Kasza gryczana z warzywami i pieczarkami – kasza prażona
Kasza gryczana dodatkiem warzyw. Szczególnie kasza prażona jest jednym z moich ulubionych, obiadowych składników. Dzięki posiadanej „goryczce” nadaje potrawie specyficznego smaku.
A jak zdrowa! Jest naturalnym źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego i potasu. Bogata w witaminy i mikroelementy pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Z dzieciństwa pamiętam kaszę gryczaną prażoną podawaną z gulaszem mięsnym i ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty. Sprawdź przepis na ogórki kiszone małosolne.
To danie nieźle smakuje także z kaszą nie prażoną, ale ja zdecydowanie bardziej wolę z prażoną. Nawet kolorystycznie jest wtedy ciekawiej na talerzu.
Jednym ze sposobów, w który przygotowuję kaszę gryczaną prażoną, jest połączenie jej z warzywami. Proste danie, świetnie komponujące się z różnego rodzaju surówkami. Z reguły – jeśli jest to pora letnio – jesienna, podaję do tak przyrządzonej kaszy zieloną sałatę.
Kasza gryczana z warzywami – prażona: przepis
Kasza gryczana prażona – z warzywami: składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej lub 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
- 2 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- ćwiartka sporej cukinii albo połowa małej
- kilka pieczarek lub kilka suszonych grzybów – opcjonalnie
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- pokrojona drobno zielona cebulka lub inne zioła – opcjonalnie
Kasza gryczana prażona – z warzywami: przygotowanie krok po kroku
- Kaszę opłukać.
- Zagotować wodę i posolić.
- Kaszę wsypać do wody i ugotować na sypko – gotować około 10 minut po przykryciem.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
- Cukinii nie obierać, pokroić w kostkę.
- Pieczarki pokroić w grubą kostkę lub w ćwiartki. Jeśli wybraliśmy grzyby suszone, trzeba pamiętać, aby je wcześniej namoczyć. Gdy zmiękną drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać cebulę, lekko podsmażyć.
- Dodać paprykę i grzyby – jeśli wybraliśmy opcję z grzybami – chwilę podsmażyć.
- Dodać cukinię i mieszając dodać smażonych warzyw ugotowaną kaszę gryczaną prażoną.
- Chwilę razem smażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Po ugotowaniu posypać ziołami.
Wskazówki:
- można użyć pół papryki czerwonej i pół żółtej – będzie jeszcze bardzie smakowicie wyglądała
Lubisz dania z kaszą lub po prostu dania wegetariańskie? Sprawdź też inne moje przepisy:
Gęś pieczona nadziewana kaszą gryczaną i grzybami
Smakowało? Zostaw opinię w komentarzu!
Przygotowuje przepisy tak by każdy mógł stać się prawdziwym szefem kuchni w swoim domu. Jeżeli masz jakieś pytanie do przepisu – pisz śmiało! Chętnie pomogę!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!