Dynia nadziewana ryżem i kurkami
Dynia nadziewana ryżem i kurkami – to brzmi dobrze! I tak też smakuje! Koniecznie trzeba wykorzystać okres późnego lata i wczesnej jesieni, aby rozsmakować się w tym niedocenianym w polskiej kuchni warzywie.
Kiedy pierwszy raz przygotowałam to danie, sama byłam zaskoczona – pozytywnie – smakiem i aromatem. Użyłam czarnego ryżu jaśminowego, który dzięki naturalnemu orzechowemu aromatowi, podnosi smak potrawy.
Ważne przy tej potrawie jest, aby podawać ją na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Dynia nadziewana ryżem i kurkami: przepis
Dynia nadziewana ryżem i kurkami: składniki
- dynia piżmowa lub dynia hokkaido*
- 4 łyżki oleju słonecznikowego, kokosowego lub innego o delikatnym smaku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego*
- 3/4 szklanki ryżu dowolnego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 szklanki kurek*
- pęczek natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej pietruszki
- pestki dyni do posypania ( lekko podsmażone na patelni bez tłuszczu) – opcjonalnie
- 1 łyżka oleju z pestek dyni – opcjonalnie*
- sól, pieprz
Dynia nadziewana ryżem i kurkami: przygotowanie krok po kroku
- Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
- Nagrzać piekarnik do 180 °C.
- Wnętrza połówek dyni posolić, popieprzyć i posmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 30 minut.
- Ryż ugotować do miękkości w bulionie warzywnym.
- Kurki oczyścić – sprawdź jak oczyścić kurki.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego (kokosowego), podsmażyć na nim cebulę, czosnek i kurki.
- Do podsmażonych kurek dodać ugotowany ryż, część zielonej (suszonej) pietruszki i wymieszać.
- Gotowym farszem napełnić połówki upieczonych dyni.
- Dynie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180 °C.
- Po wyjęciu z piekarnika posypać ziarnami dyni, zieloną pietruszką i skropić olejem z pestek dyni.
Wskazówki
- Piżmowa dynia jest dedykowana do zapiekania, ale hokkaido także nieźle sobie radzi w tej roli. Nie polecam zwykłej dyni, bowiem ma za dużo wody i danie robi się takie „rozmemłane”. Więcej o rodzajach dyni przeczytasz w artykule o właściwościach dyni.
- Można ugotować bulion warzywny,dać kostkę warzywną do wrzątku, ale szybciej i prościej będzie użyć własnoręcznie przygotowanego koncentratu bulionu warzywnego.
- Kurek można użyć zarówno świeżych jak i suszonych.
- Skropienie potrawy olejem z pestek dyni, znakomicie podkreśli smak. Sprawdź przepis na olej z pestek z dyni.
- Z reguły używam do tej potrawy ryżu czarnego jaśminowego – powstaje wtedy dobra kompozycja smakowa i kolorystyczna. Ale można użyć dowolnego białego.
Dynia faszerowana, zupa dyniowa czy może kompot z dyni. Sprawdź pozostałe przepisy z wykorzystaniem dyni:
Dynia faszerowana serem i warzywami
Potrawy z gęsi – osiem przepisów, z których wybierzesz najlepszy dla siebie
I jak wyszło Ci faszerowanie dyni?
Na całe szczęście przepis nie jest trudny a rezultat naprawdę zachwyca. Przynajmniej ja tak uważam. Nie zapomnij podzielić się swoją opinią w komentarzu 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Dziwnie wygląda – ale skusiłam się i zrobiłam. Bardzo dobre.
Fakt – wygląd ma nieci zaskakujący, ale cieszę się, że smakowało. pozdrawiam dana