Gęś pieczona nadziewana kaszą gryczaną i grzybami
Przepis na gęś faszerowaną (nadziewaną) kaszą gryczaną i grzybami. Gęś pieczona charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami, o czym wiedziały już nasze prababki. Mięso niezwykle chude, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i białka redukujące cholesterol otoczone drogocennym (zdrowotnie) tłuszczem.
Wspomniane już wyżej prababki, w razie choroby serwowały mięso z gęsi i stosowały smalec z gęsi jako maść rozgrzewającą w przypadku przeziębienia lub chorób reumatycznych. Sprawdź przepis na smalec z gęsi.
A mięso polecane jest przy osłabieniu organizmu, a także osobom przepracowanym, przemęczonym – czyli w obecnych czasach każdemu. Tradycja hodowli i spożywania gęsiny w Polsce sięga nawet XVI wieku, a w XVII i XVIII stuleciu mięso z gęsi regularnie gościło na polskich stołach.
U mnie gęsina gości w jesienno – zimowej kuchni przynajmniej kilka razy. Z reguły podaję gęś pieczoną w piekarniku lub pieczoną w niskiej temperaturze, ale czasem także przygotowuję gęś faszerowaną kaszą i grzybami. Sprawdź również przepis na gęś faszerowaną ziemniakami.
Gęś faszerowana kaszą gryczaną i grzybami – przepis
1. Gęś faszerowana kaszą gryczaną i grzybami – składniki:
- 1 gęś (świeża lub mrożona) wypatroszona ( z reguły około 4 – 4,5 kg)
- wątróbka z gęsi ( jeśli mamy gęś z podrobami)
- 200 gram boczku wędzonego
- 6 – 8 szklanek szklanek gryczanej prażonej ( 1 kg = mniej więcej 5 szklanek)
- 4 podgrzybki (jeśli suszone, namoczyć wcześniej) – opcjonalnie
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- pęczek zielonej pietruszki
- butelka czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki mąki
- majeranek 2 łyżki
- sól – kopiasta łyżka
- mielony, czarny pieprz – 2 łyżki
- tymianek – mała łyżeczka
- sól, pieprz
- 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
2. Gęś faszerowana kaszą gryczaną i grzybami – przygotowanie dania krok po kroku
- Zamrożoną gęś rozmrozić – najlepiej w lodówce, wtedy rozmrażanie trwa nawet 2 dni. Ewentualnie można rozmrozić w temperaturze pokojowej – rozmrozi się w ciągu nocy.
- Spod skóry gęsi wyciągnąć tłuszcz i zrobić z niego zdrowy gęsi smalec. Sprawdź przepis na gęsi smalec.
- Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Majerankiem, solą i pieprzem od środka, od zewnątrz solą i pieprzem.
- Przygotować farsz:
- Boczek pokroić w dość grubą kostkę i podsmażyć na patelni
- Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę.
- Do boczku dodać marchewkę, chwilę podsmażyć, następnie dodać cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Do podsmażonych warzyw i boczku dodać na patelnię kaszę gryczaną. Podsmażyć chwilkę, cały czas mieszając.
- Dolać – stopniowo – gorącą wodę, w proporcji 1:2, tzn. na jedną proporcję kaszy, dwie proporcje wody (czyli 5 szklanek kaszy = 10 szklanek wody), gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie lekko ugotowana, sypka.
- Doprawić solą i pieprzem, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
- Jajko roztrzepać i dodać do przestudzonego farszu. Wymieszać.
- Wątróbkę gęsią (jeśli mamy) posiekać w kostkę. Dodać do farszu. Podgrzybki pokroić, natkę posiekać i wszystko dodać do farszu. Dokładnie wymieszać.
5. Gęś nadziać farszem z kaszy i grzybów. Zasznurować dratwą lub spiąć wykałaczkami.
6. Piekarnik nagrzać do temperatury około 230 – 240 °C.
7. Do nagrzanego piekarnika włożyć gęś na około 15 minut, żeby się zrumieniła.
8. Potem obniżyć temperaturę do 175 – 180 st. C. i piec tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.
9. Piec pod przykryciem – jeśli nie mamy gęsiarki lub brytfanny, gęś faszerowaną kaszą gryczaną przykryć folią aluminiową.
10. Po około 1,5 godzinie otworzyć piekarnik i polać mięso wytworzonym sosem. I tak jeszcze kilka razy, ale generalnie robimy to jak najszybciej, aby nie trzymać piekarnika długo otwartego. Możemy raz gęś przewrócić – niektóre piekarniki nie pieką równomiernie.
11. Po upieczeniu gęś wyjąć z piekarnika. Farsz wyjąć i pokroić na grube plastry. Gęś pokroić na porcje i podawać z sosem winnym lub po prostu z tłuszczykiem spod gęsi. Sosy podać w osobnych sosjerkach.
12. W międzyczasie zrobić sos winny:
- Zlać trochę tłuszczu spod gęsi na patelnię, koniecznie z jego gęściejszą częścią.
- Dodać 2 łyżki mąki i 2 szklanki wytrawnego, czerwonego wina. Wymieszać.
- Gotować na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Sos musi odparować i zgęstnieć. Przelać do sosjerki.
Gęś bardzo dobrze smakuje z kluskami śląskimi, modrą kapustą i buraczkami na ostro. Sprawdź przepis na modrą kapustę.
Wskazówki
- Nie należy gęsi nacierać ziołami z wierzchu, ponieważ w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą jej goryczkowy posmak. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka.
- Jak upiec gęś żeby była miękka? Generalna zasada pieczenia gęsi jest następująca: od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak trzeba kontrolować stopień wysmażenia: nieco krócej będzie smażyła się gęsina z farmy, a na pewno dłużej wiejska, biegająca po podwórku.
- Gęsi podczas pieczenia nie nakłuwamy – powoduje to wyciekanie soków i tym samym wysuszanie mięsa.
Zobacz inne przepisy!
Przepis na gęś nadziewaną kaszą gryczana i grzybami to nie jedyny sposób na podanie gęsiny.
Sałatka z gęsią, rukolą i gruszką
Gęś pieczona w niskiej temperaturze
A tobie smakowała gęś faszerowana kaszą i grzybami? Podziel się swoją opinią w komentarzu.
Przygotowanie faszerowanej gęsi to nie proste zadanie, ale na pewno warte poświęconego czasu. Mam nadzieje że przepis na nadziewaną ges spełnił oczekiwania domowników. Jeżeli masz jakieś pytania pisz śmiało. Odpowiem jak najszybciej 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Mam pytanie-1.5kg kaszy i 2 szklanki wody tylko?
Witaj, bardzo dziękuję za pytanie. Odruchowo wpisałam szklanki ( bo z reguły mniejsze ilości kaszy gotuję ) zamiast litrów. Poprawiłam sposób gotowania kaszy na bardziej przejrzysty, w proporcji 1:2, aby uzyskać sypką kaszą. Pozdrawiam dana