Dynia faszerowana czarnym ryżem.

Dania główne Przepisy

Dynia nadziewana ryżem i kurkami

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 5 września 2017

Dynia nadziewana ryżem i kurkami – to brzmi dobrze! I tak też smakuje! Koniecznie trzeba wykorzystać okres późnego lata i wczesnej jesieni, aby rozsmakować się w tym niedocenianym w polskiej kuchni warzywie.

Kiedy pierwszy raz przygotowałam to danie, sama byłam zaskoczona – pozytywnie – smakiem i aromatem. Użyłam czarnego ryżu jaśminowego, który dzięki naturalnemu orzechowemu aromatowi, podnosi smak potrawy.

Ważne przy tej potrawie jest, aby podawać ją na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Dynia nadziewana ryżem i kurkami: przepis 

Dynia nadziewana ryżem i kurkami: składniki

  • dynia piżmowa lub dynia hokkaido*
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego, kokosowego lub innego o delikatnym smaku
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego*
  • 3/4 szklanki ryżu dowolnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki kurek*
  • pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej pietruszki
  • pestki dyni do posypania  ( lekko podsmażone na patelni bez tłuszczu) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni – opcjonalnie*
  • sól, pieprz

Dynia nadziewana ryżem i kurkami: przygotowanie krok po kroku

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
  2. Nagrzać piekarnik do 180 °C.
  3. Wnętrza połówek dyni posolić, popieprzyć i posmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
  4. Piec w piekarniku w temperaturze  180 °C przez 30 minut.
  5. Ryż ugotować do miękkości w bulionie warzywnym.
  6. Kurki oczyścić – sprawdź jak oczyścić kurki.
  7. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
  8. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego (kokosowego), podsmażyć na nim cebulę, czosnek i kurki.
  9. Do podsmażonych kurek dodać ugotowany ryż, część zielonej (suszonej) pietruszki i wymieszać.
  10. Gotowym farszem napełnić połówki upieczonych dyni.
  11. Dynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 °C.
  12. Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami dyni, zieloną pietruszką i skropić olejem z pestek dyni.
Wskazówki
  • Piżmowa dynia jest dedykowana do zapiekania, ale hokkaido także nieźle sobie radzi w tej roli. Nie polecam zwykłej dyni, bowiem ma za dużo wody i danie robi się takie „rozmemłane”. Więcej o rodzajach dyni przeczytasz w artykule o właściwościach dyni.
  • Można ugotować bulion warzywny,dać kostkę warzywną do wrzątku, ale szybciej i prościej będzie użyć własnoręcznie przygotowanego koncentratu bulionu warzywnego.
  • Kurek można użyć zarówno świeżych jak i suszonych.
  • Skropienie potrawy olejem z pestek dyni, znakomicie podkreśli smak. Sprawdź przepis na olej z pestek z dyni.
  • Z reguły używam do tej potrawy ryżu czarnego jaśminowego – powstaje wtedy dobra kompozycja smakowa i kolorystyczna. Ale można użyć dowolnego białego.

Dynia faszerowana, zupa dyniowa czy może kompot z dyni. Sprawdź pozostałe przepisy z wykorzystaniem dyni:

Dynia faszerowana serem i warzywami

Kompot z dyni wigilijny

Zupa krem z dyni i marchewki

Pesto z pestek dyni

Potrawy z gęsi – osiem przepisów, z których wybierzesz najlepszy dla siebie

I jak wyszło Ci faszerowanie dyni?

Na całe szczęście przepis nie jest trudny a rezultat naprawdę zachwyca. Przynajmniej ja tak uważam. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 5]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
anna
anna
6 lat temu

Dziwnie wygląda – ale skusiłam się i zrobiłam. Bardzo dobre.

Dana
6 lat temu
Reply to  anna

Fakt – wygląd ma nieci zaskakujący, ale cieszę się, że smakowało. pozdrawiam dana