Warzywa kiszone w occie na zimę w słoikach. Warzywa ciasno poukładane w słoiku.

Przepisy Przetwory

Tureckie kiszonki – kiszone warzywa w occie owocowym

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 25 października 2017

Tureckie kiszonki czyli kiszone warzywa w occie owocowym – tak je nazwałam, dla odróżnienia od kiszonych „polską metodą” warzyw. Bo też sposób kiszenia i tym samym końcowy smak, są nieco inne.

Nazwa oczywiście sugeruje, gdzie miałam sposobność je spróbować. A zasmakowałam w tureckich kiszonkach w czasie tegorocznych wakacji, gdy łapiąc końcówkę lata wczesną jesienią pojechałam do tureckiego Belek.

W czasie wcześniejszych moich podróży do Turcji jakoś nie spotkałam się z kiszonkami. Zapewne były, tylko ja ich nie zauważyłam. Bo kiszonki na tureckim stole są obowiązkowe, niczym chałwa i faszerowane warzywa.

Więcej o tureckich kulinariach i w ogóle przyjaznych klimatach przeczytasz w artykule –  Siedem przykładów słodkiego nicnierobienia na jesiennych, słonecznych wakacjach w Turcji

W Turcji kiszą wszystko – przynajmniej takie mam wrażenie. Począwszy od znanych mi warzyw, jak kapusty, buraczki, cukinia, marchew, czosnek po nieznane mi odmiany – chyba cukinii? Teraz warzywa kiszone jak w Turcji mogą zagościć na Twoim stole.

Spis treści

Jak ukisić warzywa w occie?  

Sposób kiszenia jest jeden: ocet owocowy i woda z solą. Plus przyprawy. Kapusty jednak nie szatkują, lecz rwą lub siekają na kawałki i do słoja. Kiszonki lądują w dużych słojach i świetnie się w nich prezentują. Kisząc  warzywa, często robią mieszanki jasnych warzyw (kapusta, kabaczki, ogórki, marchew, seler) i barwiących ( czerwona kapusta, buraczki). Lub po prostu kiszą solo jeden rodzaj warzywa. Sprawdź przepis na ocet owocowy.

Przepis dostałam w „drodze wywiadów” w czasie wakacji, ale zamieszczam go dopiero po przetestowaniu. Dobre! Smak taki, jak w macierzystym kraju.

Kapustę zrobiłam obydwoma metodami: zakisiłam zarówno świeżą, jak i sparzoną. Ależ mnie zadziwił smak końcowy: taki sam. Więc na przyszłość będę kisić bez uprzedniego sparzenia wrzątkiem.

Do kiszenia dodałam marchewkę – i droga eksperymentu, że jak wszystko, to wszystko – kalarepę. Polecam – pyszna, chrupiąca lekko szczypiąca w język kiszonka.

Do kiszenia dodałam papryczkę chilli, kilka ząbków czosnku i listek laurowy.

Kiszone warzywa po turecku – torshi: przepis

  • świeże, nieuszkodzone warzywa: kapusta, papryka, seler, buraki czerwone, brokuł, czosnek, marchew i inne …
  • ocet owocowy: jabłkowy, winny w proporcji: pół szklanki octu  ( 6% ) na jeden litr wody. Sprawdź przepis na ocet jabłkowy
  • 2 łyżki grubej soli
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • kilka sztuk ciecierzyca (cieciorka) – opcjonalnie, wspomaga proces kiszenia
  • inne ulubione przyprawy: koper (baldach), kmin, ostra papryczka, zioła

Kiszone warzywa po turecku – torshi: jak ukisić

  1. Większe warzywa pokroić na kawałki. Z papryki usunąć ziarna, seler obrać, buraczki można zostawić w skórce, tylko porządnie wyszorować. Kapustę pokroić na kawałki. Czosnek obrać z łusek. Na cukinii zostawić skórkę. Marchewkę wyszorować.
  2. Warzywa ułożyć w słoju i zalać przygotowaną zalewą. Dodać przyprawy.
  3. Zwrócić uwagę, aby wszystkie warzywa były przykryte zalewą.
  4. Zostawić w ciepłym miejscu na około 2 tygodnie do zakiszenia. Później można przenieść w chłodniejsze miejsce.
  5. Kapusta biała – podano mi 2 sposoby kiszenia. Pierwszy: kapustę należy sparzyć i wystudzić  przed włożeniem do słoja, drugi: włożyć świeżą.

Czy zalewę trzeba zagotować?

Woda, a właściwie jej jakość, jest bardzo istotna – jak zresztą dodawana do wszystkich kiszonek. Otóż, jeśli dysponujemy dobrą, niechlorowaną wodą, nie musimy jej zagotowywać.

Czy wlewamy przestudzoną zalewę?

Tak, zalewa powinna być w pokojowej temperaturze. Jeśli wcześniej zagotowaliśmy ją, to zostawmy aż się przestudzi.

Ocet jabłkowy dodać do ciepłej wody, czy też go gotować w zalewie?

Ocet owocowy łączymy z wodą tuż przed zalaniem warzyw. Nie gotujemy go, anie nie podgrzewamy.

Kiszone warzywa po Turecku podane w słoiku.

Torshi – kiszonka w hotelowej restauracji w Turcji

Podpowiem Ci jak zrobić inne kiszonki:

Kiszona kapusta

Kiszone ogórki małosolne

Rzodkiewki kiszone

Kiszone szparagi 

Kiszony arbuz 

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszona papryka

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Warzywa kiszone w Turcji są naprawdę pyszne! Daj znać w komentarzu czy Tobie również smakowało!

Przygotowałaś turecką kiszonkę według przepisu – podziel się swoimi wrażeniami 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 28 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ewa
ewa
5 lat temu

fajne ale to są warzywa w occie, to nie ma nic wspólnego z kiszeniem bo ocet w tym stężeniu nie dopuści do fermentacji

Michal
Michal
5 lat temu

Zrobiłem kalafior

Staszek
Staszek
5 lat temu

Pyszne zrobiłem drugi raz. A seler rewelacja

Magdalena
Magdalena
5 lat temu

Brzmi bardzo ciekawie… jak się różni smak od naszych klasycznych kiszonek typu ogórki czy kapusta? Mniej kwaśny i słony? Są słodkawe?

Bożena
Bożena
4 lat temu

Ciekawa jestem smaku, z octem jabłkowym własnej roboty to może zdrowe, spróbuję w małym słoiku. Dzięki za przepis.

Irena
Irena
4 lat temu

Mam pytanie : czy wodę z octem i solą przed zalaniem warzyw zagotujemy?

Piotr z Reguł
Piotr z Reguł
4 lat temu

Witaj, znajoma Ukrainka też nauczyła mnie tak kisić, w mojej opinii- zupełnie nowa przestrzeń smakowa, a zakwas jest rewelacyjny!!; serdeczności

Lida
Lida
4 lat temu

Witam, czy tą zalewę trzeba zagotować?Zalewać przestudzoną?Ocet jabłkowy dodać do ciepłej wody, czy też go gotować w zalewie?
Proszę o dokładny opis tego procesu kiszenia.
Dziękuję z góry i pozdrawiam
Lidia

Mariusz
Mariusz
3 lat temu

Czy mogę użyć dowolnego octu owocowego? Np. z winogron, malin itp.?

andre
andre
3 lat temu

Coś więcej o tej ciecierzycy?

Luiza
Luiza
1 miesiąc temu

Chciałabym doprecyzować, składniki, które podałaś są na 1 litr wody, czyli pół szklanki octu 6%-owego, 2 łyżki grubej soli, 4 ząbki czosnku itd.?