotawo – brązowa.
  10. Przestudzone polukrować, najlepiej pędzlem – i jeśli mamy ochotę – przyozdabiamy je układając na jeszcze płynny lukier skórkę pomarańczową.
  11. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy pokroić na małe prostokąty lub kwadraty.
  12. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i wyschnięcia lukru.
  13. Znakomicie smakują dwa, trzy dni po upieczeniu.

Jak zrobić lukier

  • Szklanka cukru pudru, 2 łyżki wody lub 1 łyżka wody i łyżka soku z cytryny lub kirschu, skórka pomarańczowa do przyozdobienia.
  • Do naczynia z cukrem pudrem dodać wodę lub wodę wymieszaną z sokiem z cytryny lub kirschem, dokładnie rozmieszać na jednolitą masę.
Wskazówki dotyczące szwajcarskich pierniczków
  • Najlepiej jest użyć płatków z migdałów. Jeśli używamy całych migdałów, należy je zetrzeć lub zblendować.
  • Migdały można połączyć z orzechami włoskimi w dowolnych proporcjach.
  • Zdarza się, że zamiast migdałów, daje się tylko posiekane orzechy włoskie.
  • Zamiast kandyzowanych owoców do piernika – pomarańczy lub ewentualnie cytryny – można dodać wysuszone i pokruszone kawałki pomarańcz lub cytryn lub otartą skórkę z cytryny – ja tak robię, bo posiadam mandarynki i cytryny z donicowej uprawy.
  • Skórką pomarańczową można posypać gorący lukier.
  • Prawdziwą polewą na szwajcarskich ciasteczkach jest kirch z cukrem.

Kirsch (niem. Kirschwasser ) – wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni, a czasem z wiśni. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki. Stosuje się go  jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów czy ciast.

Przyprawa do piernika-własnoręcznie zrobiona najlpesza

Tak aromatycznej przyprawy do piernika nie kupisz – zrób ją sam

Dopisek specjalny

Na tackę do fotografii ustawiło się także kilka ciasteczek kruchych, bo nie mogłam oprzeć się pokusie i – jak to w biegłym roku określiła moja koleżanka Ewelina – „popełniłam” nieco maślanych i kokosowych słodkości. Zniknęły bardzo szybko, także te biorące udział w sesji. Ale na kruche ciasteczka masz jeszcze czas – najlepsze bedą upieczone tuż przed świętami.

Kruche świąteczne migdałowe ciasteczka – gwiazdki

Kruche, kokosowe ciasteczka świąteczne

Przepisy świąteczne

Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Weronika
Weronika
3 lat temu

w 1szym przepisie jest błąd – mąki wystarczy 400g. Piszę, żeby ktoś nie wywalił całego ciasta, tak jak ja musiałam. Za drugim razem, z połową mąki, wszystko wyszło super.