Leczo wegetariańskie – przygotowane z papryki, pomidorów i cebuli
Leczo wegetariańskie z papryki i pomidorów przywędrowało do mojej kuchni dość dawno, wprost z węgierskich wakacji, niemal „lata świetlne temu”. U mnie uległo jednak nieco modyfikacji: tłuszczowej i ostrości.
Typowe leczo węgierskie przygotowywane było na smalcu. A w dodatku bardzo ostre. Do leczo podawano jeszcze małe, czerwone papryczki do zagryzania. A jakże – zagryzłam! I do dnia dzisiejszego pamiętam to uczucie: całkowitego bezdechu i niemiłosiernego palenia!
Ale to była dobra szkoła. Węgierscy znajomi, którzy razem ze mną biesiadowali, nauczyli mnie, jak sobie radzić z taką „przypadłością” – zajeść chlebem, ryżem – czymś neutralnym. Nie wolno popijać wodą – wtedy uczucie pieczenia nasila się.
Leczo wegetariańskie jest znakomitym dodatkiem do obiadu na ciepło, ale i do pieczywa po przestudzeniu.
Leczo wegetariańskie jest jedną z potraw goszczącą w mojej kuchni przez cały rok. Wiadomo – najlepiej smakuje późnym latem i jesienią, gdy papryki ociekają aromatem i słodyczą.
Ale jako, że zamrażam paprykę, to przygotowanie zimą nie sprawia najmniejszego problemu. Czasem zamrażam także gotowe leczo, gdy zdarza mi się zrobić go nieco więcej.
I jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca czasu przygotowania: ja lubię paprykę nie rozgotowaną, więc sprawdzam, kiedy jest już gotowa. Żeby leczo nie stało się rozgotowaną „mamałygą”. Sprawdź jak obrać paprykę ze skórki.
Wegetariańskie leczo: przepis
Wegetariańskie leczo: przepis
- 4 duże papryki: czerwone lub mieszane: czerwone z żółtymi
- 3 duże cebule – lepiej, jeśli są czerwone
- 4 duże pomidory lub 300 ml pomidorów w przecierze
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej lub papryczki chilli – opcjonalnie, jeśli lubimy ostre
- szczypta słodkiej papryki wędzonej – opcjonalnie*
- 1 łyżeczka octu lub kremu balsamicznego
- czarny pieprz mielony
- sól
- zielone zioła do posypania (bazylia, kolendra) – opcjonalnie
Wegetariańskie leczo: przepis
- Wersja pierwsza postępowania z paprykę: paprykę upiec w piekarniku.
- Wersja druga: paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.
- Paprykę – niezależnie jakiej użyjemy – pokroić na kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w pół talarki.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zeszklić.
- Dodać paprykę i przyprawy, przykryć i dusić kilka minut.
- Jeśli papryka była już upieczona w piekarniku, to powinno wystarczyć około 10 minut. Używając świeżej – musimy podpiec ją nieco dłużej.
- Pomidory obrać ze skórki ( w tym celu można je sparzyć wrzątkiem i włożyć do zimnej wody), pokroić i dodać do gotującego się leczo. Lub dodać przecier z pokrojonymi pomidorami.
- Dusić do odpowiedniej miękkości warzyw.
- Można posypać zielonymi ziołami.
- Podawać na zimno lub ciepło – w obydwu wydaniach smakuje świetnie.
Wskazówka:
- Do leczo można dodać inne ulubione zioła: tymianek, oregano, zioła prowansalskie – zyskamy inny aromat.
- Zamiast na patelni, leczo można upiec w piekarniku. Wtedy po podsmażeniu cebuli, wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy 25 – 30 minut z funkcją góra – dół.
- Paprykę słodką wędzoną można kupić na stoiskach z przyprawami – warto poznać jej smak.
Lubisz potrawy wegetariańskie? Te przepisy powinny cię zainteresować:
Fasolka po bretońsku wegetariańska
Zupa barszcz ukraiński – wegetariański
Arbuz kiszony – szalone kiszonkowe połączenie – spróbuj koniecznie!
Leczo przygotowane? Teraz pora na komentarz z Twoją opinią!
Bądź tak miła i podziel się nim poniżej. Jeżeli masz też jakieś pytania do przepisu – pisz śmiało.
PS. Pamiętaj, że możesz też przygotować pyszne leczo z wędliną.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!