Kiszona papryka – kiszonka w słoikach jako źródło zdrowia
Kiszona papryka to przepis który zasługuje na szczególną uwagę, jako jedno z najbardziej dostępnych źródło probiotyków, które z kolei wspierają naturalną florę bakteryjną organizmu.
Ukiszona papryka, chrupiąca i kusząco kolorowa, jest znakomitym dodatkiem do drugiego śniadania, obiadu czy kolacji.
Świeża papryka bogata jest w witaminy C (znacznie więcej niż w cytrynie), B, A, wapń, potas, żelazo i magnez. Zawiera sporo błonnika, więc jest zbawienna dla jelit i układu pokarmowego.
I co jest bardzo ważne w przypadku kiszonej papryki – i w ogóle wszystkich warzyw. W trakcie procesu fermentacji witaminy i mikroelementy stają się dużo łatwiej przyswajalne i oczywiście nie tracą swoich właściwości.
Jaką paprykę najlepiej ukisić?
Kisić możemy wszystkie rodzaje papryki: czerwoną, żółtą i zieloną. Osobno każdy kolor lub zrobić pyszną, zdrową i kolorową mieszankę – kiszonkę.
Kiszenie papryki jest równie łatwe, jak kiszenie innych warzyw. Sprawdź przepis na kiszone warzywa. Kiszona papryka na zimę do słoików – dodatek do sałatek, kanapek lub po prostu jak surówka do posiłku gotowa – i masz odpowiedź na pytanie: do czego użyć kiszonej papryki.
Spróbuj różnych, kiszonych wariacji!
Nieco inną odmianą kiszenia papryki jest papryka kiszona faszerowana czosnkiem lub kiszona papryka faszerowana kapustą – białą, poszatkowaną lub grubo pokrojoną.
W taki sam sposób jak zwykłe papryki zrobimy kiszone papryki chilli – dla zwolenników ostrych smaków.
Pyszna i zdrowa papryka bez pasteryzowania! Oto moja propozycja na zimową spiżarnię!
Kiszona papryka: przepis
Kiszona papryka: składniki
- świeża, nieuszkodzona papryka czerwona i/lub żółta
- sól kamienna
- chrzan
- czosnek
- koper – najlepiej z baldachimami
- kilka ziarenek gorczycy – opcjonalnie, ale ja daję
Jak ukisić paprykę: przepis krok po kroku
- Paprykę przekroić, usunąć nasiona. Pokroić na dość spore cząstki.
- Czosnek obrać z łusek.
- Korzeń chrzanu obrać i pokroić na słupki mniej więcej wielkości małego palca u ręki.
- Słoiki umyć.
- Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3,5 dag soli. Mieszać, aż się rozpuści.
- Paprykę włożyć do słoika, ciasno jeden kawałek przy drugim.
- Do każdego słoika włożyć po 3 – 4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości) i po 2 laski chrzanu i białą gorczycę.
- Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldach, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru.
- Zalać zimną wodą, zalewa musi przykrywać w pełni paprykę w słoiku. Zakręcić.
- Trzeba na kilka dni zostawić w cieplejszym miejscu, żeby proces fermentacji rozpoczął się.
- Później można przenieść do chłodniejszego pomieszczenia lub wstawić do lodówki.
Wskazówki:
- Podczas fermentacji cenne składniki przenikają do wody dlatego jest ona równie wartościowa jak kiszona papryka. Szkoda jej wylewać – lepiej jest wypić szklaneczkę dla zdrowia – jeśli jest zbyt kwaśna, rozrzedzić wodą lub zużyć do doprawienia zupy czy sosu.
- Chrzan odpowiada za twardość kiszonej papryki – więc trzeba go dodać koniecznie.
Może masz ochotę na inne kiszonki? Kliknij i spróbuj tych przepisów:
Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku
Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka
Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu
Jak wyszła Twoja kiszona papryka? Zostaw komentarz!
Zakisiłaś paprykę według przepisu? Jak smakowała? Podziel się opinią w komentarzu – jestem bardzo ciekawa 🙂
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
Dzień dobry, mam pytanie, nie będzie zbyt słona zalewa do papryki 40 g soli na 1 litr wody? Pozdrawiam.
Witaj, ja daję 4 dkg tak jak do ogórków, ale można dać 1 dkg mniej, jeśli ma być na szybsze zjedzenie 🙂 pozdrawiam dana
Nie ma takiej jednostki jak dkg. Może dag (dekagram), ale 4 dag to 40 g, myślę że dużo za dużo
Witam, dziękuję za komentarz. Fakt nie ma obecnie dkg, teraz zastąpił ją dag. Jednak ja w szkole uczyłam się dkg i jak widać 🙁 mocno została mi nauka w głowie. Poprawiam na właściwy skrót. A waga jest jak najbardziej właściwa – na 1 litr wody do kiszenia papryki dajemy 40 gram soli. pozdrawiam dana
Pięknie opisujesz stare dobre, zdrowe potrawy.
Często młodzi tego nie doceniają idąc do MacDonalda.
Pełen szacunek- Stach P.
Witaj Józef, bardzo dziękuję za dobre słowo o moich przepisach. Uwielbiam kiszonki, więc tym bardziej chętnie dzielę sie moimi przepisami 🙂 pozdrawiam dana