Leczo z cukinią i pomidorami wegetariańskie
Leczo z cukinia – przepis wegetariański. Leczo z cukinią, gdy pojawia się na stole, przynosi ze sobą smak lata. Odmiana leczo przygotowanego z papryki, cebuli i pomidorów o nieco innym smaku.
Gotując leczo z cukinią wegetariańskie, staram się aby warzywa nie były bardzo rozgotowane – takie bardziej mi smakują. Ale to kwestia gustu – podobnie jak z ilością i rodzajami przypraw – trzeb znaleźć swój smak.
Leczo z cukinia nieodmiennie kojarzy mi się z … moim sąsiadem Jurkiem. To od niego zawsze dostaję „na starcie lata” pyszne, pachnące słońcem cukinie.
Najczęściej przygotowuję leczo z cukinią wegetariańskie – wtedy jest idealnym dodatkiem do potraw wszelkich – ale czasem robię go także w wersji mięsnej. Sprawdź przepis na leczo z cukinią i wędliną.
Leczo z cukinii wege: przepis
Leczo z cukinią wegetariańskie: składniki
- 2 papryki czerwone i 2 papryki żółte lub 4 papryki czerwone
- 2 duże cebule – lepiej, jeśli są czerwone
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 4 duże pomidory lub 300 ml pomidorów w przecierze
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej lub papryczki chilli – opcjonalnie, jeśli lubimy ostre potrawy
- 1 łyżeczka octu lub kremu balsamicznego lub 2 łyżeczki octu owocowego
- czarny pieprz mielony
- sól
- zielone zioła do posypania (bazylia, kolendra) – opcjonalnie
Jak zrobić leczo z cukinii i papryki: przygotowanie krok po kroku
- Wersja pierwsza postępowania z paprykę: paprykę upiec w piekarniku. Sprawdź jak obrać paprykę ze skórki.
- Wersja druga: paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.
- Paprykę – niezależnie jakiej użyjemy – pokroić na kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w pół talarki.
- Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę lub w pół plastry.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zeszklić.
- Dodać paprykę i przyprawy, przykryć i dusić kilka minut.
- Jeśli papryka była już upieczona w piekarniku, to powinno wystarczyć około 10 minut. Używając świeżej – musimy podpiec ją nieco dłużej.
- Dołożyć pokrojoną cukinię.
- Pomidory obrać ze skórki (w tym celu można je sparzyć wrzątkiem i włożyć do zimnej wody), pokroić i dodać do gotującego się leczo. Lub dodać przecier z pokrojonymi pomidorami.
- Dusić około 15 minut na wolnym ogniu – aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
- Można posypać zielonymi ziołami.
- Podawać na zimno lub ciepło – w obydwu wydaniach smakuje świetnie.
Wskazówka:
- Oprócz (lub zamiast) cukinii można dodać inne warzywa: seler naciowy, fasolkę szparagową czy ugotowaną wcześniej ciecierzycę.
Sprawdź też inne przepisy na wegetariańskie potrawy:
Fasolka po bretońsku wegetariańska
Zupa krem z cukinii z dodatkami – wegetariańska
Przygotowałaś leczo zgodnie z przepisem? Daj znać w komentarzu jak Ci smakowało!
Cukinia nadaje leczu wspaniały smak. Jeżeli masz jakieś pytania do przepisu – pisz śmiało! A jeżeli dodajesz do smaku coś więcej to również nie zapomnij podzielić się tą informacją.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!