Kasza gryczana z warzywami posypana szczypiorkiem. Podan na gustownym talerzu w towarzystwie sałaty.

Dania główne Przepisy

Kasza gryczana z warzywami i pieczarkami – kasza prażona

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 4 maja 2017

Kasza gryczana dodatkiem warzyw. Szczególnie kasza prażona jest jednym z moich ulubionych, obiadowych składników. Dzięki posiadanej „goryczce” nadaje potrawie specyficznego smaku.

A jak zdrowa! Jest naturalnym źródłem błonnika, białka, kwasu foliowego i potasu.  Bogata w witaminy i mikroelementy pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Z dzieciństwa pamiętam kaszę gryczaną prażoną podawaną z gulaszem mięsnym i ogórkiem kiszonym lub surówką z kiszonej kapusty. Sprawdź przepis na ogórki kiszone małosolne.

To danie nieźle smakuje także z kaszą nie prażoną, ale ja zdecydowanie bardziej wolę z prażoną. Nawet kolorystycznie jest wtedy ciekawiej na talerzu.

Jednym ze sposobów, w który przygotowuję kaszę gryczaną prażoną, jest połączenie jej z warzywami. Proste danie, świetnie komponujące się z różnego rodzaju surówkami. Z reguły – jeśli jest to pora letnio – jesienna, podaję do tak przyrządzonej kaszy zieloną sałatę.

Kasza gryczana z warzywami – prażona: przepis

Kasza gryczana prażona – z warzywami: składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej lub 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ćwiartka sporej cukinii albo połowa małej
  • kilka pieczarek lub kilka suszonych grzybów – opcjonalnie
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pokrojona drobno zielona cebulka lub inne zioła – opcjonalnie

Kasza gryczana prażona – z warzywami: przygotowanie krok po kroku

  1. Kaszę opłukać.
  2. Zagotować wodę i posolić.
  3. Kaszę wsypać do wody i ugotować na sypko – gotować około 10 minut po przykryciem.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Usunąć z papryki gniazda nasienne i pokroić ją w drobną kostkę.
  6. Cukinii nie obierać, pokroić w kostkę.
  7. Pieczarki pokroić w grubą kostkę lub w ćwiartki. Jeśli wybraliśmy grzyby suszone, trzeba pamiętać, aby je wcześniej namoczyć. Gdy zmiękną  drobno pokroić.
  8. Na patelni rozgrzać cebulę, lekko podsmażyć.
  9. Dodać paprykę i grzyby – jeśli wybraliśmy opcję z grzybami – chwilę podsmażyć.
  10. Dodać cukinię i mieszając dodać smażonych warzyw ugotowaną kaszę gryczaną prażoną.
  11. Chwilę razem smażyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Po ugotowaniu posypać ziołami.

Wskazówki:

  • można użyć pół papryki czerwonej i pół żółtej – będzie jeszcze bardzie smakowicie wyglądała

Lubisz dania z kaszą lub po prostu dania wegetariańskie? Sprawdź też inne moje przepisy: 

Gęś pieczona nadziewana kaszą gryczaną i grzybami

Karczek pieczony w piekarniku

Racuchy z jabłkami

Domowy ocet 

Nalewki 

Smakowało? Zostaw opinię w komentarzu!

Przygotowuje przepisy tak by każdy mógł stać się prawdziwym szefem kuchni w swoim domu. Jeżeli masz jakieś pytanie do przepisu – pisz śmiało! Chętnie pomogę!

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments